Вибух в училищі в окупованій Макіївці. Що відомо і що кажуть в українській розвідці

Вибух в училищі в окупованій Макіївці. Що відомо і що кажуть в українській розвідці

Оновлено
Вибух в училищі в окупованій Макіївці. Що відомо і що кажуть в українській розвідці
. Наслідки вибуху будівлі ПТУ, в якій ймовірно знаходились російські мобілізовані, Фото: Петро Андрющенко/Telegram

В окупованій Макіївці Донецької області опівночі 1 січня вибухом була зруйнована будівля училища, де перебували російські окупанти. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ. У Генштабі ЗСУ заявили, що мають підтвердження про влучний удар по техніці РФ у Макіївці. Аналітики VoxCheck підтвердили Суспільному достовірність кадрів з місця події. А місцевий житель розповів Суспільному, що сьогодні відбувається в місті.

Заяву про вибух в училищі МО РФ, згідно із повідомленнями російських ЗМІ, оприлюднило 2 січня, після того, як у соціальних мережах з'явились чисельні відео та фото з наслідками удару.

У ГУР МО Суспільному сказали, що це "гарна" новина, яку поки не можуть коментувати.

Аналітики VoxCheck на запит Суспільного проаналізували кадри, які ширилися після вибуху у Макіївці.

Вони визначили, що на відео (опубліковане ввечері 1 січня) з руїнами навпроти (через дорогу) ПТУ видно невелику одноповерхову будівлю, схожа є і на супутникових знімках з Google maps, Яндекс карт та на плані місцевості від російського сервісу maps.me.

Людина, яка записувала відео, ймовірно стояла перед ПТУ, неподалік від дороги.

Вибух в училищі в окупованій Макіївці. Що відомо і що кажуть в українській розвідці
Мапа, яку наводить VoxCheck, де видно приблизну локацію, де знімали відео з пожежниками

"Місцевість навколо ПТУ №19 теж схожа на ту, що на відео. На супутникових знімках місцевості помітно зеленіші дерева — схоже, це ялини, які і видно на одному з відео. Вони не змінюють колір у будь-яку пору року", — резюмували аналітики.

Також дерева перед ПТУ на відео з пожежниками схожі на ті, що зображені на довоєнному фото навчального закладу:

Вибух в училищі в окупованій Макіївці. Що відомо і що кажуть в українській розвідці
Фото, яке наводять аналітики, можна знайти на wikimapia.org

Ще одне відео, яке було опубліковане 2 січня, знято на більшій відстані від ПТУ (100 м або більше): на ньому можна побачити кілька ліній електропередач неподалік від зруйнованої будівлі, які також є на супутникових знімках, зауважили аналітики.

Генштаб ЗСУ про вибух у Макіївці 1 січня

У вечірньому зведенні від 2 січня Генштаб ЗСУ повідомив, що у Макіївці 31 грудня українські військові знищили та пошкодили близько десяти одиниць військової техніки окупантів.

"31 грудня, в районі зосередження у населеному пункті Макіївка Донецької області, було знищено та пошкоджено до 10 одиниць ворожої військової техніки різних типів, втрати особового складу окупантів уточнюються", — йдеться у повідомленні.

Раніше, 1 січня ввечері, Telegram-канал управління стратегічних комунікацій ЗСУ опублікував допис про вибух в Макіївці, де йшлося про близько 400 осіб, ще близько 300 поранених.

Окупанти про вибух у Макіївці

Російське МО заявило 2 січня про удар шістьма снарядами "HIMARS" з боку України та 63 загиблих російських солдатів. Про загиблих окупантів вдень 2 грудня також написав терорист Гіркін-Стрєлков у своєму телеграм-каналі. За його словами, в училищі знаходились переважно мобілізовані росіяни і йдеться про сотні загиблих. Також у будівлі був склад з боєприпасами, а поруч знаходилась військова техніка.

"По кількості жертв — досі немає остаточних цифр, оскільки багато людей вважаються зниклими безвісти (залишились під завалами). В будь-якому разі, рахунок загиблих іде на багато сотень", — написав терорист.

Пост Гіркіна-Стрєлкова про вибух в окупованій Макіївці
Пост Гіркіна-Стрєлкова про вибух в окупованій Макіївці. Фото: Суспільне Донбас

Російські ЗМІ з посиланням на власне джерело у "правоохоронних органах ДНР" пишуть, що причиною удару по училищу стала "висока стільникова активність військовослужбовців".

Повідомлення ТАСС про вибух у місці дислокації російських військових в окупованій Макіївці вночі 1 січня
Повідомлення ТАСС про вибух у місці дислокації російських військових в окупованій Макіївці вночі 1 січня. Фото: Суспільне Донбас

Своєю чергою окупаційна адміністрація Макіївки, 1 січня повідомляла про обстріл середмістя нібито з боку України, у результаті якого пошкоджень зазнали будинок дитячої та юнацької творчості та кілька багатоповерхівок.

Що відбувається у Макіївці після вибуху в ПТУ

Зі світлин, які опублікував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, видно, що будівля ПТУ повністю знищена.

Як розказав Суспільному житель Макіївки (на умовах анонімності), ніч на 1 січня у місті була неспокійною: "Було багато вибухів. Ідентифікувати, з якої сторони вівся обстріл, було неможливо. Про вибух у будівлі ПТУ я дізнався вже по обіді 1 січня через "сарафанне радіо".

За його словами, зараз на місці працює два екскаватори, які розбирають завали знищенного навчального закладу. Російські військові сторонніх на місце події не пускають.

Також макіївчанин розказав, що у місті знаходиться багато військових окупаційних військ. Додаткових "заходів безпеки" (встановлення блокпостів, перевірка місцевих жителів) окупанти у місті після події не ввели.

Що відомо про обстріли міст на окупованих територіях

  • У новорічну ніч в окупованому Донецьку пролунали вибухи. Про це повідомляє окупаційна влада міста
  • Російські окупанти 15 грудня заявили про обстріли Донецька, де загинули двоє людей, а ще 10 людей отримали поранення.
  • 10 грудня окупаційна адміністрація Донецька заявляє про обстріли Київського, Кіровського, Куйбишівського та Петровського районів.
  • У середмісті окупованого Донецька 9 грудня пролунали вибухи. Снаряди влучили в будівлю університетського басейну, в районі Студмістечка у будівлю економічного факультету ДонНУ, у готель "Дружба", у парк кованих фігур та у районі так званого "дома правительства ДНР".
  • Російські окупаційні війська 6 грудня обстріляли центральні райони Донецька та звинуватили в обстрілі українських військових, заявили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки: там спростували звинувачення російських окупантів, зіставивши дані про місця прильотів, напрямок обстрілу та окуповані населені пункти.

Читайте також

"Ми на своїй землі. Все буде Україна!". Новорічні листи з окупації

"Це росіяни обстрілюють Донецьк". Окупанти використовують уламки снарядів для постановочних зйомок обстрілів — ГУР

Голос з окупації: дев'ятий рік у захопленому Донецьку

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок