Україна завоювала шість медалей на чемпіонаті Європи-2022 з боксу серед жінок та показала найкращий результат в історії

Україна завоювала шість медалей на чемпіонаті Європи-2022 з боксу серед жінок та показала найкращий результат в історії

Україна завоювала шість медалей на чемпіонаті Європи-2022 з боксу серед жінок та показала найкращий результат в історії
. Федерація боксу України

Українки ще ніколи не здобували три "золота" за одне Євро та востаннє перемагали на такому рівні ще вісім років тому.

У чорногорському місті Будва завершився чемпіонат Європи-2022 з боксу серед жінок. Участь у змаганнях взяла й збірна України, яка була представлена в усіх 12 вагових категоріях.

На минулому чемпіонаті Європи-2019 в Іспанії українська команда завоювала п'ять медалей: одне "срібло" та чотири "бронзи". Цього ж разу збірній вдалося покращити результат не лише в порівнянні з попереднім Євро, а й загалом за всю історію участі в континентальній першості, що проходить з 2001 року.

Україна здобула за Євро-2022 шість медалей: уперше в історії "синьо-жовті" виграли одразу три "золота", а також вибороли одне "срібло" та дві "бронзи". Раніше національним рекордом було два титули за чемпіонат: "золотий" дубль українки робили в 2003 і 2004 роках.

Такий результат допоміг збірній посісти друге місце в медальному заліку, поступившись лише Ірландії, яка випередила українок на одну срібну нагороду.

Читайте також: Україна завоювала три медалі на юніорському Євро-2022 з боксу, який бойкотувала більшість команди: медальний залік

Перше за вісім років "золото" Україні принесла бронзова призерка чемпіонату світу-2010 Тетяна Коб, яка перемогла в категорії до 52 кг. Українка перебоксувала у фіналі болгарку Венеліну Поптолєву та відсвяткувала перемогу, сівши на шпагат після оголошення результату.

Востаннє українська боксерка перемагала на чемпіонаті Європи в 2014 році. Тоді золоту медаль здобула Лілія Дурнєва.

Для Коб це вже четверта нагорода європейського рівня в кар'єрі та перше за 13 років "золото". Востаннє вона перемагала на Євро в 2009-му. Також на її рахунку – "срібло" 2016-го та "бронза" 2019-го.

Ще один титул завоювала Анастасія Ковальчук, яка змагалася в категорії до 54 кг. Спортсменка здолала у фіналі господарку турніру, чорногорку Бояну Ґойкович, та вперше в кар'єрі стала чемпіонкою Європи.

Третю золоту медаль виборола Марія Ловчинська, яка представляла Україну в найважчій категорії – понад 81 кг. Свою дебютну нагороду такого рівня вона здобула, здолавши у фіналі азербайджанку Айнур Рзаєву.

Близькою до золотої медалі була й досвідчена Марія Бова, яка ставала чемпіонкою світу в 2012 році. У фіналі в категорії до 63 кг боксерка поступилася чинній чемпіонці світу, ірландці Емі Бродгерст, та залишилася зі "сріблом".

Також по бронзовій медалі за вихід до півфіналу отримали Анастасія Черноколенко (до 75 кг) та Раїса Піскун (до 81 кг).

Читайте також: Американка Кларесса Шилдс утретє стала абсолютною чемпіонкою світу з боксу: вона перша, кому вдалося подібне

Усі медалі України на чемпіонаті Європи-2022 з боксу (жінки)

  • "Золото": Тетяна Коб (до 52 кг), Анастасія Ковальчук (до 54 кг), Марія Ловчинська (понад 81 кг)
  • "Срібло": Марія Бова (до 63 кг)
  • "Бронза": Анастасія Черноколенко (до 75 кг), Раїса Піскун (до 81 кг)

Медальний залік Євро-2022 з боксу (топ-10)

  • 1. Ірландія – 3 "золота" + 2 "срібла" + 2 "бронзи" (7 загалом)
  • 2. Україна – 3+1+2 (6)
  • 3. Болгарія – 1+2+1 (4)
  • 4. Італія – 1+1+3 (5)
  • 5. Вірменія – 1+0+2 (3)
  • 5. Туреччина – 1+0+2 (3)
  • 7. Литва – 1+0+1 (2)
  • 8. Німеччина – 1+0+0 (1)
  • 9. Польща – 0+3+0 (3)
  • 10. Азербайджан – 0+1+1 (2)
  • 10. Чорногорія – 0+1+1 (2)

Ірландія вперше в історії очолила медальний залік чемпіонату Європи з боксу. На всіх попередніх континентальних першостях перемагала Росія, яка цього року була недопущена до змагань через повномасштабну війну проти України.

Читайте також: Міжнародна федерація боксу скасувала санкції проти Росії та Білорусі. Їхні спортсмени знову братимуть участь у змаганнях
На початок