"Я не був зручним головою Нацбанку" — Шевченко про свою відставку

"Я не був зручним головою Нацбанку" — Шевченко про свою відставку

"Я не був зручним головою Нацбанку" — Шевченко про свою відставку
. Кирило Шевченко. Фото: УНІАН

Екскерівник Національного банку України Кирило Шевченко заявив, що публічно назвав не усі причини своєї відставки. Він зазначив, що на нього чинили політичний тиск, який спричинив проблеми зі здоров'ям.

Про це Шевченко написав на своїй сторінці у Facebook.

"Коли я оголосив своє рішення піти у відставку, я цілком усвідомлював відповідальність за фінансову стабільність та репутацію країни напередодні надважливого засідання Ради МВФ (7 жовтня) і вирішив назвати лише одну з причин своєї відставки — погіршення стану здоров’я. Я не став говорити про майже дворічний політичний тиск, який посилився напередодні мого рішення і, власне, зумовив серйозне погіршення проблем зі здоров’ям. Я не був зручним головою Національного банку", — написав Шевченко не уточнивши хто саме та у якій формі чинив тиск на екскерівника НБУ.

Шевченко додав, що для нього стало несподіванкою повідомлення про підозру у протизаконних діях від НАБУ та САП.

"Інформація про оголошення підозри стала неочікуваною — я дізнався про неї зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні. Офіційно заявляю: озвучені правоохоронцями "виявлені факти" є результатом передчасних висновків, зроблених на основі поспішних та недоведених суджень. Я готовий відповідати за кожен свій підпис! Оскільки кожна угода, укладена Укргазбанком за мого керівництва, була на 100% ринковою", — повідомив Шевченко.

Він зазначив, що справа проти нього є "проявом політичного переслідування та зведення рахунків". Шевченко не повідомляє, хто саме, на його думку, чинить політичне переслідування.

"Сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на мене. У такий спосіб мене намагалися — але безрезультативно, — схилити до рішень, які я вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ", — сказав Шевченко.

6 жовтня парламент підтримав звільнення Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України. Кирило Шевченко був призначений на посаду у липні 2020 року. Його попередником був Яків Смолій, якого Верховна Рада відправила у відставку 3 липня 2020-го.

Що відомо

  • Національне антикорупційне бюро оголосило підозру голові Національного банку Кирилу Шевченку, який раніше подав президенту прохання про відставку за станом здоров’я, у зв’язку з розкраданням коштів під час періоду, коли він керував "Укргазбанком". Як з’ясувало слідство, посадовці "Укргазбанку" у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств. НАБУ вважає підбурювачем злочину Кирила Шевченка, виконавцями — двох його заступників, директора департаменту банку по роботі з корпоративними віп-клієнтами, а також заступника директора. Якщо провину Шевченка доведуть, йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також

Рада звільнила голову Нацбанку Шевченка

Голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру у розкраданні коштів

На початок