Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон

Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон

Оновлено
Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон
. Журналіст Дмитро Гордон. Фото: УНІАН

Служба безпеки заявляє, що інтерв'ю журналіста Дмитра Гордона з російською політикинею та експрокуроркою окупованого Криму Наталією Поклонською, а також з одним із засновників руху терористичних угруповань на сході України Ігорем Гіркіним є його власною ініціативою.

"Служба безпеки України повідомляє, що проведення інтерв’ю з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) є ініціативою журналіста Дмитра Гордона", — йдеться в повідомленні відомства.

Водночас вся інформація, озвучена в цих інтерв'ю, вже детально аналізується співробітниками Служби на предмет її використання як додаткових доказів захоплення Російською Федерацію території України та фактичного розв'язання війни на сході.

Що сталося

18 травня Гордон опублікував чотиригодинне інтерв'ю з одним із найвідоміших бойовиків-учасників війни на сході України, громадянином Російської Федерації Ігорем Гіркіним (справжнє ім'я Ігор Стрєлков), який неодноразово заявляв, що брав активну участь в процесі анексії Криму Росією.

З 2014 року терористичні угруповання призначили Гіркіна на "керівні" посади, зокрема "міністра оборони" невизнаної "ДНР".

Також Гіркін писав у соціальних мережах, що саме бойовики збили малайзійський Боїнг MH17, унаслідок чого загинули 298 осіб. Зараз збиття рейсу розглядають у суді Гааги.

В інтерв'ю Гордону Гіркін, зокрема, заявив, що "війна на Донбасі громадянська, 90% її учасників з боку так званої "ДНР" — громадяни України, а озброєння захоплювалося в України". Також екскерівник терористичного угруповання заявив, що "Путін не підтримав його ідею щодо захоплення південного сходу України" і відмовився відповідати на питання про МН17, повторюючи, що "ополчення літак не збивало". У свою чергу Гордон упродовж інтерв'ю назвав Гіркіна "ідейною людиною, не за гроші".

Інтерв'ю Гордона з Поклонською тривалістю 2,5 години вийшло раніше — ввечері 11 травня. На початку відео журналіст заявив, що "все життя перебуває в пошуках істини і багато людей, у яких він брав інтерв'ю, є "історичними персонами".

Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон
Акція протесту під офісом Гордона. Укрінформ

Поклонська була прокуркою Криму і не залишила цю посаду після того, як Росія анексувала півострів. У період Майдану вона неодноразово писала різкі заяви в соцмережах проти мітингувальників і всіляко підтримувала дії російської влади щодо захоплення Криму. Наразі вона є депутаткою найбільшої партії російської Держдуми.

МВС України оголосило Поклонську в розшук за статтею 109 ч. 1 КК — "дії, скоєні з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій".

В інтерв'ю Поклонська заявила, що "Крим не анексували, а референдум був "вимушеним заходом". Також вона назвала Майдан "всеукраїнським обманом і державним переворотом", а втікача Віктора Януковича — "своїм президентом".

В інтерв'ю з Гіркіним та Поклонською Гордон дякував обом "за їхню мужність" і казав, що за цими матеріалами "будуть складати підручники історії".

Акції протесту під офісом Гордона

Якщо інтерв'ю Гордона з Поклонською викликало лише хвилю обурення журналістів, активістів і політиків у соцмережах, у випадку з Гіркіним все зайшло далі — під офісом видання у Подільському районі Києва відбулася акція протесту ввечері 18 травня.

Їй передувало те, що в коментарях під відео або новинами про інтерв'ю з Гіркіним українці писали, що ці матеріали "не є журналістикою". Зокрема у дописах і коментарях багато представників ЗМІ та активістів звертали увагу на те, що "інтерв'ю проводиться для того, щоб отримати інформацію з першоджерела, а не "поговорити по душах", оскільки саме так дехто оцінив розмову журналіста з очільником сепаратистів. Також Гордона критикували за комплементарну форму розмови.

Врешті під офісом Гордона кілька десятків людей влаштували протест. Вони розмалювали вивіски й асфальт нецензурними написами.

Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон
Акція протесту під офісом Гордона. Укрінформ

Один із затриманих на акції активістів Микола Виговський розповів, як давав свідчення.

"Нас випустили. З моїх слів у протокол записали наступне: "18 травня я зі своїм товаришем Володимиром Фесковим близько 17:00 приїхав на Поділ, щоб вигуляти кота. Прийшовши до офісу Гордона, ми побачили, що на лобі намальовані червоні рисочки, які надавали йому візуальної подібності з чоловічим статевим органом. Кіт сказав нам, що це можуть побачити діти. Ми вирішили стерти. Я підсадив товариша на плечі і він спробував стерти. Кіт у цей час втік. Стерти малюнки не вдалося. Після цього мій товариш зліз з плечей і ми пішли геть. По суті, більше мені розповісти немає чого. З моїх слів записано вірно. Дата. Підпис", — написав він у Facebook.

У свою чергу, Гордон у вечірньому відеозверненні від 18 травня заявив, що всіх, хто брав участь у "незаконних акціях", задокументували, і вимагав прибрати написи до 9 ранку. Він назвав активістів "неопізнаними об'єктами".

Крім того, Гордон назвав усіх критиків його інтерв'ю з Гіркіним та Поклонською "недалекоглядними, неосвіченими і такими, що не розуміють".

"Флешки в Гаазі"

У тому ж відеозверненні Гордон "для розумних і тих, хто розуміє" розповів про нібито причини запису інтерв'ю з Гіркіним та Поклонською.

"Інтерв'ю з Наталією Поклонською та з Ігорем Гіркіним були зроблені мною в співдружності з українськими спецслужбами. Ці інтерв'ю ніколи до цього не робив ніхто, і ніколи ніхто в Україні не опитував ні Поклонську, ні Гіркіна щодо зради і злочинів, які були скоєні за участю цих людей на території України", — сказав Гордон.

Згідно з його заявою, "флешки з матеріалами цих інтерв'ю знаходяться в Гаазі, а свідчення Поклонської та Гіркіна стануть одним з основних показань на процесі у справі про анексію Криму і розв'язанні кривавої бійні на Донбасі".

"Щойно перший заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов, який займається Кримом і Донбасом, опублікував від імені Генпрокуратури подяку мені, Дмитру Гордону, за допомогу Україні в розслідуванні гучних подій у Криму та на Донбасі", — резюмував він.

Гордон запропонував людям, які "таврували його ганьбою", звернутися до Офісу генпрокурора, а після цього — публічно перед ним вибачитися.

Інтерв'ю з Гіркіним і "флешки в Гаазі". У СБУ розповіли, чи співпрацював з ними Гордон
Акція протесту під офісом Гордона. Укрінформ

Заява СБУ та МЗС

Хоча низка ЗМІ з посиланням на заступника генпрокурора повідомили, що Офіс генпрокурора нібито знайшов цінну інформацію в інтерв'ю Гордона, в Службі безпеки заявили, що створення цих матеріалів є ініціативою самого журналіста.

Водночас в СБУ зазначили, що детально вивчають всю інформацію, озвучену в інтерв'ю з Гіркіним та Поклонською.

Натомість у Міністерстві закордонних справ вважають, що подібні матеріали розгойдують суспільство.

"Говорячи про вплив цього інтерв’ю на судовий процес в Нідерландах слід завжди пам’ятати, наскільки це розгойдує суспільство. Вірю, що при бажанні можна знайти більш дотепні способи підтвердити факт отримання особою виклику до суду", — зазначив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, який курує судову справу про збиття Боїнга MH17 17 липня 2014 року.

На початок