"Жодна жінка примусово на фронт ще не потрапила". Міноборони передало до ВР пропозиції щодо військового обліку жінок

"Жодна жінка примусово на фронт ще не потрапила". Міноборони передало до ВР пропозиції щодо військового обліку жінок

"Жодна жінка примусово на фронт ще не потрапила". Міноборони передало до ВР пропозиції щодо військового обліку жінок
. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Фото: УНІАН

Міноборони розробило й передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо добровільності постановки на військовий облік жінок.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Які саме пропозиції в переліку, Маляр не повідомила, однак розповіла, що в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

"Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому, у разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби", — повідомила заступниця міністра

Вона додала, що йдеться про добровільну постановку на військовий облік.

"Нагадаю, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою", — підкреслила Маляр.

Що відомо

  • 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки низки професій повинні будуть стати на військовий облік. Загалом у наказі представлені спеціальності від сфери громадського харчування до видавництва та поліграфії. У переліку є такі професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо. Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві — 60 років.
  • У квітні Міністерство оборони скоротило перелік жіночих професій з більш як сотні до лише 14 спеціальностей та 7 професій.
  • Згідно з наказом Міноборони №313, з 1 жовтня Головнокомандувач ЗСУ зобов’язаний взяти на військовий облік жінок за новим переліком спеціальностей та професій, які споріднені з військово-обліковими.

Читайте також

Як військовий призов для жінок працює у світі

Українок братимуть на військовий облік лише за згодою — Генштаб

Міноборони про військовий облік жінок: до військкоматів йти не треба, штрафів не буде

На початок