Україна готова замістити потужності "Північних потоків" та надати ЄС свої сховища газу — Міненергетики

Україна готова замістити потужності "Північних потоків" та надати ЄС свої сховища газу — Міненергетики

Україна готова замістити потужності "Північних потоків" та надати ЄС свої сховища газу — Міненергетики
. Ілюстративне фото: maginima / Getty Images

В той час, коли Росія намагається втриматися на європейському енергетичному ринку, а в Німеччині пропонують відкрити "Північний потік-2", Україна готова допомогти ЄС не повертатися "до газового полону".

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Розумію, що відмова від послуг монополіста – це важке завдання для європейських політиків. Але вони мають серйозно подумати про майбутнє власних дітей, якщо доля українських дітей, яких росіяни вбивають "газовою зброєю" — недостатній аргумент", — написав Галущенко.

Читайте також: Віцепрезидент ФРН висловився за відкриття "Північного потоку-2". Як відреагували в Німеччині та в Україні

За його словами, Україна готова допомогти Європі "не повторити своїх помилок", надавши свої газові сховища для зберігання європейського газу, а також замістивши своїм газопроводом потужності "Північних потоків".

"Зараз головною метою цивілізованого світу має стати перемога над газовим терористом. Впевнений, що нам всім вистачить мужності й сили, аби вистояти у цій енергетичній війні, — наголосив міністр.

Що відомо

  • 20 липня президент РФ Володимир Путін заявив, що пропускна спроможність газопроводу "Північний потік-1" може бути ще більше скорочена через повільний прогрес в обслуговуванні обладнання.
  • Із 11 по 21 липня "Північний потік-1" зупиняли на профілактику, яка включала тестування механічних компонентів та систем автоматизації.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина не може покладатися на Росію, оскільки вона не стає більш надійним постачальником газу, ніж є зараз.
  • 20 липня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала країни ЄС зменшити споживання газу на 15% та запасати ним сховища у разі повного скасування постачання його з РФ.
  • 25 липня російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що зупинить експлуатацію турбіни Siemens на компресійній станції "Портова", яка забезпечує прокачування газу "Північним потоком-1", задля ремонту.
  • 26 липня Країни-члени Європейського Союзу офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% у порівнянні з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років. Скорочення попиту діятиме впродовж року, і Єврокомісія перегляне це рішення у травні 2023 року.

Читайте також

Росія організувала "газовий шантаж", щоб тиснути на ЄС — Подоляк

Ситуація на світовому енергоринку залишається небезпечною — Зеленський

Через дії Росії ціни на газ у Європі підскочили до 2300 доларів

На початок