Прорахунки російських військових під Бахмутом та що означає взяття Кремінної з тактичної точки зору для ЗСУ

Прорахунки російських військових під Бахмутом та що означає взяття Кремінної з тактичної точки зору для ЗСУ

Прорахунки російських військових під Бахмутом та що означає взяття Кремінної з тактичної точки зору для ЗСУ
. Солдати ЗСУ їдуть на автомобілі Humvee у Бахмуті, Донецька область, Україна, 21 грудня 2022 року. Фото: AP Photo / Libkos

Армія РФ намагається прорвати оборону ЗСУ під Бахмутом, а українські військові, які щоденно відбивають навколо міста два десятки атак російських окупантів, просуваються ближче до Кремінної на 2,5 кілометра.

Керівник Центру військово правових досліджень Олександр Мусієнко під час телемарафону розповів про прорахунки російських військових під Бахмутом на Донеччині та що означає взяття Кремінної у Луганській області з тактичної точки зору для українських військових.

"Стратегічно російські окупанти розраховували на те, що після успішної деокупації правобережної Херсонщини українські військові підуть на південь звільняти Мелітополь. Вони цього боялись, бо це означає пряму поразку у війні, тому вони інтенсифікували бойові дії біля Бахмута, які тривали кілька місяців, але після деокупації Херсонщини інтенсивність збільшилась. Задум росіян полягав у тому, що відтягнути сили українських військових та засоби на Бахмут і не давати Україні продовжувати контрнаступ на південь", — розповів Олександр Мусієнко.

Олександр Мусієнко каже, що задум російських окупантів не спрацював.

"Розрахунок російських військових був у тому, щоб ЗСУ втягнулось у бої та зазнали поразки, а вони пішли далі й відповідно отримали паузу для нарощення своїх сил, щоб продовжувати наступ. Але українські війська змогли продовжити наступальні дії в районі Кремінної, де армія РФ зупиняла наш наступ після звільнення Лиману на Донеччині. Росія кинула туди мобілізованих та інші підрозділи й наше просування сповільнилось. Зараз ми бачимо, що просування поступово йде, тому Росія змушена перекидає додаткові сили на напрямок Кремінної. Вони перекидають додаткові сили на Мелітополь та підсилюють Бахмут, не як раніше, а менше. Їх задум, що під Бахмутом українські військові зазнають поразки й не зможуть проводи контрнаступ, а РФ розтягуватиме свої війська по лінії фронту, не спрацював", — зазначив Мусієнко.

Мусієнко каже, що бої на Бахмутському напрямку ще триватиму.

"Ситуація у Бахмуті стабілізувалась. Відео "вагнерівців", які там воюють, вони з критикою вимагають від військового командування більше артилерії та підкріплення, бо їм мало. Можна припустити, що Бахмут буде відданий на відкуп Пригожину та "Вагнер". Для того, щоб їх конкуренти показали, як воювати. Це конкуренція між приватними компаніями. Водночас ці війська, які хотіли задіяти на Бахмутському напрямку, можуть бути задіяні на Луганському напрямку чи на півдні", — розказав Олександр Мусієнко.

Що означає взяття Кремінної з тактичної точки зору для українських військових

"Це перерізає один з автошляхів, який йде через північ Луганщини з Росії південніше. Це дає можливість просуватись далі на південь та знищувати фланг в районі Лисичанська, Рубіжного та Сєвєродонецька. Взявши це вихід на угруповання, яке атакує Бахмут. Боротьба за Кремінну це боротьба за важливий фланг, який може визначати розвиток подій на сході України. Це відкриває перспективи бити по логістиці та складам противника та допомогти нашим військовим там. Через це лінія оборони російських військових трісне. Вона вже зараз відсувається", — підкреслив керівник Центру військово правових досліджень Олександр Мусієнко.

Мусієнко розповів, російські військові бояться розтягувати свої сили.

За словами речника Східного угруповання військ Збройних сил України Сергія Череватого, українські військові сьогодні, 29 грудня, ліквідували 144 російських військових та близько 200 поранили під Бахмутом.

Що відомо про бої поблизу Кремінної

28 грудня речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, повідомив, що росіяни справді евакуювали військове командування з Кремінної.

Неподалік від тимчасово окупованої РФ Кремінної на Луганщині йдуть бої, частину військового командування росіяни відвели до Рубіжного, заявив 26 грудня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його даними, частина військового командування, яке знаходилось у Кремінній, вивезли у Рубіжне.

Трасу Сватове-Кремінна ЗСУ взяли під вогневий контроль наприкінці жовтня. Відтоді очільник Луганської ОВА Сергей Гайдай прогнозує поступове звільнення області. Наголошує: деокупація Луганщини дається українським військовим вкрай складно.

5 грудня Гайдай повідомляв: "Наші війська знаходяться недалеко від Кремінної — чекаємо на добрі новини від Генштабу".

18 квітня через чисельну перевагу російських військових Кремінна опинилось в окупації Росії. Кремінна – місто на Луганщині, за 20 кілометрів від Рубіжного.

Читайте також

Ілюстраторка з Бахмута Маша Вишедська створює комікси про воєнні злочини. Історія про вигоряння та творче волонтерство

Бахмут — не Артемівськ. Чому місто стало епіцентром боїв за Донбас

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок