Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині

Ексклюзивно
Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Снігурівка. 21 листопада 2022 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

У деокупованій Снігурівці станом на 21 листопада тривають роботи з виявлення та знешкодження вибухівки, яку залишили по собі російські військові. Знайдено декілька тіл закатованих місцевих жителів. У місті вже відновлено водопостачання, в процесі — електроенергія.

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

Одна з виявлених локацій, де катували місцевих жителів, будівля районного відділу поліції. Тут окупанти утримували людей. Будівля ще не перевірена саперами на наявність вибухівки.

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Пошкоджена будівля райвідділу поліції. За інформацією РВА, тут російські військові утримували та катували місцевих жителів. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

За словами Івана Кухти, в місті тривають стабілізаційні заходи, поки зарано говорити про всі злочини російської армії та окупаційної влади, ще не все виявлено, проте вже знайдені тіла закатованих.

"Крики місцевих, яких там катували, мучили, на велику відстань було чутно. Два такі, що неможна опізнати. Три тіла, які були закатовані безпосередньо перед виходом їхнім, вони впізнавані, ми знаємо, що це за особи. Зв’язані руки, пальці побиті, поламані, потрощені, обличчя сині, закатовані тіла", — розповідає Іва Кухта.

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Зруйнований магазин у Снігурівці. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Протягом восьми місяців окупації Снігурівська міська лікарня не припиняла своєї роботи. Росіяни намагались вивезти медичне обладнання, проте завадили працівники.

"Приходили сюди і казали, що повинні ми їм віддати свої ліжка, своє обладнання, будь-яке – рентгенологічне, лабораторне, будь-яке. Вони хотіли у Херсоні зробити госпіталь. І ми почали все це ховати, аби не дати їм це зробити. Ми розуміли, що ми тут заради людей, які залишились", — пригадує лаборантка лікарні Ольга.

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Реєстр звернень до Снігурівської лікарні. Серед пацієнтів і російські солдати. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

В окупованому місті не працювали аптеки, через це кількість звернень збільшувалась. В день бувало до 25 звернень, серед них і російські військові, говорить медична сестра Олена. Жінка працює у приймальному відділенні.

"Осколкові поранення, на перев’язку вони приходили. Їх приводили, не один він приходив, приходили декілька зі зброєю. Це страх. Я буду пам’ятати все своє життя. Це відірвані руки, ноги, голова, скальпований череп. Людей збирали по шматочках, це жах", — говорить Олена.

Окупанти примусили виїхати з міста виконуючого обов‘язки головного лікаря закладу Валентина Шмигельського. До того, говорить чоловік, неодноразово забирали на допити.

"Мене спочатку завели в кімнату, там є кімната для затриманих. Одягнули наручники, потім поїхали додому, у підвал. Пограбували квартиру. Розказали, що зі мною будуть робити, дали чортів. В останній момент сказали забратись", — пригадує Валентин Шмигельський.

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Зруйнований росіянами будинок. На воротах напис: "За мародерство розстріл". Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Денис — житель Снігурівки, нещодавно повернувся до міста. Чоловік говорить, що вдома не був, адже там ще не працювали сапери. В окупації він був тиждень, але, каже, вже тоді стало зрозуміло, що залишатись небезпечно.

"Прийшли до нас додому. Перевіряли паспорти, підвали, погреби. Питали, де нацисти, де зброя. Побачили у тещі бушлат якийсь камуфляжний, це там дядько працював на полях охоронцем, вони подумали, що він воює. Заходив ОМОН чи росгвардія", — розповідає Денис.

Катівня та міни. Який вигляд зараз має Снігурівка, що на Миколаївщині
Пошкоджений обстрілами триповерховий будинок у Снігурівці. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

У звільненій від окупаційних військ Снігурівці вже відновили водопостачання. Завезено близько 100 тонн гуманітарної допомоги. Станом на 21 листопада в місті проживає близько 4 тисяч людей.

У місті зруйновані адміністративні будівлі, навчальні заклади, підприємства та житлові будинки.

Що відомо

  • Десятого листопада Сили оборони України звільнили місто Снігурівка.
  • Відходячи зі Снігурівки, збройні сили Російської Федерації заміновували будинки місцевих жителів, дороги та залишали міни на відкритих територіях.
  • 14 листопада запрацював у повному обсязі пункт базування Миколаївського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф
  • У Снігурівці станом на 16 листопада відновлюється транспортне сполучення, водо-, електро- та газопостачання, місцевим жителям видають гуманітарну допомогу, тривають роботи з відновлення життєзабезпечення в місті та громаді — вибухотехніки розміновують території, фахівці лагодять мережі водо- та електропостачання, міська влада збирає заявки на гуманітарну допомогу.
  • 17 листопада в місті Снігурівка відновила роботу пожежно-рятувальна частина. Триває оновлення автомобільного парку та поповнення матеріально-технічної бази.
  • Снігурівка стала першим деокупованим населеним пунктом Миколаївщини, де запрацювала "Укрпошта"
  • У деокупованій Снігурівці 21 листопада відновив роботу поліцейський відділок
  • Розпорядженням президента України Іван Кухта призначений начальником Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області.

Читайте також

У деокупованій Снігурівці Миколаївської області запроваджують комендантську годину

Без електро- і газопостачання в Киселівці. Як живуть люди в селі на Миколаївщині

На Кінбурнській косі, що в Миколаївській області, триває військова операція в режимі тиші — Наталія Гуменюк

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок