Віцепрезидент ФРН висловився за відкриття "Північного потоку-2". Як відреагували в Німеччині та в Україні

Віцепрезидент ФРН висловився за відкриття "Північного потоку-2". Як відреагували в Німеччині та в Україні

Віцепрезидент ФРН висловився за відкриття "Північного потоку-2". Як відреагували в Німеччині та в Україні
. Віцеспікер бундестагу Вольфганг Кубікі, фото: AP

Віцеспікер німецького парламенту (Бундестагу) Вольфганг Кубікі заявив, що ФРН має негайно відкрити Nord Stream-2, щоб заповнити газові сховища Німеччини на зиму.

"Немає ніяких розумних причин не відкривати Nord Stream 2", — сказав Кубікі в ефірі RND.

За його словами, коли німецькі сховища газу будуть заповнені, ФРН зможе знову закрити Nord Stream 2", і навіть інші трубопроводи, але лише за умови енергетичної незалежності країни, якої наразі немає.

"Якщо на цьому шляху до нас надійде більше газу, можливо, навіть повна кількість, гарантована контрактом, це допоможе людям не замерзнути взимку і не завдати серйозної шкоди нашій промисловості. Коли сховища газу будуть заповнені, ми зможемо знову закрити Nord Stream 2", — заявив віцепрезидент ФРН.

Натомість однопартійці Кубікі ініціативу віцепрезидента розкритикували.

Як передає RND, міністр фінансів Німеччини Крістіан Ліндер назвав пропозицію Кубицького "неправильною і абсурдною", а керуючий парламентської групи Вільної демократичної партії Штефан Томае заявив, що відкриття "Північного потоку-2" було б "катастрофічним порушенням довіри" з боку союзників Німеччини і лише б "зіграло на руку Путіну".

В МЗС України також відреагували на слова віцеспікера Кубікі.

"Заклики деяких німецьких політиків запустити "Північний потік-2" ненадовго, а потім закрити, ірраціональні. Це нагадує наркотичну залежність, коли людина каже: "Лише останній раз!", не усвідомлюючи руйнівних наслідків кожного "останнього разу". Залежність від російського газу вбиває", — написав у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Раніше віцеканцлер Німеччини, міністр у справах економіки та захисту клімату Роберт Габек заявив, що запуск "Північного потоку-2" категорично неможливий.

Речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт своєю чергою заявляв, що німецький уряд виключає можливість запуску газопроводу "Північний потік-2" навіть за умов дефіциту газу восени.

Водночас коаліційний уряд Німеччини шукає альтернативу російським енергоносіям. Німеччина намагається забезпечити поставки з інших країн, зокрема, з Катару — одного з найбільших у світі експортерів зрідженого газу.

Читайте також

Росія відмовляється забирати з Німеччини турбіну для "Північного потоку"

Європейський суд частково визнав позов оператора "Північного потоку - 2" проти газової директиви

На початок