Україна отримає 8 мільярдів євро допомоги від ЄС вже незабаром — Боррель

Україна отримає 8 мільярдів євро допомоги від ЄС вже незабаром — Боррель

Україна отримає 8 мільярдів євро допомоги від ЄС вже незабаром — Боррель
. Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, фото: AP

Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав Європарламент продовжити фінансову підтримку України. Зокрема, він зазначив, що "вже незабаром" Україна зможе отримати вісім мільярдів євро з запропонованого дев'ятимільярдного пакету допомоги від ЄС.

Про це політик заявив виступаючи в Європарламенті.

"Нам потрібно фінансово підтримати Україну, тому ми запропонували дев'ятимільярдний пакет: на цей момент ми виплатили один, вісім буде незабаром. Без сумніву, ми повинні зробити більше, але для цього є міжнародні організації, а не тільки Європа. Київ веде переговори щодо макрофінансової допомоги з Міжнародним валютним фондом", — додав Боррель.

Він загадав й про "енергетичний шантаж" Росії, та закликав європейців все одно продовжувати підтримувати Україну зброєю.

"Путін розраховує на те, що демократії не витримають цієї зими через зростання цін, вартості енергоносіїв. Але я можу вас запевнити, що ми тиснемо на країни-члени, включаючи Німеччину, щоб вони зрозуміли, що зараз час є вирішальним у плані військової допомоги".

Під час виступу Боррель також привітав успіх української армії у зусиллях щодо повернення контролю над територіями, які були тимчасово окуповані російськими силами.

Що відомо

  • Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок НБУ 1 серпня.
  • Раніше Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділив Україні 1,59 мільярда євро фінансової допомоги від Євросоюзу. Як повідомляється у пресрелізі, оприлюдненому на сайті ЄІБ, допомога підкріплюється гарантіями з бюджету ЄС, при цьому 1,05 мільярда євро із загальної суми будуть надані негайно.
  • Україна отримала 1,7 мільярда доларів грантової допомоги від Цільового фонду Світового банку та Агентства США з міжнародного розвитку.
  • 3 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна домовилась зі своїми західними партнерами про підтримку на загальну суму у 29 мільярдів доларів.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Єврокомісія пропонує Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги. Уряд очікує швидкого ухвалення рішення

На початок