Єрмак розповів про наступну зустріч Мінської групи

Єрмак розповів про наступну зустріч Мінської групи

Єрмак розповів про наступну зустріч Мінської групи
. УНІАН

14 травня Тристороння контактна група в Мінську зустрінеться онлайн. Українська делегація, яка підняла представницький рівень до народних депутатів та членів уряду, вперше братиме участь у засіданні в оновленому складі.

Про це 7 травня під час зустрічі з журналістами розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Керівник Офісу президента зазначив, що перезавантаження представництва в Мінську необхідне, оскільки Україна хоче бути бути ініціатором процесу. За його словами, Україна очікує відповідних дій від РФ щодо підвищення статусу російської делегації.

"Україна таким чином демонструє великі серйозні наміри для виконання Мінських домовленостей. Ми хочемо рухатися і не втрачати час. Ми не збираємося роками вести переговори", - сказав Єрмак.

Він розповів, що російська делегація наполягає на тому, щоб всі засідання були оформлені під протокол, проте вести його без офіційних представників немає сенсу. Ідея створення Консультативної ради, за його словами, досі не погоджена представниками Німеччини, Франції та ОБСЄ.

Також Єрмак повідомив, що найближчим часом Україна представить у Мінську своїх громадян, представників окупованих територій, які були змушені виїхати, втратили будинки та стали вимушеними переселенцями.

Крім того, керівник Офісу президента розповів, що на одній з переговорних підгруп спробують дійти до питання контролю над кордоном. На його думку, дедлайн у цьому питанні має бути незмінним - до кінця року. Він зазначив, що нині робота ТГК триває майже щодня.

Коментуючи майбутні місцеві вибори, Єрмак наголосив, що влада хотіла б провести вибори в ОРДЛО одночасно з усією Україною, у жовтні. Однак, про реалістичність подібних намірів можна буде говорити, щонайменше у серпні, коли стане зрозуміло, чи можливо підготуватися до виборів у встановлений законом термін. Він нагадав, що для проведення виборів РФ має вивести війська, а Україна - повернути собі контроль над кордоном. В іншому разі - проведення виборів неможливе.

При цьому очільник ОПУ додав, що нині майже погодили три пункти розведення сил на Донбасі.

Що відомо

  • Президент України Володимир Зеленський затвердив новий склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на тимчасово окупованих Донецькій та Луганській областях.
  • 13 березня Андрій Єрмак повідомив, що на останній зустрічі ТКГ у Мінську вирішили створити спільну платформу з представниками України та ОРДЛО. До її складу мають увійти 10 представників від України і 10 — від ОРДЛО. А Росія отримає статус "гаранта-спостерігача", на рівні з ОБСЄ, Німеччиною та Францією.
  • Створити Консультативну раду мали під час зустрічі в Мінську 25 березня.
  • Частина "Слуг народу" виступила проти заснування такого органу. Відповідну заяву підписали 60 депутатів від політсили, однак пізніше семеро відкликали підписи.
  • 16 березня з'явилась петиція Зеленському з вимогою негайно відкликати підписи Єрмака та Кучми під протоколом засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулось у Мінську 11 березня 2020 року.
  • Президент Зеленський повідомив, що не буде відкликати підписи керівника ОПУ Андрія Єрмака та представника України у ТКГ Леоніда Кучми під протоколом про створення консультативної ради за участі представників ОРДЛО.
  • 31 березня Єрмак заявив, що питання створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО можливе тільки після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
  • Раніше Андрій Єрмак заявляв, що Київ не вестиме прямих переговорів з бойовиками ОРДЛО.
  • Віцепрем'єр Олексій Резніков пропонував висунути у склад Консультативної ради при Тристоронній контактній групі у Мінську правозахисників, священників, журналістів, юристів та працівників культури.
  • 4 травня голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що склад попередньої делегеції змінено з метою надати Мінському процесу нового імпульсу та домогтися виконання раніше досягнутих угод.
На початок