"Жодного дзвінка не було". Тренер Сартинський - про невиклик гімнаста Пахнюка на ЧС та заяву щодо виключення зі збірної

"Жодного дзвінка не було". Тренер Сартинський - про невиклик гімнаста Пахнюка на ЧС та заяву щодо виключення зі збірної

Ексклюзивно
"Жодного дзвінка не було". Тренер Сартинський - про невиклик гімнаста Пахнюка на ЧС та заяву щодо виключення зі збірної
. FIG

Як головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики відреагував на заяву атлета.

Збірна України зі спортивної гімнастики готується до одного з найголовніших стартів 2022 року - чемпіонату світу. Наприкінці вересня Україна оголосила склад на турнір - до нього не увійшов 30-річний гімнаст Петро Пахнюк, який перед цим виступав на шести чемпіонатах світу.

Причину невиклику Пахнюка головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський пояснював в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт необхідністю "обкатати молодь" на світовій першості. Однак згодом сам гімнаст відреагував на рішення тренера проханням виключити себе зі складу національної команди та критикою на його адресу через прийняте рішення.

Читайте також: "Спортивний принцип зруйнований". Гімнаст Пахнюк просить виключення зі збірної України через відсутність у заявці на ЧС

Суспільне Спорт звернулося до Сартинського з коментарем щодо реакції Пахнюка та його прохання виключення зі збірної України.

Сартинський зауважив, що не може відреагувати на заяву 30-річного гімнаста, оскільки востаннє бачив його на Мультиспортивному чемпіонаті Європи, що відбувся в Мюнхені у серпні. І детальніше пояснив причини його невиклику.

Що сказав Геннадій Сартинський

  • як відреагував на заяву Пахнюка
"Як я можу відреагувати? Я його [вже давно] не бачив. Ми були разом на чемпіонаті Європи, потім я його не бачив. Перед цим я його теж не бачив. Які до мене можуть бути претензії? Він тренується сам, я не знаю як. Мабуть, по інтернету зі своїм тренером. Я його поставив на збір у жовтні, він має бути на зборі. І я думаю, що він, аби не їхати з Італії, знайшов такий спосіб [написати допис в Instagram]".

"Так заяви не роблять. Дзвонять головному тренеру і кажуть, чому мене не поставили на чемпіонат світу. Я казав йому і його тренеру, щоб надсилали відео того, як він працює та тренується. Жодного відео чи дзвінка не було. Як я можу брати хлопця, який каже, що щось робить на чемпіонат світу? Знаю щодо Радівілова, ми з ним на зв'язку, знаю, що він робить, скільки снарядів йому працювати, жодних змін немає. А тут казав тренеру Лаврухіну, щоб показали відео, як він тренується. На цьому все закінчилося".

  • Про виступ Пахнюка на Мультиспортивному Євро

"На чемпіонаті Європи він набрав 77 балів. У нас юніорРадомир Стельмах на Мультиспортивному Євро серед юніорів посів п'яте місце в особистому багатоборстві з результатом 78.663 з тими ж помилками набрав 79 балів, але юніор працює по вісьмох елементах, а дорослий - по десятьох".

Читайте також: "Потрібна молодь". Збірна України зі спортивної гімнастики визначила склад на ЧС-2022: як його пояснюють в команді
  • Про принцип вибору складу на чемпіонат світу-2022
"Цей чемпіонат світу [для нас] не відбірковийТоп-3 команди ЧС-2022 отримають ліцензії на Олімпіаду-2024, а запланований. На ньому команда не відбирається ні на Олімпійські ігри, ні десь далі. У нас основний відбір відбудеться на чемпіонаті Європи наступного року. А зараз мені, як головному тренеру, треба спробувати молодих хлопців. Бо коли гімнастові вже 30 років, і в 2019-му році він набирає 85 балів, а в 2022-му - 77 балів, самі розумієте, йде спад. Тут не його вина, а вина віку. Тому які можуть бути претензії? А те, що він написав, хай буде на його совісті".

"Тут не щось впливає, а те, що триває війна, і багато хто кинув гімнастику. І нам доводиться відбирати з невеликого числа. Якщо раніше у нас було 10-12 гімнастів, з яких відбирали п'ять, то зараз 5-6. І та молодь, яка зростає та з наступного року починає виступати у гімнастиці, на них покладаємо усі свої зусилля. І зараз ми готуємо їх на ці змагання. Всі розуміють, що може зробити молодий гімнаст та 30-річний, який до цього нічого не завоював".

Що відомо

  • До складу чоловічої збірної України на чемпіонат світу зі спортивної гімнастики увійшли Ілля Ковтун, Богдан Супрун, Микита Мельников, Пантелій Колодій та Ігор Радівілов.
  • Пахнюк у 2022 році здобув дві медалі Кубка світового виклику у Копері - "золото" у паралельних брусах та "срібло" у вправах на коні.
  • На Мультиспортивному чемпіонаті Європи Пахнюк не пройшов до жодного з фіналів (найкращий результат - 33-е місце у вправах на перекладині).
  • На попередньому чемпіонаті світу 2021 року в японському Кітакюсю збірна України здобула одну медаль - "бронзу" Іллі Ковтуна в абсолютній першості - та посіла дев'яте місце в медальному заліку.

Хто такий Петро Пахнюк

  • 30-річний український спортивний гімнаст, який представляє Київ на змаганнях.
  • Чемпіон Європи-2020 у складі збірної України, дворазовий віцечемпіон континентальної першості на паралельних брусах.
  • З 2014 до 2017 року виступав за Азербайджан, після чого повернувся до України.
  • Має два іменних елементи – "The Pakhniuk" та "The Pakhniuk 2".
Читайте також: "Вони впустили момент, коли стали фашистами". Гімнаст Пахнюк — про росіян, Євро-2022 і думки про завершення кар’єри

Що далі

  • 29 жовтня - 6 листопада. Чемпіонат світу зі спортивної гімнастики.
На початок