У Миколаєві розпочалися громадські обговорення щодо перейменування топонімів

У Миколаєві розпочалися громадські обговорення щодо перейменування топонімів

Вулиця Плеханівська
Одна з вулиць Миколаєва. Суспільне Миколаїв/Федір Бондар

З 24 квітня по 24 червня у Миколаєві триватимуть громадські обговорення з громадськістю щодо перейменування топонімів міста. Відбуватимуться вони у формі консультацій.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада.

Громадські обговорення стосуватимуться перейменування миколаївських вулиць, провулків, проспектів, парків, площ тощо. Відбуватимуться обговорення у таких форматах:

  • електронні консультації на платформі e-DEM;
  • голосування у туристично-інформаційному центрі;
  • подання пропозицій щодо перейменування на електронну пошту [email protected].

Як проголосувати на платформі е-DEM

За посиланням оберіть топонім та натисніть на нього. Вас буде перенаправлено на відповідне опитування на платформі е-DEM. На сторінці опитування оберіть варіант назви, за який бажаєте проголосувати, та натисніть "Проголосувати".

Якщо ви не зареєстровані на платформі е-DEM, то зареєструйтесь у будь-який зручний для вас спосіб. Після авторизації натисніть ще раз "Проголосувати" за обраний варіант відповіді.

Як проголосувати в туристично-інформаційному центрі

Для голосування в туристично-інформаційному центрі громадяни можуть прийти особисто в центр за адресою: вул. Адміральська, 20, м. Миколаїв, І під’їзд будівлі Миколаївської міської ради.

Для голосування необхідно  звернутися до фахівця, який веде супровід голосування, взяти бланк для голосування та проголосувати за перейменування топоніма із вказаного переліку.

При собі необхідно мати паспорт громадянина України та довідку про місце проживання в місті (ID-картка). Люди зі статусом внутрішньо переміщеної особи мають пред’явити довідку ВПО, в якій зазначена адреса проживання в межах Миколаївської міської територіальної громади.

Режим роботи пункту: понеділок-четвер 09:00 – 17:00; п’ятниця 09:00 – 16:00; працює без перерви. У випадку оголошення повітряної тривоги пункт для голосування припиняє свою роботу.

Як проголосувати через електронну пошту

Для голосування через електронну пошту [email protected] необхідно  вказати свої дані, вибрати із списку назву топоніма, який підлягає перейменуванню, вказати свою версію назви із поясненням.

Анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

З переліком топонімів, визначених до перейменування, можна ознайомитися на сайті Миколаївської міської ради.

Що відомо про перейменування вулиць Миколаєва

  • Вулиця Московська в місті остаточно отримала назву Маріупольська. Відповідне рішення депутати міськради ухвалили під час засідання 28 липня 2022 року
  • За словами Олександра Сєнкевича, у Миколаєві варто відновити роботу комісії з перейменування топонімів, адже в місті залишилися назви вулиць, які належать до радянської історії або пов’язані з РФ: вулиці Пушкінська, Гвардійська, 295-ї стрілкової дивізії тощо.
  • Депутати Миколаївської міської ради затвердили склад "Комісії з питань перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території міста". До складу включили ім’я генерала Дмитра Марченка — з приміткою "за згоди".
  • Три депутатські комісії Миколаївської міської ради погодили проєкт положення щодо "Перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території міста". Головна відмінність нового документу від положення, що діяло з 2015 року — чітко прописаний механізм створення топонімічної комісії.
  • У Миколаєві топонімічна комісія розглядає варіант зміни назв 175 вулиць та п'яти об'єктів.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок