Що відомо про новий штам коронавірусу та яка ситуація з Covid-19 в Україні: розповідає головний санлікар України

Що відомо про новий штам коронавірусу та яка ситуація з Covid-19 в Україні: розповідає головний санлікар України

Ексклюзивно
Головний санлікар України, Ігор Кузін, на брифінгу. "0 листопада 2021 року.
Головний санітарний лікар України Ігор Кузін, під час брифінгу 20 листопада 2021 р. Фото: УНІАН

У Києві зафіксували зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію. Якою є ситуація з Covid-19 загалом по Україні, що відомо про новий штам ХВВ.1.5, чи вистачає вакцин та чи вакцинуються українці від коронавірусу — про це Суспільному розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Коронавірус в Україні

"З листопада до січня циркулює, переважно, вірус грипу. Зараз ми в середньому фіксуємо десь біля 3,5 - 4 тисяч випадків коронавірусу впродовж одного тижня. І зайнятість ліжок у нас в середньому коливається від 5 до 8%", — сказав Ігор Кузін.

"Водночас, люди все менше і менше звертаються до своїх сімейних лікарів. Ті випадки, які зараз зареєстровані — це випадки з важким перебігом, коли людина не зверталася вчасно до свого сімейного лікаря, лікувалась вдома і лише коли стало зовсім погано — її госпіталізували",— додав він.

Головний санлікар також повідомив, що минулого року були тижні, коли реєстрували 1 тисячу випадків протягом одного тижня, були випадки, коли було біля 10 тисяч. "Загальна тенденція — у нас значно зменшені об’єми по тестуванню, як швидкими так і ПЛР-тестами, фіксується набагато пізнє звернення навіть за наданням медичної допомоги", — каже Ігор Кузін.

"Зараз рівень завантаженості закладів охорони здоров’я або потреби в кисні є набагато меншим, аніж під час усіх попередніх спалахів коронавірусу"

Вакцинація від коронавірусу

Суттєвого сплеску захворюваності ми не спостерігаємо, сказав головний санлікар України. "Водночас, дуже сильно страждає програма вакцинації від ковіду, ми бачимо, що амбітні плани уряду по вакцинації щонайменше 80% населення України протягом 2022-го року не були реалізовані через початок війни, і ми спостерігаємо зараз, що цифри і показники вакцинації значно впали", — каже Ігор Кузін.

"Перше щеплення в нас отримали майже 52% українців, але у той ж самий час залишається великий прошарок населення українців, які не отримали друге щеплення або не отримали бустерне щеплення"

Новий штам COVID-19 — ХВВ.1.5.

За словами Ігоря Кузіна, на сьогодні, у світі переважно циркулює штам "Омікрон", який постійно мутує. "Ці мутації всі обліковуються в єдиній інформаційній системі, якою опікується ВООЗ, і науковці проводять відповідні дослідження оцінку ризику по відношенню до кожного штаму. Конкретно цей штам вперше було виявлено саме в США, він почав свою циркуляцію, починаючи від листопада 2022 року", — розповів Ігор Кузін.

За словами головного санітарного лікаря, після того, як були проведені дослідження, з’ясувалося, що його швидкість поширення в рази вища, ніж стандартного штаму омікрон. "Цей штам почали додатково вивчати і з’ясували, що на території Європи майже 40% нових випадків саме обумовлено цим штамом, але за попередню інформацією цей штам не становить суттєвої загрози. Зараз ми фіксуємо те, що він поступово заміщує стандартну лінію Омікрону, але він не є чимось особливим, це є просто один з підтипів Омікрону", — сказав він.

І підкреслив, що в людини, яка не вакцинована і яка має важкі супутні не інфекційні захворювання або вже похилий вік — ризики важкого перебігу коронавірусної хвороби будуть однакові щодо стандартного штаму або щодо штаму XBB1-5.

"Урядом впроваджується секвенування — вивчення геному SARS-Cov 2 на території України. Ми не зупиняли цей процес з початку війни, уже було проведено понад 900 таких секвенувань. Це доволі дороговартісні дослідження, і станом на сьогодні цей підтип і цей штам на території України не було виявлено", — додав Ігор Кузін.

Читайте також:

У Києві стали більше хворіти на СОVІD-19

В Україні загрозлива ситуація з коронавірусом — імунолог

На початок