"У Кремлі порвали на шмаття Хартію ООН". На Радбезі ООН обговорили шість місяців війни в України

"У Кремлі порвали на шмаття Хартію ООН". На Радбезі ООН обговорили шість місяців війни в України

"У Кремлі порвали на шмаття Хартію ООН". На Радбезі ООН обговорили шість місяців війни в України
. Представник України в ООН Сергій Кислиця та інші учасники засідання Ради Безпеки, 24 серпня 2022 рік. Фото: АР

Порушення міжнародного права, військові злочини, негайне відведення російських військ з території ЗАЕС, заклики до перемовин та вітання Україні до Дня Незалежності. Суспільне зібрало підсумки засідання Ради Безпеки ООН, яке відбулось 24 серпня в Нью-Йорку.

Дані від ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш починає з докладу про візит в Україну 18-19 серпня і наголошує, що зернові домовленості про експорт українського зерна, яке було заблоковано через військові дії РФ, працюють. Він каже: є надія, що продовольчої кризи вдається уникнути, проте застерігає від іншої проблеми. "В 2022 році достатньо їжі просто нерівномірне розподілення. Проте якщо не стабілізувати ринок добрив, це буде проблема в 2023 році. Отримання належної кількості добрив як з України, так і з Росії, має велике значення", — вважає Гутерреш.

Шість місяців війни в Україні, згідного з аналізом ООН, сильно похитнули ситуацію в світі.

"Ми надалі переживаємо, що соціоекономічна ситуація може привести до соціальних заворушень. Ми вже бачили збільшення кількості бунтів між першим та другим кварталом", — заявляє заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

Вона озвучує дані ООН за 181 день повномасштабної війни: 5 614 тисяч вбитих, 7946 поранених. ООН отримує звіти про порушення прав людей: 327 фактів зникнення та викрадення людей росіянами. "14 жертв через викрадення людей предстаниками РФ були знайдені мертвими або померли під час утримання. 13 чоловіків та одна жінка", — повідомила Дікарло.

За прогнозом ООН, ситуація в Україні взимку погіршиться через проблеми з опаленням, а доставляти гуманітарну допомогу стає складніше: дороги, вкриті снарядами, і така небезпека не дозволяє гуманітарним конвоям досягти людей, розповідає Дікарло.

Загалом, за даними ООН, 17,7 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги через війну, яку розпочала Росія. Розмарі Дікарло повідомила, що на середину серпня було витрачено на гуманітарну $2,4 млрд.

Виступ Володимира Зеленського

Президент України Володимир Зеленський на засіданні виступає онлайн. І від початку стає предметом обговорення. Представник РФ намагається заблокувати виступ Зеленського, вимагає, щоб український президент був присутній особисто. І просить учасників голосувати. Голосування провалюється: "за" очну участь українського лідера один російський голос.

Загроза ядерної катастрофи та створення продовольчої кризи у різних кутках світу — це все провина Росії, заявляє президент Зеленський. "Ми маємо зробити, щоб не було російських ракет, ядерної катастрофі катастрофи, продовольчої кризи. Росія повинна вивести свої війська з нашої землі, з нашого моря. Щоб жодна країна більше не постраждала. Ми повинні притягнути до відповідальності за злочин агресії проти України", — закликає він членів ООН.

Зеленський називає загрозу голоду в світі штучно створеною Росією і наголошує: "зернові ініціативи" мають бути розширені і зробити це потрібно "у найближчі тижні".

Ще одне невікладне питання — ситуація на Запорізький АЕС. "Місія МАГАТЕ має повністю перебрати контроль над роботою станції. Росія ж має повністю вивести власні війська зі станції", — наголосив президент.

За словами Зеленського, від незалежності України залежить безпека світу. "Сьогодні наша країна відзначає День Незалежності і всі можуть побачити, яким чином увесь світ залежить від нашої незалежності", — заявив президент.

"У Кремлі порвали на шмаття Хартію ООН". Про що говорили на Радбезі ООН щодо шести місяців війни в України
Ілюстративне фото: АР

США, Албанія, Франція, Норвегія, Ірландія: РФ має відповісти за злочини в Україні

"Шість місяців невиправданої та брутальної агресії Росії в Україні. Шість місяців відколи ми сидимо тут в залі Ради і дивимося, як Росія намагається захистити те, що захистити неможливо. Як Росія відверто бреше, зневажає закони та Хартію ООНХартія або Устав ООН розпочинається словами: "ми, народи об’єднаних націй, сповнені рішучості позбавити майбутні покоління від лиха війни, що двічі в нашому житті принесла людству невиразне горе…". Ст. 2, п.4, до якого найчастіше звертаються учасники засідання: "всі члени ООН утримуються в їхніх міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканості чи політичної незалежності будь-якої держави, так і якимось іншим чином, несумісним з Цілями Об’єднаних націй".", — розпочинає свій виступ представниця США. Вона наголошує: Сполучені Штати та міжнародна спільнота ніколи не визнають спроб змінити кордони України. Крім того, звертає увагу на ядерну небезпеку, наголосивши на тому, що Росія захопила Запорізьку АЕС і створила величезний ризик. Наостанок вона вітає Україну з Днем Незалежності і бажає наступного року святкувати його "квітами та танцями".

Справжнього військового параду, а не російської військової техніки на українських вулицях бажає Україні й представник Албанії. Він висловлює жорстку позицію, щодо порушень Росією міжнародного гуманітарного права. "У Кремлі порвали на шмаття Хартію ООН", — заявляє він, згадуючи і про вибух в Оленівці, де загинули українські військовополонені, і про злочини в Бучі, і про загальні багатотисячні жертви.

Франція також вітає Україну зі святом. "Українці боряться за свій суверенітет. Україна захищає принципи Хартії ООН", — заявляє представник країни. Він підкреслює, що Франція закликає Росію до відкликання сил зі всієї території України, і в першу чергу з території АЕС, куди якнайшвидше потрібно допустити місію МАГАТЕ. Військові злочини, скоєні агресором, мають бути розслідувані і покарані в міжнародному суді, озвучує він позицію країни. "Росія має шанувати міжнародне законодавство, незважаючи на те, чи визначає вона те, що веде війну", — заявляє представник Франції, окремо наголошуючи на необхідності рослідувати загибель українських військовополонених в Оленівці.

Представниця Ірландії також засуджує війну, яку розпочала РФ. "Кордони України не змінились за 8 років, і не змінились за останні шість місяців", - наголошує вона, вітаючи країну з Днем Незалежності.

Норвегія заявляє: Росія повинна негайно припинити цю війну і негайно відступити. Вона наголошує на спільній відповідальності за те, що коїться в Україні. "Наші думки з вами у ваш національний день і в будь-який інший день", — каже вона.

Велика Британія солідарна з Заходом та європейськими країнами і не має сумнівів, що наслідки цих шести місяців війни жаливі. "Україна піддалась всім жахам війни. Тисячі мирних вбиті. 17 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги", — перераховує представник країни наслідки війни, яку розв’язала Росія. Він наголошує: Велика Британія закликає до повної відповідальності за злочини Росії.

"Ті, хто скоюють воєнні злочини, а також відповідальні представники влади та військові представники будуть притягнуті до відповідальності"

Представник Європейського Союзу, як і попередні країни, вимагає від РФ відвести війська від Запорізької АЕС (російські військові захопили її на початку березня, проте останні тижні обстріли ЗАЕС створюють ризик ядерної аварії). "Ми закликаємо РФ негайно відвести свої збройні сили та будь-який інший свій персонал з ЗАЕС та найближчої території щоб українська влада могла відновити свою відповідальність у рамках міжнародно визнаних кордонів. Місія МАГАТЕ має негайно потрапити на АЕС", — вважають у Великій Британії.

У ЄС окремо наголошують: Росія могла би завершити цю війну завтра. "Закликаємо Російську Федерацію відповідати своїм зобов’язанням. Ті, хто скоюють воєнні злочини, а також відповідальні представники влади та військові представники будуть притягнуті до відповідальності. Ми повторюємо нашу вимогу негайного припинення російської агресії проти України у виконанні РФ, а також повному і негайному безумовному відведенню їхніх сил та воєнного обладнання з території України", — наголошує представник Європейського Союзу.

Гана, Кенія, Габон закликали до мирних перемовин

Представник Кенії у промові звертає увагу на небезпеку світової війни. "Ми як Кенія та Африка хотіли би протистояти бідності, невігластву та захворюванням. У нас немає бажання бути втягнутими у світовій конфлікт. Війна в Україні — це попередження. Якщо війна не зупиниться через діалог та перемовини, це може стати тим, що назвуть третьою світовою війною", — попереджає він і закликає до перемовин, убезпечення ядерних об’єктів, негайного припинення бойових дій та створення безпечних гуманітарних коридорів для мирних людей. "Україна заслуговує свободу та незалежність. ЇЇ суверенітет та територіальна цілість непорушні", — наголошує представник Кенії.

Проти війни і нападів на цивільних і "за діалог" виступає і представник Габону: "Моя країна обирає сторону миру перемовин та діалогу. Ми повинні активувати канали діалогу. Нещодавні домовленості щодо експорту зерна — це надія, що дає сподіватись на мир. Країна закликає сторони відповідати принципам перемовин та закінчити цю війну".

До перемовин закликає також представниця Гани. "Закликаємо Російську Федерацію відвести війська від всіх кордонів України", — заявляє вона і підкреслює значення домовленностей про експорт зерна з України, які дозволили зменшити ризик голоду зокрема й в африканських країнах. За словами представниці Гани, якщо відбулись такі перемовини, то потрібно шукати можливості мирних перемовин і "вхопитись" за той факт, що зернові домовленості сталі можливими.

Індія та Мексика: ліки та зброя

Представниця Індії зосереджує увагу на гуманітарній допомозі. За словами представниці країни, вони готуються передати на запит від Україні 26 різних медикаментів. Також, звітує вона, 97,5 тонн гуманітарної допомоги Індія надала сусіднім з Україною Румунії, Словаччині та Польщі. "У плані дипломатії Індія продовжує адвокатувати припинення військових дій та проведення перемовин", — заявляє вона і закликає до міжнародного миру з дотриманням положень Хартії ООН.

Представник Мексики перелічує те, чим занепокоєна його країна. Це численні порушення міжнародного права, тисячі загиблих, руйнування шкіл та лікарень, знищення культурного спадку та ядерна небезпека. А ще: небезпека торгівлі зброї.

"Мексика повторює стурбованість через загрозу, яку становлять потоки зброї та торгівля зброї в регіоні. Ми повинні підтримати моніторинг […] Забезпечити, щоб зброя ніколи не потрапила до тих, хто не мав би мати її в руках, особливо коли бойові дії завершаться", — наголошує він і закликає всі сторони "докласти зусиль, щоб встановити діалог та завершити бойові дії".

"Багатостороння система, особливо ця Рада Безпеки неспроможна закінчити цю війну. Вторгнення Росії порушує другу статтю Хартії ООН, де йдеться про будь-яке насильницьке захоплення території", — наголошує він.

Китай: проти поставок зброї та санкцій

Представник Китаю, який головував на засіданні, вважає, що потрібно "сфокусувати свої зусилля на тому, що справді може призвести до миру, замість того, щоб підливати масло у вогонь". Він закликав США та НАТО "серйозно подумати над ролями, які вони відграють".

"Є потреба забезпечити дипломатичні рішення. Мир ніколи не досягти нав’язуючи санкції чи тиском, надсилаючи нові озброєння. Мир має бути продуманим та підтриманим усіма сторонами що співпрацюють. Позитивний прогрес у питання зернового експорту демонструє нам потенційні дипломатичні вирішення та можливість політичних рішень. Ми сподіваємось, що Росія та Україна продовжать діалог одне з одним, щоб повернутись до дипломатичних перемовин якомога раніше та створять відповідний стимул та умови для припинення вогню", — озвучив він позицію Китаю.

Росія

Представник Росії в Раді Безпеки ООН Васілій Нєбєнзя у своєму виступі заявляє: це Києв винен і в обстрілах мирного населення, і ядерній загрозі на ЗАЕС. Західні країни він називає співучасниками злочинів і наполягає на тому, що українцям нема чого святкувати, адже "Україна перетворилась безжалісну антиросію". Окремо він звертається до доповіді Amnesty International.

"Фактів розташування української артилерії та боєприпасів за ці пів року накопичилось стільки, що їх не можуть ігнорувати навіть міжнародні організації як Amnesty International", — заявляє Кислиця.

Саме цей звіт організації (де йшлося виключно про випадки, коли імовірно ЗСУ використовували цивільні об'єкти чи районі для бойових позицій, що наражало на небезпеку мирних людей) викликав багато запитань і його перевірять міжнародні експерти. А в самій організації заявили, що шкодують, що пресреліз, присвячений дослідженню, оприлюднили без достатнього контексту.

Що далі

Україна, за словами Зеленського, має намір внести на розгляд 77-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об‘єднаних Націй резолюцію про притягнення Російської Федерації до відповідальності за злочин агресії.

Крім того, президент пропонує ООН провести "Саміт майбутнього" в Україні. "Я вважаю, що для майбутнього було символічно і важливо, якби цей саміт пройшов в Україні. Бо саме тут вирішується, чи буде у нас майбутнє взагалі. Це вирішується на ЗАЕС, в морських портах і в Криму", — наголосив Зеленський.

Війна. Усі останні новини

На початок