В іранських дронах виявили деталі 13 американських компаній — CNN

В іранських дронах виявили деталі 13 американських компаній — CNN

В іранських дронах виявили деталі 13 американських компаній — CNN
. Іранські дрони Shahed-136. Фото: mil.in.ua

В одному з безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, збитого восени 2022 року в Україні, були виявлені деталі, виготовлені щонайменше 13 різними компаніями зі США. Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від української розвідки.

За даними телеканалу, оцінка, з якою наприкінці минулого року ознайомилися урядовці США, ілюструє масштаб проблеми, з якою зіткнулася адміністрація Байдена, і яка пообіцяла припинити виробництво Іраном безпілотників, які Росія сотнями запускає в Україну.

Оцінка української розвідки, як зазначає телеканал, є ще одним доказом того, що, попри санкції, Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. З-поміж 52 компонентів, які українці вилучили з безпілотника, 40 були виготовлені 13 різними американськими компаніями, решта – компаніями в Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

За оцінкою української розвідки, серед виявлених у безпілотнику компонентів американського виробництва – майже два десятки деталей виробництва Texas Instruments, зокрема мікроконтролери, стабілізатори напруги та цифрові контролери сигналів; GPS-модуль виробництва Hemisphere GNSS; мікропроцесор виробництва NXP USA Inc. та компоненти друкованих плат виробництва Analog Devices та Onsemi.

Також були виявлені компоненти, виготовлені компанією International Rectifier, яка зараз належить німецькій компанії Infineon, і швейцарською компанією U-Blox.

Усі зазначені компанії підкреслили, що засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції, зазначивши при цьому, що боротьба з перенаправленням і нецільовим використанням їхньої продукції є загальногалузевою проблемою, над вирішенням якої вони працюють.

Як зазначає CNN, іранські компанії, схоже, успішно працюють в обхід санкцій. Наприклад, компанія, яка побудувала збитий безпілотник – Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation, – перебуває під санкціями США з 2008 року.

Минулого місяця CNN повідомляв, що Білий дім створив загальноадміністративну робочу групу для розслідування того, як технологія американського та західного виробництва – починаючи від напівпровідників та модулів GPS до двигунів, – опинилася в іранських безпілотниках.

Варіанти боротьби з проблемою обмежені. США протягом багатьох років вводили жорсткі обмеження експортного контролю та санкції, щоб перешкодити Ірану отримати високоякісні матеріали. Зараз офіційні особи США розглядають можливість посилення дотримання цих санкцій, заохочуючи компанії краще контролювати власні ланцюжки постачання і намагаються виявити сторонніх дистриб’юторів, які беруть ці продукти та перепродають їх зловмисникам.

Що відомо про застосування іранських дронів проти України

13 вересня військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.

Уранці 17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Збройні сили України збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Кутова частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці. Четверо людей загинули, серед них — вагітна.

За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.

США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.

4 грудня в ЗСУ повідомили, що Росія рідше застосовує іранські дрони через морози. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США намагаються зірвати поставки іранської зброї до РФ.

Читайте також

"Вони довго мріяли про дитину". Спогади про подружжя, яке загинуло в Києві від удару дрону-камікадзе

"Вийду на балкон і буду дулі тикати тим безпілотникам". Як Київ оговтується від атаки дронів-камікадзе

Гучний звук та низька висота польоту. Як розпізнати і врятуватися від дронів-камікадзе

На початок