Експерша ракетка світу Енді Маррей отримав нагороду імені Артура Еша за допомогу Україні

Експерша ракетка світу Енді Маррей отримав нагороду імені Артура Еша за допомогу Україні

Експерша ракетка світу Енді Маррей отримав нагороду імені Артура Еша за допомогу Україні
. AP Photo/Kin Cheung

Благодійні внески британського спортсмена майже зрівнялася за сумою зі спільним донатом трьох головних тенісних організацій.

Колишня перша ракетка світу, британець Енді Маррей, отримав нагороду імені Артура Еша за гуманітарні заслуги в межах щорічної премії Чоловічої асоціації тенісу – ATP Awards 2022. Переможця в цій категорії оголосили на офіційному сайті ATP.

Цього року Маррея нагородили за його допомогу Україні під час повномасштабної війни з Росією. З березня 2022 року – з турніру в Індіан-Веллсі – британець передавав усі призові гроші, зароблені на змаганнях, до фонду UNICEF, що опікується гуманітарною допомогою дітям, постраждалим від війни.

Загалом, як розповів Маррей, з того часу він зібрав 630 тисяч доларів. Це лише на 70 тисяч менше, ніж вся сума, яку ATP, WTA та ITF спільно пожертвували на потреби України в 2022 році ($700 тис.).

Британець зізнався, що ці донати були його "додатковою мотивацією" впродовж сезону та способом привернути увагу й надихнути інших підтримувати Україну.

Читайте також: Вімблдон планує відмовитися від бану гравців з РФ через загрозу масштабних санкцій проти британського тенісу: що відомо
"В Україні – 7.5 мільйона дітей, і після понад дев'яти місяців посиленого конфлікту 5.2 млн з них потребують допомоги, – зазначив Маррей у есеї, який було опубліковано на сайті ATP. – Коли бачиш у новинах зображення дітей, на яких це вплинуло, переварити це стає ще важче. У мене четверо малих дітей, яким дуже пощастило, що з ними все гаразд. Батьків це торкає по-іншому, адже ми намагаємося поставити себе на їхнє місце. Якби щось подібне сталося з моєю родиною, наскільки б це було важко? Складно осягнути".

"Коли я був молодшим, у 20+ я не сильно думав про щось, крім своєї гри в теніс, – додав Енді. – Коли дорослішаєш та, можливо, трохи мудрішаєш, приходить усвідомлення, що є речі, важливіші за спорт".

Що відомо

  • Енді Маррей – 35-річний британський тенісист, колишня перша ракетка світу (нині – 49-ий номер), триразовий переможець ґрендслемів (US Open 2012, Вімблдон-2013 і 2016), дворазовий олімпійський чемпіон (2012, 2016), переможець Підсумкового турніру ATP 2016 року.
  • У сезон-2022 Маррей не виграв жодного титулу, але двічі грав у фіналах турнірів ATP у Сіднеї та Штутґарті. Його топрезультат на цьогорічних мейджорах – третій раунд US Open.
  • Маррей став четвертим тенісистом в історії премії, який здобув цю нагороду двічі: після американця Андре Аґассі, швейцарця Роджера Федерера та пакистанця Айсама-уль-Хак Куреші. Сам Енді вже перемагав у цій категорії в 2014 році, коли став амбасадором UNICEF.
Читайте також: Іґа Швьонтек визнана гравчинею року за версією WTA: усі переможниці тенісної премії
На початок