З початку війни понад 4 тисячі дітей залишилися без батьків. Мінсоцполітики розповіло про причини і порядок усиновлення

З початку війни понад 4 тисячі дітей залишилися без батьків. Мінсоцполітики розповіло про причини і порядок усиновлення

Ексклюзивно
З початку війни понад 4 тисячі дітей залишилися без батьків. Мінсоцполітики розповіло про причини і порядок усиновлення
. Діти на подвір'ї "Центру опіки сиріт", у Львові, 1 червня 2021 року, ілюстративне фото: УНІАН

З 24 лютого до 1 жовтня 2022 року 4661 дитина залишилася без батьківського піклування, зокрема 250 дітей стали сиротами або залишилися без піклування, тому що їхні батьки загинули або зникли безвісти.

Про це в ефірі Суспільного розповіла Уляна Токарєва, заступниця міністра соціальної політики України.

"Влітку були ухвалені зміни, що та дитина, долю батьків якої ми не знаємо, може вважатися такою, що позбавлена батьківського піклування і може бути влаштована в родину або родичів, або прийомних батьків, щоб перебувати в родинному оточенні, щоб про неї піклувалися", — зазначила Токарєва.

За її словами, майже 70 тисяч дітей в Україні потребують батьківського піклування. Але більшість з них вже перебувають в родинах: під опікою родичів, прийомних родин, тимчасових патронатних родин, усиновлювачів тощо.

"Найбільш позитивний момент (після 24 лютого — ред.) — це те, що усиновлення триває. У 2022 році не такими темпами, як у 2021 році. Це зрозуміло. Багато людей поїхало за кордон, багато дітей за кордоном. Але майже 700 дітей було усиновлено у 2022 році — це дуже хороша тенденція", — зауважила заступниця міністра.

Читайте також: Єва, Джавеліна, Кий, Тамірлан. Як називали дітей у 2022 році у Києві та області

Які правила та порядок усиновлення в Україні

У Мінсоцполітики пояснили, що усиновити дитину можуть тільки українці, які перебувають в Україні: з громадянами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях уряд не працює.

Крім того, зазначається, що для усиновлення важлива думка дитини: фактично "не дитину влаштовують в родину, а батьків обирають для дитини".

"Для того, щоб ті, хто хоче взяти дитину до родини, були підготовлені до цього, ми змінили програму навчання. Зараз кілька сотень українських родин завершили цю програму навчання, і у них буде розпочинатися цей процес знайомства з дітьми, щоби діти погоджувалися увійти до родини і т.д. Це комплексна робота", — наголосила Токарєва.

Вона також додала, що чітких пріоритетів на усиновлення чи оформлення опікунства немає, але важливо, коли дитина знає цих людей.

"Звісно, якщо обираємо між незнайомими для дитини людьми і знайомими, родичами, то завжди будемо обирати родичів, якщо вони, справді, можуть піклуватися про цю дитину", — підсумувала представниця міністерства.

Читайте також: Однорічна дівчинка з Харкова встановила рекорд, вивчивши усю українську абетку

Як майбутнім батькам підготуватися до усиновлення

Дитяча психологиня, психотерапевтка, арттерапевтка Олена Науменко в ефірі Суспільного зазначила, що взяти до себе дитину і опікуватися нею — це найвідповідальніша дія дорослої людини.

"Перше, що мають зрозуміти дорослі люди, це саме, яку відповідальність вони беруть на себе. Це робота на довгі роки. Зараз ви берете дитину 2-3-5-ти років, але ви маєте відповідати за цю дитину, поважати її особливості, її характер, її звички, її якісь генетичні особливості багато років", — наголосила вона.

Науменко додала, що для того, щоб відчувати себе найбільш впевнено, батьки мають проходити навчання, де їм розкажуть про психологічні особливості віку дитини, про те, як спілкуватися з дитиною тощо.

Законодавство України не захищає повноцінно сурогатних матерів, біологічних батьків та, перш за все, народжених сурогатними матерями дітей. Це встановили журналісти редакції розслідувань Суспільного у документальному фільмі-розслідуванні "Торговці мріями", який доступний на YouTube.

Читайте також:

Як підготуватися до усиновлення дитини: поради та розвінчування міфів

День усиновлення. Як усиновити дитину в Україні

На початок