Фейкові "референдуми": МЗС закликає посилити тиск на РФ і збільшити військову допомогу Україні

Фейкові "референдуми": МЗС закликає посилити тиск на РФ і збільшити військову допомогу Україні

Фейкові "референдуми": МЗС закликає посилити тиск на РФ і збільшити військову допомогу Україні
. Фото: МЗС України

МЗС України після завершення на тимчасово окупованих територіях України фейкових “референдумів” про приєднання до РФ закликало ЄС, НАТО і країни Великої сімки негайно суттєво підвищити тиск на Росію і суттєво збільшити військову допомогу Україні. Про це йдеться у оприлюдненій зранку 28 вересня заяві українського зовнішньополітичного відомства.

23-27 вересня РФ організувала пропагандистське дійство під назвою “референдуми” на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України, йдеться у заяві МЗС.

“Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора, включно з новими жорсткими санкціями проти Росії та суттєво збільшити військову підтримку України, зокрема надати танки, бойові літаки, бронемашини, далекобійну артилерію, засоби протиповітряної та протиракетної оборони”, — заявили в МЗС.

Раніше Росія заявила, що псевдореферендуми про входження окупованих частин Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей України добігли кінця, а переважна більшість населення регіонів нібито підтримали цю ініціативу.

Що цьому передувало

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонує українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходять озброєні люди.

Зокрема, стало відомо, що на Запоріжжі людей змушують брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.

В українському МЗС тоді заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на окупованих територіях України відбувається не "референдум", як заявляє російська сторона, а масове насильство над людьми та воєнний злочин.

У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.

Що відомо

  • Рада Федерації, верхня палата парламенту РФ, може розглянути проєкти законів про приєднання окупованих територій України до Росії на засіданні, яке відбудеться 4 жовтня.

Читайте також

"Референдуми" як кінець переговорів з Москвою, інструкція на випадок ядерного удару. 217-й день війни. Онлайн

"Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"

Росія заявила про завершення "референдумів" на окупованих територіях України

Канада запровадить нові санкції проти РФ через фейкові "референдуми" в Україні — Трюдо

На початок