Кропивничанка замість ялинки прикрашає свою оселю дідухом та павуком. Що означають ці символи

Кропивничанка замість ялинки прикрашає свою оселю дідухом та павуком. Що означають ці символи

Кропивничанка замість ялинки прикрашає свою оселю дідухом та павуком. Що означають ці символи
. кропивничанка Марина Лазовік/фото Суспільне Кропивницький

Замість ялинки дідухом і солом’яним павуком прикрашає свою оселю кропивничанка Марина Лазовік. Їх вважає оберегом. Говорить, це прадавня традиція українців. Дідух стоїть в хаті в різних регіонах по-різному: до Старого Нового року, тобто до свята Василя, або до кінця усіх новорічно-різдвяних свят, до Водохреща. Суспільне дізнавалось, що означають ці символи.

Читайте також: дідух, павук і кутя. Чому традиційне Різдво святкують зі збіжжям

Останні чотири роки кропивничанка Марина Лазовік до новорічно-рідзвяних свят прикрашає свою оселю дідухом. Цьогоріч його купила. "Дідуха стараємося ставити посеред столу. У моїй родині заведено пам’ятати усіх родичів, старші покоління, тих людей, які пішли з життя. Торік був дідух з кольоровими пухоцвітами. Цього року мені захотілося більш традиційного у спокійних кольорах".

Українці здавна були хліборобами і шанували збіжжя, говорить історик Микола Тупчієнко. Наші предки прикрашали домівки сакральними атрибутами — дідухом – це сніп, різдвяними фігурками.

"Дідух може бути ярусний, наприклад, в нього виділяється голова. У нього може бути три, п'ять, сім ніжок. Він символізує світове дерево і в цьому аспекті перегукується з ялинкою. Має стояти на покуті або на кутку стола. Дідух – це найбільш поширена назва. Саме слово "дід" вказує на зв'язок цього ритуального предмета з культом предків. Але він також має назви коляда і рай".

Зі слів історика, на Кіровоградщині більш поширені дідухи, які зроблені з одного злаку: пшениці, жита.

"Дідух не можна викидати, бо це – сакральна річ. Зерно треба висіяти, навіть символічно, наприклад, у вазон. А сам обмолочений сніп спалити на дорозі".

Іще одним обов’язковим елементом різдвяних свят був павук. "Зробила його вперше у житті, – говорить Марина Лазовік. – Це – солома, яку я відпарювала".

"Павук обов'язково має рухатися завдяки потоку повітря. Його функція – це оберіг і вловлювач всяких негативів. Після того, як рік проходив, цей павук знищували лише в тому випадку, коли вже виготовляли новий", – розповів Микола Тупчієнко.

Марина Лазовік планує наступного року дідуха зробити власноруч.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок