Снігурівка: як деокуповане місто на Миколаївщині повертається до життя

Снігурівка: як деокуповане місто на Миколаївщині повертається до життя

Ексклюзивно
Снігурівка: як деокуповане місто на Миколаївщині повертається до життя
. Фото: Суспільне Миколаїв

У деокупованій Снігурівці станом на 16 листопада тривають роботи з відновлення життєзабезпечення в місті та громаді — вибухотехніки розміновують території, фахівці лагодять мережі водо- та електропостачання, міська влада збирає заявки на гуманітарну допомогу.

Як звільнене місто повертається до життя, кореспондентам Суспільного розповів начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

Житлово-комунальне господарство

Відходячи з правого берега, окупаційні війська позабирали комунальну техніку — в місті її майже не залишилось, спецтехніка відсутня повністю. Для відновлювальних робіт залучають техніку з інших міст, в тому числі з Миколаєва.

Станом на 16 листопада майже в усій Снігурівці відновили водопостачання, каже Іван Кухта. Також найближчим часом в місті готуються подати газ до багатоповерхівок. Електропостачання відсутнє, для його відновлення знадобляться тижні, розповів Іван Кухта.

"Енергетики працюють. "Миколаївобленерго" додатково розробило план заходів щодо підключення до мережі. Але, думаю, що швидкого відновлення не буде, це тижні. Дуже багато поривів електромережі. Зараз вибухотехніки разом з бригадами електриків проходять, перевіряють ділянки", — розповів Іван Кухта.

Гуманітарна ситуація

Основні зусилля адміністрації спрямовані на роботу із населенням, каже Іван Кухта. Станом на 16 листопада збирають інформацію щодо потреб жителів.

"Гуманітарна допомога надходить до Снігурівки від різних організацій, фондів, міст, продукти є. 16 листопада були представники однієї з мереж супермаркетів, вони проінспектували своє приміщення, тривають перемовини щодо швидкого відновлення їхньої роботи. Також є місцеві підприємці, які вже готові, завтра-післязавтра, повертатися до міста Снігурівка і розпочинати роботу", — розповів начальник міської адміністрації.

Місцевий хлібзавод навряд чи зможе відновити свою роботу найближчим часом — підприємство повністю розграбували російські війська.

"Хлібзавод снігурівський ще не готовий випікати хліб. Не думаю, що він зможе це зробити і найближчим часом, адже вщент розграбований: немає обладнання, розбиті вікна, шибки, двері. Наразі ми завозимо хліб. За програмою Організації Об’єднаних Націй надають хліб, 17 листопада прибудуть чотири тисячі буханок", — сказав Іван Кухта.

Робота правоохоронних органів та рятувальників

Місцева поліція станом на 16 листопада працює в штатному режимі: фіксують та розслідують злочини російських військових і колаборантів.

"Дуже багато інформації від жителів громади. Колаборанти, які були в Снігурівці, ті, хто був найбільш активний у допомозі росіянам, всі втекли. Зараз тут їх немає, розшукуємо, відбуваються всі слідчі дії. Але багато, хто набрався сміливості, подумав, що буде непокараний, залишився тут. Із ними також правоохоронці працюють, всі дають покази", — розповів Іван Кухта.

Окрім цього, з 17 листопада свою роботу поновлює місцева пожежна частина.

Що відомо

  • Найбільший населений пункт східної Миколаївщини, м. Снігурівка, був окупований російськими військами з 19-го березня 2022 року. Десятого листопада Сили оборони України звільнили місто.
  • Відходячи зі Снігурівки, збройні сили Російської Федерації заміновували будинки місцевих жителів, дороги та залишали міни на відкритих територіях.
  • У Снігурівці станом на 16 листопада відновлюється транспортне сполучення, водо-, електро- та газопостачання, місцевим жителям видають гуманітарну допомогу. Триває робота з розмінування територій.

Читайте також

У Снігурівці запрацював центр екстреної медичної допомоги

У деокупованій Снігурівці, що на Миколаївщині, триває видача пенсій

Розвіднику, який підняв прапор у деокупованій Снігурівці, що на Миколаївщині, присвоїли звання Героя України

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок