Гард чи Южноукраїнськ. Що відомо про перейменування міста на Миколаївщині

Гард чи Южноукраїнськ. Що відомо про перейменування міста на Миколаївщині

Гард чи Южноукраїнськ. Що відомо про перейменування міста на Миколаївщині
Вулиця міста Южноукраїнська. Фото: Южноукраїнська міська рада

Протягом 2021 2022 років до Южноукраїнської міської ради було декілька звернень від уповноваженого з питань захисту української мови Тараса Креміня щодо приведення у відповідність назв населених пунктів і вулиць до стандартів державної мови. Якщо адаптувати назву Южноукраїнськ до норм і правил мови, то перейменувати можна на Південноукраїнськ. Ініціативна група жителів виступає за зміну назви на Гард.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла заступниця начальника відділу містобудування та архітектури Южноукраїнської міської ради Христина Ічанська.

За словами Христини Ічанської, перейменування міста Южноукраїнська — це складне питання. Відповідно до Закону України "Про географічні назви", перейменування географічних об'єктів (міст, селищ, сіл) здійснюється з урахуванням думки більшості населення, яке проживає на території розташування цих об'єктів відповідно до Закону про референдуми.

Закон про референдуми, каже Ічанська, втратив чинність у 2012 році, замість нього інший документ не був прийнятий. Крім того, відповідно до статті 19 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" забороняється організація місцевих референдумів, масових зібрань.

"Відділ містобудування та архітектури започаткував онлайн голосування. У лідерах голосування дві назви: Південноукраїнськ і Гард. Ми зрозуміли, що в опитуванні взяли участь не тільки жителі міста, а взагалі громадяни України. Для більшої достовірності треба було б враховувати думку саме наших жителів", — сказала Христина Ічанська.

Южноукраїнськ
Голосування за перейменування міста Южноукраїнська. Діаграма: Южноукраїнська міська рада

За словами доктора історичних наук, професора Юрія Котляра, є два варіанти щодо перейменування Южноукраїнська. Перший — Південноукраїнськ, що практично є переходом на україномовну версію старої назви. Другий — повернення та згадка справжнього історичного коріння найменування цієї місцевості — це назва Гард.

"Ця назва пов’язана із своєрідним захистом і з Бугогардівською козацькою паланкою, яка розташовувалася на цій території. Якщо місто отримує цю назву, воно повернеться до своїх давніх козацьких традицій", — розповів Юрій Котляр.

Сама назва "гард" означає захисник, а "гарда", як пояснює Юрій Котляр, своєрідна захисна частина різноманітної холодної зброї.

За словами Юрія Котляра, Південноукраїнськ — це фактично перейменування Южноукраїнська. Це те, що місто залишається на пострадянських традиціях, коли нічого не змінюється за сутністю, а змінюється лише зовнішня назва.

"Якщо ми говоримо про термін "гард", то це повернення до давніх традицій, які характерні для цієї території. Це давня козацька традиція, новий зміст для сучасного українського міста", — поділився своїми думками доктор історичних наук.

Що відомо

У травні 2022 року в Южноукраїнську тривало обговорення щодо перейменування назв вулиць населених пунктів міської територіальної громади. Також планували змінити назву і Южноукраїнська. Питання активізувалося через військові дії РФ на території України.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував змінити назви декількох населених пунктів у Миколаївській області через їхній "російськомовний характер". Зокрема, зі слів Тараса Кременя, йдеться про такі населені пункти як Первомайськ, Южноукраїнськ, Арбузинка та Луч.

Відповідно до пакета Законів про декомунізацію, що набули чинності у травні 2015 року, в Южноукраїнську перейменували майже 40 вулиць.

27 квітня 2022 року колишня Южно-Українська АЕС була перейменована в Південноукраїнську атомну електростанцію.

Читайте також

Російські війська продовжують обстрілювати Миколаївщину: зафіксоване влучання в дитсадок, пошкоджено будинок

На Миколаївщині, у Вознесенській громаді, почали займатися компостуванням

У Миколаївській області розпочали стабілізаційні відключення електроенергії

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок