Викрадені на Херсонщині тварини повернуться в Україну — зоозахисник

Викрадені на Херсонщині тварини повернуться в Україну — зоозахисник

Ексклюзивно
Викрадені на Херсонщині тварини повернуться в Україну — зоозахисник
. Херсонщина. Тварини пасуться в заповіднику Асканія-Нова Фото: Біосферний заповідник "Асканія Нова" ім. Е. Фальц-Фейна/Facebook

Тварини, яких із зоопарку на Херсонщині вивезли російські окупанти, повернуться в Україну, однак окупація становить для заповідників і зоопарків велику загрозу.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив засновник гуманістичного руху UA Animals Олександр Тодорчук.

"Впевнений, що викрадені тварини повернуться в Україну. Є два варіанти. Або їх повернуть в Крим, або Крим повернеться під контроль України", — зазначив він.

За словами зоозахисника, до викрадення тварин причетний колаборант, який співпрацював із Росією щонайменше із 2014 року.

"Людина, яка вивозила цих тварин (з херсонського зоопарку — ред.), — це не кримський бізнесмен. Це колаборант, який ще з 2014 року почав підтримувати окупаційну владу. Доказом того, що це сплановане вивезення тварин, є той факт, що його засудили на два роки позбавлення волі цього літа в Росії. А для вивезення тварин навіть випустили з в’язниці", — пояснив Тодорчук.

Чоловік вважає вивезення тварин ще одним доказом реальних намірів росіян.

"Тварини точно повернуться, я впевнений. Але це — черговий доказ, що росіяни намагаються нищити все живе на своєму шляху, і вкрасти все, що можливо, у тому числі тварин. На даний момент у нас немає інформації, в якому стані перебувають тварини після їхнього вивезення. Але глобально треба розуміти, що росіяни завдали надзвичайної шкоди в принципі тваринному світу в Україні", — розповів зоозахисник.

За його словами, історії про викрадення чи вбивства тварин на окупованих територіях не поодинокі.

"На всіх деокупованих територіях, коли активісти UA Animals їдуть допомагати, евакуйовувати, то зустрічають багато історій, що окупанти розстрілюють домашніх тварин просто заради розваги. Маніпуляції бувають і над дикою природою. На Херсонщині на залишених позиціях побачили повішених хом’яків, у т.ч. червонокнижних, рідкісних. Скоріш за все, вони це робили заради розваги", — зазначив Тодорчук.

Окрім того, на Херсонщині зоозахисники стикаються із низкою проблем.

"По-перше, проблема з кормами. По-друге, питання вивезення тварин, тому що багато залишених і загублених тварин. Під час окупації ми комунікували з місцевими притулками. У багатьох були ситуації, коли росіяни обіцяли корми для тварин з Криму в обмін на їхню лояльність та публічну підтримку Росії. Коли ті відмовлялися, починали ще більше маніпулювали тим, що повбивають тварин, тому притулки знаходилися на межі виживання. Зараз намагаємося допомогти наскільки це можливо", — розповів чоловік.

Тяжка ситуація складається й у заповіднику "Асканія-Нова", із яким на контакті перебувають активісти.

"У них, зокрема, є проблеми із забезпеченням годування тварин, потрібні досить великі ресурси. Наскільки ми можемо, ми їм допомагаємо, намагаємося забезпечити тим, що їм потрібно. Але ця ситуація, як на пороховій діжці", — зауважив Тодорчук.

На звільнених від російської окупації територіях зоозахисники намагаються одразу надавати допомогу.

"Коли територію деокуповують, ми завозимо корми, надаємо фінансову допомогу, вивозимо тварин для лікування чи транспортування з інших причин. Є питання ветеринарних препаратів, стерилізація. У 30 містах України запустили безкоштовні програми стерилізації безпритульних тварин, яких стає більше. Тому проводимо такі програми і для безпеки людей, і для порятунку тварин", — підсумував Олександр Тодорчук.

Читайте також

Виступ Зеленського на G20, підготовка Сил оборони до можливого вторгнення з Білорусі. 265 день війни. Онлайн

На початок