"Я бачив на власні очі рештки снарядів": голова МАГАТЕ розповів про ситуацію на Запорізькій АЕС

"Я бачив на власні очі рештки снарядів": голова МАГАТЕ розповів про ситуацію на Запорізькій АЕС

"Я бачив на власні очі рештки снарядів": голова МАГАТЕ розповів про ситуацію на Запорізькій АЕС
. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі виступає перед ЗМІ в Києві, Україна, 31 серпня 2022 року. (Фото : Єфрем Лукацький / AP)

Місія Міжнародного агентства з ядерної енергії зафіксувала наслідки обстрілів Запорізької АЕС, зазначивши, що вони призвели до порушення фізичної цілісності об’єктів електростанції. Двоє експертів організації залишаться на ЗАЕС, щоб продовжити свою роботу.

Про це під час пресконференції 2 вересня за результатами візиту місії на електростанцію розповів керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Нас було 14 із МАГАТЕ включно зі мною та експертами з департаменту заходів із безпеки, а також ядерної безпеки і захисту, та їхніми заступниками. Шестеро перебували на самій АЕС", — повідомив посадовець.

За його словами, частина співробітників МАГАТЕ залишаться працювати на території станції.

"Ми вирішили організувати постійну присутність на місці. Цього разу двоє наших експертів продовжуватимуть там роботу", — пояснив керівник організації.

Гроссі додав, що учасники місії зафіксували наслідки бойових дій на території ЗАЕС, а також сліди влучання снарядів в об’єкти атомної електростанції.

"Ми бачили воєнні дії навколо АЕС. Я бачив на власні очі рештки снарядів на будівлях. Фізична цілість була порушена, і неодноразово", — зазначив він

Попри це більшість систем АЕС працюють, і перебувають у відносно доброму стані, підкреслив посадовець.

"Були певні переривання у функціонуванні, дещо з цього стосувалось і фізичних перерв, наприклад обірвані кабелі та інші комунікації, робота певних систем досі повноцінно не відновлена", — повідомив Гроссі.

Він уточнив, що дизельні генератори, які забезпечують функціонування АЕС у разі відключення реакторів, перебувають у нормальному стані. Генеральний директор МАГАТЕ також додав, що на станції присутні російські ядерні експерти, які "співіснують" із українським персоналом ЗАЕС.

"Ми чули, що українські співробітники продовжують працювати з російськими колегами. Це не ідеальна, це напружена ситуація", — додав Гроссі.

Рафаель Гроссі зауважив також, що на станції присутні й російські військові.

"Вони (російські військові — ред.) не наближались до нас. Я запитував про можливість поспілкуватися з ними, але нас не допустили. Я хотів запитати, чому вони були там, у блоковому щиті управління", — зазначив посадовець.

За його словами, певну групу військових відвели від АЕС на час присутності місії МАГАТЕ.

Керівник організації зауважив, що влучання в об’єкти, розташовані на території ЗАЕС, викликають у нього велике занепокоєння, особливо з огляду на пожвавлення бойових дій у регіоні.

"Обстріли насправді почалися у серпні. Тож абсолютно очевидно, це більш нещодавні події, тенденція, якщо так можна сказати", — підкреслив він.

Посадовець сподівається, що присутність співробітників МАГАТЕ допоможе покращити безпекову ситуацію на станції.

"Я не хочу прикидатися, що те, що ми виконуємо там, взагалі вирішить чи врегулює війну, або поверне АЕС Україні. Ні, це поза нашими спроможностями. Те, що ми робимо там — стабілізація. Ми розглядаємо питання безпеки, гарантування захисту, захисту безпеки. За умови, якщо це нам вдасться, певним чином це повпливає на те, що відбувається", — зауважив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ пообіцяв, що організація оприлюднить звіт на початку наступного тижня.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • 31 серпня до Запоріжжя прибула місія МАГАТЕ. До складу місії увійшли експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній не було.
  • 1 вересня представники МАГАТЕ прибули до Енергодара на Запорізьку АЕС.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 191. Текстовий онлайн

На початок