"Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"

"Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"

Важливо
"Прояв провалу вторгнення" — головне з засідання Радбезу ООН щодо "референдумів"
. Голосування на фейковому референдумі. Луганськ, 24 вересня 2022. Фото: АР

28 вересня Україна скликала термінове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з проведенням Росією псевдореферендумів на окупованих територіях. Одночасно російські ЗМІ повідомили про результати незаконних голосувань.

Суспільне транслювало наживо засідання Радбезу з українським перекладом. Також наводимо головні тези країн-учасниць Радбезу.

Представники країн виступили з підтримкою України і засудили так звані голосування, наголосивши, що це відбувалось не тільки всупереч міжнародному праву і хартії ООН, але із загрозами для життя людей на окупованих територіях.

"Який би результат не оголосила Росія — це не має юридичного ефекту і ніяким чином не змінить суверенітет України у рамках міжнародно визнаних кордонів. Жодне захоплення територій не має бути визнане як законне. І жодна заява РФ про анексію не забере право України захищати свої території",— заявила представниця Норвегії в Радбезі ООН.

Більшість країн-учасниць Радбезу рішуче засудили так звані референдуми.

"США ніколи не визнаватимуть жодних захоплення територій Росією чи анексії. Ці території вважатимуться частиною України. Закликаємо наших партнерів накласти відповідні санкції на Росію і забезпечити підтримку Україні", — заявила представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Представник Ірландії в ООН Річард Райан зазначив, що ці "референдуми" — це тільки спроба "обґрунтувати несправедливу війну, це спроба захопити території і зробити з частини України територію Росії. Це просто прикриття для захоплення територій в Україні".

Також наголосили на грубому порушенні Росією Статуту ООН.

"Жоден не має закривати очі на те, як Росія намагається паплюжити статут ООН. Ми не можемо дозволити Росії вважати, що вони можуть міняти суверенні кордони силою. Тоді вся система, на якій ґрунтується наша безпека, буде під загрозою. І ці "Потьомкінські референдуми", так само як і рішення Путіна мобілізувати чоловіків на цю нелегальну війну — це прояв того, що він визнає, що вторгнення є провальним", — додав представник Сполученого Королівства в ООН Джеймс Каріукі.

Представник Росії Василь Небензя тим часом повторив тези російської пропаганди про те, що так званий референдум "вже давно очікувався у тих регіонах, які не бачили миру вісім років: "Наші колишні західні партнери нас не почують, або зроблять вигляд, що нас не почули, але скажу що референдуми були проведені в умовах повної прозорості при повному дотриманні всіх виборчих норм. Це є факт, скільки б Київ і їх покровителі не стверджували зворотнє. Спостерігачі з 40-ка країн спостерігали за цим".

Індія та Китай не засудити проведення "референдумів", водночас закликавши "до миру" та "діалогу".

"Індія неодноразово закликала до негайного припинення бойових дій до потреби розв'язати поточний конфлікт шляхом діалогу і дипломатії. Підхід Індії до конфлікту в Україні залишається орієнтованим на людей. З нашого боку, ми забезпечуємо як гуманітарну підтримку в Україні, так і економічну підтримку деяким нашим сусідам у глобальному півдні у ситуаціях економічного стресу, коли зростає вартість продовольчих продуктів палива і добрив, як наслідок поточного конфлікту. Зараз є потреба завершити конфлікт в Україні і повернутися до столу перемовин", — заявила представниця Індії в ООН Ручіра Камбодж.

Представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь сказав, що "усі зусилля, що можуть призвести до мирного вирішення кризи повинні бути підтримані": "Відповідна конфронтація, політична ізоляція, санкції можуть привести нас усіх у тупик. Тож відповідно ми повинні підштовхнути сторони, щоб вони відкрили двері до мирного врегулювання конфлікту якомога швидше та відповідно враховували позиції у перемовинах, а також розглянули усі доступні варіанти".

"Китай працює з усіма країнами, що поважають мир для того, щоб надалі привести до деескалації ситуації та вирішити кризу", — сказав Чжан Цзюнь.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Радбезі онлайн наголосив: якщо Росія спробує на підставі так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України приєднати їх до себе, це означає закриття будь-яких переговорів із Москвою.

Читайте також

Зеленський в Радбезі ООН: Росія іде за "кримським сценарієм", з Путіним немає про що говорити

Росія заявила про завершення "референдумів" на окупованих територіях України

"Псевдореферендум — дешева вистава": так реагують на п'ятий день так званого "референдуму" херсонці

На початок