"Тривалість залежить від травм". У кропивницькій лікарні реабілітують військових після поранень

"Тривалість залежить від травм". У кропивницькій лікарні реабілітують військових після поранень

"Тривалість залежить від травм". У кропивницькій лікарні реабілітують військових після поранень
. фото Суспільне Кропивницький

"Не має більшої подяки, ніж коли наші пацієнти виходять з нашого відділення на своїх ногах". Говорить фізична терапевтка з Кропивницького Оксана Бондаренко, яка допомагає військовим відновитись після поранень. Суспільне розповість, як це відбувається.

Військовий медик під позивним "Док" проходить фізичну реабілітацію після поранення в кропивницькій лікарні. Щодня на тренажері він розробляє суглоби рук.

"Я отримав травму в Херсонській області після останнього наступу. У мене була мінно-вибухова травма, обпечені руки та обличчя. Пройшло майже два місяці і я вже на ногах".

Поряд на підвісній системі працював військовий з позивним "Лис", щоб відновити рухливість правої ноги. "Поранення отримав на початку літа 10 червня. До вересня були операції. Реабілітація почалася з листопада у Львові, продовжив у Кропивницькому за місцем проживання. Тоді я міг пересуватися від ліжка до ліжка , а тепер ходжу по поверху, за допомогою милиць, але ходжу".

"Немає кращої подяки, ніж коли наші пацієнти виходять на свої ногах". Лікарка терапевтка з Кропивницького
фото Сус

Військовий з позивним "Спартанець" радіє, що після третього заняття з фізичним терапевтом може вперше за останні сім місяців рухати рукою.

"Я вже можу вмитися, навіть трохи піднімаю ложку, правда обома руками поки не виходить. Я отримав осколкове поранення в Лисичанську".

Фізична реабілітація має важливе значення після лікування травм та поранень, допомагає бійцям відновити втрачені функції – говорить фізична терапевтка Оксана Бондаренко.

"Ми маємо кабінети для фізичної терапії, які обладнані пристроями механо-терапевтичної терапії, двома підвісними кабінами різних виробників. Також приладами для більш активної фази реабілітації: апаратну терапію, лімфопрес, міостимуляцію, тракційний стіл".

Тривалість реабілітації військових залежить від поранення і травми. "Якщо йдеться про переломи, проникні поранення, політравми, множинні ураження – період реабілітації може тривати від місяця і до року. Пацієнтів, які потребують більш тривалої реабілітації, у порівняні з іншими періодами, зросла в рази".

Говорить, завдання фізичних терапевтів, аби людина з травмами змогла повернутися до повноцінного життя.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок