Спроба перевороту в Німеччині: заколотники хотіли вбити канцлера, принц зустрічався з дипломатами РФ — NYT

Спроба перевороту в Німеччині: заколотники хотіли вбити канцлера, принц зустрічався з дипломатами РФ — NYT

ЗМІ
Спроба перевороту в Німеччині: заколотники хотіли вбити канцлера, принц зустрічався з дипломатами РФ — NYT
. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час з'їзду Партії європейських соціалістів, 15 жовтня 2022 року, фото: AP

Організатори змови з метою повалення уряду Німеччини планували вбити федерального канцлера Олафа Шольца, при цьому один із лідерів заколоту, принц Генріх XIII, контактував із російськими дипломатами.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела, обізнані з деталями слідства.

"Три людини, знайомі з перебігом розслідування, — депутат, головний помічник іншого депутата та ще один німецький чиновник — обговорили деталі розслідування на умовах анонімності, оскільки не уповноважені говорити про справу публічно", — йдеться у повідомленні.

За даними співрозмовників видання, законодавців деяких парламентських комітетів поінформували про перебіг розслідування ввечері 12 грудня.

"Слідчі повідомили законодавцям, що під час рейдів проти угруповання, які охопили 150 населених пунктів по всій країні, вони конфіскували близько 40 одиниць вогнепальної зброї. Але вони також виявили тисячі набоїв для іншої зброї, яку їм ще належить знайти, тому поліції довелося шукати сховані схованки зі зброєю", — зазначається в дописі.

При цьому в процесі обшуків правоохоронці виявили плани угруповання, які включали план вбивства федерального канцлера Олафа Шольца. Учасники запланованого заколоту підписували угоди про їхнє нерозголошення.

"За словами двох із джерел, у ході рейдів також було виявлено понад 100 угод про нерозголошення, у яких підписанти присягаються зберігати у секреті плани групи, які включали штурм німецького парламенту та арешти його членів, а також вбивство канцлера", — пишуть журналісти.

При цьому, за словами депутата та його помічника, багато з цих угод були підписані з визнанням того, що порушення мовчання учасниками заколоту має каратися смертю.

Окрім того, двоє співрозмовників видання зазначили, що німецький принц, якого звинувачують в організації змови, принаймні один раз зустрічався з російськими дипломатами в консульстві в Німеччині. Слідчі вивчають обставини зустрічі, щоб визначити, наскільки агресивно принц намагався залучити Москву до змови.

Наразі поліція заарештувала 23 підозрюваних і веде розслідування щодо ще 31 людини, повідомляє The New York Times.

Читайте також

У Німеччині "рейхсбюргери" планували штурм Бундестагу, затримано 25 людей

Ранковий обстріл "шахедами", премія Сахарова, повернення українських військових з полону РФ. 294 день війни. Онлайн

На початок