Історикиня: Встановлення окупантами пам'ятника Леніну на Луганщині — це символічний жест

Історикиня: Встановлення окупантами пам'ятника Леніну на Луганщині — це символічний жест

Історикиня: Встановлення окупантами пам'ятника Леніну на Луганщині — це символічний жест
. Відкриття пам'ятника Леніну у Білокуракине. Фото: росЗМІ

У тимчасово окупованому Білокуракіному в Луганській області росіяни повернули пам'ятник Леніну. Вони знайшли у селищі знесений вісім рокім тому монумент. Всього на Донбасі було знесено близько 150 пам'ятників Леніну. Як розповіла Суспільному начальниця північного-східного відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова, Росія вважає себе спадкоємцем СРСР і через такі символічні жести доносить свою ідею "повернення в минуле".

У понеділок на Луганщині у тимчасово окупованому селищі Білокуракине встановили пам'ятник Леніну. Про це повідомила Луганська ОВА. За повідомленням ТАСС, окупанти виготовили постамент, та встановили на нього старий пам'ятник.

Пам'ятник Леніну у Білокуракиному знесли невідомі у жовтні 2014 року. Всього після розпаду Радянського Союзу в Україні було понад п'ять тисяч пам'ятників Леніну. Майже всі вони були демонтовані після 2014 року.

Начальниця північного-східного відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова розповіла Суспільному, що станом на жовтень 2016 за результатами виконання закону про декомунізацію на Донбасі було демонтовано:

  • Донецька область — 76 радянських пам'ятників, з них 43 пам'ятника Леніну,
  • Луганська область — 153 радянских пам'ятника, з них 105 пам'ятників Леніну.

Тахтаулова додала, що, за непідтвердженими даними, на підконтрольному Донбасі не залишилось жодного пам'ятника Леніну, але залишилось декілька пам'ятників радянської спадщини. Серед них пам'ятник Артему у Святогірську, Карлу Марксу в Лисичанську, Борцям за революцію 17 року та інші.

Марія Тахтаулова зазначила, що місцеві влади по-різному розпоряджалися знесеними пам'ятниками: продавали, деякі відправляли у музеї історії або зберігалися на території підприємств.

"Сучасна Росія неодноразово стверджувала спадкоємство СРСР. Окуповуючи територію вони маркують її та доносять свою ідею про Радянський союз. Їм це здається логічно, але в Українських реаліях це виглядає дивно. Українці усвідомлюють, що радянській тоталітарний режим не гідний того, щоб його шанувати. Очевидно що такі кроки не ведуть у світло майбутнього, а скоріше в темне минуле", — заявила Марія Тахтаулова.

Що відомо

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок