Три місяці замість шести. Допомогу безробітним у період воєнного стану виплачують по-новому

Три місяці замість шести. Допомогу безробітним у період воєнного стану виплачують по-новому

Три місяці замість шести. Допомогу безробітним у період воєнного стану виплачують по-новому
. Суспільне Кропивницький

Безробітні з листопада отримуватимуть виплати три місяці замість шести. В Україні змінили тривалість і розмір державної допомоги. 29 жовтня набули чинності зміни до законів "Про зайнятість", і "Про обов’язкове загальнодержавне страхування на випадок безробіття". Заступниця директора обласного центру зайнятості Наталія Невідома радить безробітним менше перебирати вакансіями, а тим, хто працює, триматися за роботу.

Кропивничанка Ганна Бражник втратила роботу у перший місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У центрі зайнятості дізнається про вакансії від роботодавців: "До війни я працювала в приватній фірмі з виробництва масляних і повітряних насосів для техніки. Працювала адміністратором. Втратила я роботу сім місяців тому, шукаю роботу. В мене такий вік – до пенсії залишилось два роки і не дуже нас хочуть бачити".

З березня, з моменту отримання статусу безробітної, жінка отримувала державну допомогу. Вона становить 1846 гривень на місяць, розповіла працівниця міськрайонного центру зайнятості Лілія Савельєва.

Для безробітних умови отримання виплат змінились з 29 жовтня. Поки в Україні воєнний стан, людина не може отримувати допомогу більше трьох місяців. Тим, хто одержував допомогу до 29 жовтня, зменшили період її виплати, розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Наталія Невідома. Для безробітних, яким на дату набуття чинності цього закону вже призначена виплата допомоги і вони отримували її більше, ніж 90 днів, додається ще 30 календарних днів. Виплата припиняється з 28 листопада.

Відповідно до нового закону, тривалість та розмір допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу людини, в тому числі загального трудового стажу та стажу за останні 12 місяців трудової діяльності.

До воєнного часу тривалість виплати також залежала від страхового стажу. Якщо людина не застрахована, вона могла отримувати допомогу 180 днів, якщо був страховий стаж – 270-360 календарних днів. Окремо були виділені різні категорії передпенсійного віку, тривалість їх виплат не перевищувала 720 календарних днів – такі виплати отримували люди, яким залишилось два роки до пенсії за наявності необхідного трудового стажу для її призначення.

Змінився максимальний розмір допомоги: з 9 700 гривень до мінімальної заробітної плати – 6 500.

Заступниця директора обласного центру зайнятості радить безробітним менше перебирати вакансіями, а тим, хто працює, триматися за роботу. "Тому що війна, нелегкий час для всієї країни. Знайомитись з вакансіями – у нас працює єдиний портал вакансій, на якому акумулюються вакансії служби зайнятості і семи провідних сайтів з пошуку роботи, які діють в Україні", – каже Наталія Невідома.

На Кіровоградщині нині на одне вакантне місце претендують 12 безробітних. Торік було вдвічі менше. Найбільш затребувані – лікарі, водії та працівники для гірничих робіт.

Читайте також

  • Переселенці з Миколаївської області відкрили мініпекарню на Кіровоградщині
  • Підприємство на Кіровоградщині отримало безвідсотковий кредит для бізнесу з обласного бюджету.
  • Втретє родина з Сєвєродонецька вимушена тікати від війни. Переїхавши у Кропивницький – відкрили кав’ярню
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок