Справа про розстріли на Інститутській під час Майдану: суд пішов до нарадчої кімнати

Справа про розстріли на Інститутській під час Майдану: суд пішов до нарадчої кімнати

Ексклюзивно
Справа про розстріли на Інститутській під час Майдану: суд пішов до нарадчої кімнати
. УНІАН

У четвер 20 лютого за даними офісу Генерального прокурора на вулиці Інститутській загинуло 48 людей. Ще сотні отримали травми та поранення. Справа щодо 5 “беркутівців” спецроти Києва — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Сергія Тамтури та Олександра Маринченка, слухалася в суді з 2016 року. У грудні 2019-го обвинувачених передали Росії під час обміну полонених.

На початку 2020 року Тамтура та Маринченко повернулися до України, аби, як самі те повідомляли, довести свою невинуватість. Спершу справу розглядали лише по них, а далі, коли в України прийняли закон про заочне розслідування, справу об'єднали і почали розглядати по п’яти беркутівцях.

Засідання розпочалося із десятихвилинної доповіді прокурора Ігоря Земскова. Він зокрема згадував ті моменти, на яких просив закцентувати суд під час нарадчої кімнати: "З приводу алкогольного сп’яніння чотирьох потерпілих, як про це зазначала сторона захисту, хочу звернути увагу на те, що не врахувала сторона захисту той момент з приводу вживання наркотичних засобів обвинуваченим Сергієм Тамтурою. Дані відображені в протоколі огляду речей від 27 квітня 2015 року".

Суд про розстріли на Інститутській 20 лютого пішов до нарадчої кімнати
Фото: Дарина Коломієць, Суспільне

Сторона захисту таку заяву прокурора назвала брехливою. Також слово мала сторона потерпілих.

"Сторона захисту у своїх виступах, як пом'якшення, не раз посилалися на наявності у протестувальників зброї, проте посилалися на слова якихось інших людей. Жодного доказу, який би свідчив про те, що в поранених чи вбитих під час отримання поранення зброї не було", — заявила представниця потерпілої сторони Оксана Михалевич.
Суд про розстріли на Інститутській 20 лютого пішов до нарадчої кімнати
Представниця сторони потерпілих Оксана Михалевич. Фото: Дарина Коломієць, Суспільне

Обвинувачені провини своєї не визнали. Під час останнього слова обоє поспівчували загиблим: "Я дійсно співчуваю всім потерпілим. Всім. Як цивільним, так і військовослужбовцям. І сподіваюся на справедливе рішення суду".

"По-перше, хочу висловити свої співчуття всім, хто втратив рідних у той день на Майдані. Хто зазнав морального болю. Я хочу зазначити, що я до цього не причетний, але співчуваю всім", — Тамтура.

Оскільки обвинувачені провини не визнають, вони просили у суду відпустити їх. Прокурор вимагає довічного покарання. А от саме рішення суду, за словами головуючого Сергія Дячука, може бути оголошене навіть через рік. Щонайменше у травні 2023-го на офіційному сайті Святошинського суду з'явиться інформація, коли саме оголосять вирок.

Що відомо

  • Сукупно у всіх містах України розслідується більше ніж 4,7 тис. злочинів проти учасників Революції Гідності.
  • Колишніх бійців "Беркуту Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка", яких судили за розстріли на Майдані під час Революції гідності обміняли в рамках обміну полоненими 29 грудня. Пізніше двоє, Тамтура і Маринченко, повернулися до Києва.
На початок