Війна в Україні увійшла в нову фазу, Захід має продовжити підтримку — Боррель

Війна в Україні увійшла в нову фазу, Захід має продовжити підтримку — Боррель

Війна в Україні увійшла в нову фазу, Захід має продовжити підтримку — Боррель
. Жозеп Боррель. Фото: AP

Успішний контрнаступ українських Збройних сил України змінив стратегічний баланс у війні, відтак країни Заходу повинні продовжити підтримку української влади до перемоги над Кремлем.

Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель у своїй колонці для видання Project Syndicate.

"Війна Росії проти України вступила до нової фази. Українська армія стрімко настає, звільняючи багато міст та сіл і змушуючи російські війська відступати. Поки що невідомо, як далеко зайде український контрнаступ, уже ясно, що стратегічний баланс на місцях зміщується", — зазначив посадовець.

Політик наголосив, що попри дії Росії Європейський Союз повністю мобілізувався для протистояння енергетичній кризі, зокрема, із випередженням графіку заповнивши свої газосховища більш як на 80%. Окрім того, ЄС скорочує споживання газу, допомагає незахищеним споживачам, а також розглядає запровадження податків для енергетичних компаній, які отримали надприбутки, й працює над обмеженням вартості експорту російської нафти.

"Коротко: загальна стратегія працює. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, чинити тиск на Росію санкціями та допомагати нашим глобальним партнерам у дусі солідарності", — підкреслив Боррель.

За його словами, дуже чітким сигналом стало те, що ЄС ухвалив історичне рішення перестати покладатися на російську енергію.

"Кремль порушив свої контракти, різко скоротивши обсяги експорту газу, що спричинило потрясіння ринків. Здатність займатися таким шантажем може здатися сильною стороною Росії; але зрештою це програшна стратегія. Всупереч поширеній думці Росія не може легко знайти стійку заміну європейському ринку", — наголосив посадовець.

Він перелічив серйозні економічні проблеми, які нині постали перед Росією — такі, як падіння експорту російського вугілля та нафти. Боррель згадав й про те, наскільки болючими є санкції для російської економіки та військово-промислового комплексу.

"Втрата доступу до західних технологій почала бити по російських військових, чиї танки, літаки, телекомунікаційні системи та високоточна зброя також використовують імпортні комплектуючі", — зауважив політик.

За словами Борреля, оскільки Європа та її партнери мають намір продовжувати надавати підтримку Україні та зберігати санкції проти Росії, Кремль веде безнадійну битву.

Що відомо

  • Раніше Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав успіх української армії у зусиллях щодо повернення контролю над територіями, які були тимчасово окуповані російськими силами.
  • Жозеп Боррель закликав Європарламент продовжити фінансову підтримку України. Зокрема, він зазначив, що "вже незабаром" Україна зможе отримати вісім мільярдів євро з запропонованого дев'ятимільярдного пакету допомоги від ЄС.

Читайте також

Секторальні безвізи з ЄС, санкції проти РФ та €9 млрд допомоги: Про що говорили Шмигаль і Боррель

На початок