Роздадуть понад дві тисячі подарунків. "Олені Святого Миколая" з Кіровоградщини здійснюють мрії дітей

Роздадуть понад дві тисячі подарунків. "Олені Святого Миколая" з Кіровоградщини здійснюють мрії дітей

Роздадуть понад дві тисячі подарунків. "Олені Святого Миколая" з Кіровоградщини здійснюють мрії дітей
Діти з подарунками від Святого Миколая та під час гри, коли учасники, кладучи ліхтарик до гурту, говорять, звідки вони приїхали. Фото спільноти "Олені Святого Миколая"

Спільнота "Олені Святого Миколая" громадської організації з Харкова "Українські рубежі" попередні роки вітала дітей на лінії розмежування у Донецькій області. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхали на Кіровоградщину, де продовжують виконувати мрії дітей. Цьогоріч роздали пів тисячі подарунків, які діти замовляли Святому Миколаю.

"Ось такий вигляд насправді має склад Святого Миколая, – показує одна з десяти учасників спільноти "Олені Святого Миколая" Євгенія Левінштейн. – Тут всюди дитячі мрії, вони розкладені по коробках, упаковані. Львів, Дрогобич, Покотилівка, Ізюм і далі – туди поїдуть ці подарунки. Ось бачите – качечка – це дуже популярне прохання. Ведмеді завжди популярні. Ляльки, конструктори, машинки на пульті, машинки, які перевертаються".

"Ви і є ваш Бахмут, Маріуполь, Ізюм". "Олені Святого Миколая" з Кіровоградщини дарують світло і здійснення мрій
Суспільне Кропивницький

Впродовж семи років команда вітала з новорічними та різдвяними святами дітей, які жили у прифронтових містах, селищах і селах Донецької області. Штаб базувався у Харкові. Через повномасштабну війну у лютому нинішнього року переїхав у Світловодськ на Кіровоградщину.

"У нас була зрозуміла географія по лінії розмежування, – говорить Євгенія Левінштейн. – Ми все там знали, це населені пункти, де ми бували, від Харкова це 3-5 годин. Зараз наших дітей розкидало по всій Україні".

Євгенія Левінштейн каже, усі ці подарунки – не просто іграшки. У кожному пакеті з написом "Олені Святого Миколая" – віра у справдження чудес. У цьому році отримали 2200 листів. Усі – паперові. Важливо, щоб він був саме таким, а не електронним і дитина сама або з допомогою батьків написала і попросила Святого Миколая те, про що найбільше мріє цього року.

"Це у нас лист з Чернігова, – показав учасник спільноти "Олені Святого Миколая" Максим Лодзик. – Дуже для нас особливий. Дитина не може ходити. Вона написала: "Мене звати Вова, любий Святий Миколай". І написав, що він хоче конструктор, другий варіант – танк, третій – зброя. Вісім років, з Краматорська: "Ти в Краматорськ не їдь. Я у Чернігові. Я не можу ходити. У мене зламна нога і спина".

"Ви і є ваш Бахмут, Маріуполь, Ізюм". "Олені Святого Миколая" з Кіровоградщини дарують світло і здійснення мрій
Лист для Миколая. Суспільне Кропивницький

У цьогорічних листах, крім іграшок, діти просять перемоги, миру і повернення додому. Подарунки допомагають зібрати жителі різних міст України та з-за кордону. Їх називають чарівниками, розповів Максим Лодзик. "Діти здебільшого знаходять нас через волонтерів на місцях, які або вже знають про наш проєкт, або дізнаються про нас через соцмережі та пишуть нам, чи можна взяти участь. Ми кажемо "добре", і вони збирають дитячі листи й побажання, ми формуємо базу дитячих листів — будь-хто може подивитись, знайти дитину, яка чимось вразила, надіслати подарунок і ми його доставляємо разом зі святом".

Максим Лодзик говорить, що головна задача "Оленів…", показати дітям, що вони можуть бути щасливими там, де вони є: "Ми намагаємось посіяти в дитині зерно ідеї того, що вони самі для себе є світлом і можна не зважати на відсутність електропостачання, на те, що вони переїхали. Ви і є ваш Бахмут, Маріуполь, Ізюм. Ми намагаємось показати яскраву емоцію, яку вони можуть пам’ятати наступний рік: було погано, але вкінці стало дуже цікаво і "Вау! У мене щось лишилось з собою. Щось, що я можу з собою пронести".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок