Чоловіча і жіноча збірні України відібралися на ЧС зі спортивної гімнастики. Він є відбірковим до Олімпіади-2024

Чоловіча і жіноча збірні України відібралися на ЧС зі спортивної гімнастики. Він є відбірковим до Олімпіади-2024

Чоловіча і жіноча збірні України відібралися на ЧС зі спортивної гімнастики. Він є відбірковим до Олімпіади-2024
. Getty Images

Як це стало можливо і що означає.

Україна буде представлена у повному складі на чемпіонаті світу-2022 зі спортивної гімнастики, що відбудеться з 29 жовтня по 6 листопада в Ліверпулі. Це стало можливо за підсумками виступів збірної України у кваліфікації багатоборства на Мультиспортивному Євро.

На чемпіонаті Європи в Мюнхені закінчилися виступи у чоловічому багатоборстві. За його підсумками Україна відібралася до чотирьох фіналів, однак залишилася без медалі в особистому багатоборстві (найкращий результат показав Ілля Ковтун, посівши 11-е місце).

Читайте також: 19-річний Ілля Ковтун - 11-й в особистому багатоборстві на Мультиспортивному Євро у спортивній гімнастиці

Відібратися до фіналу командного багатоборства Україні не вдалося ані у чоловічому, ані у жіночому турнірах. Попри це, українці за підсумками результатів у багатоборстві змогли відібратися до чемпіонату світу у чоловічому та жіночому турнірах.

Як Україна кваліфікувалася на чемпіонат світу?

За регламентом кваліфікації на чемпіонат світу квота Європи у багатоборстві складала 13 збірних. Одну з квот автоматично отримувала Велика Британія як господарка майбутньої світової першості.

Решта 12 квот розподілялися між збірними за підсумками виступу у багатоборстві на Мультиспортивному Євро. Тож для того, щоб отримати право виступити на чемпіонаті світу, Україні потрібно було увійти до топ-12.

І жіночій, і чоловічій збірній вдалося потрапити до топ-12 за підсумками виступу у багатоборстві на Євро. Жіноча збірна України посіла 12-е місце, а ось чоловіки зупинилися у кроці від фіналу, фінішувавши дев'ятими.

Читайте також: Українські гімнасти пройшли до чотирьох фіналів на Мультиспортивному Євро: куди і коли змагання
  • Жінки: Велика Британія (як господарка), Італія, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Франція, Угорщина, Іспанія, Румунія, Фінляндія, Австрія, Україна, ШвеціяВелика Британія посіла друге місце у багатоборстві, тож право на ЧС отримала збірна, яка посіла 13-е місце.
  • Чоловіки: Велика Британія (як господарка), Туреччина, Іспанія, Італія, Франція, Швейцарія, Німеччина, Угорщина, Україна, Румунія, Нідерланди, Бельгія, АвстріяВелика Британія перемогла у кваліфікації багатоборстві, тож право на ЧС отримала збірна, яка посіла 13-е місце.

Що означає кваліфікація на чемпіонат світу?

Україна зможе заявити на чемпіонат світу команду від трьох до п'яти гімнастів у чоловічому та жіночому турнірах.

Оскільки на одному снаряді від команди виступає чотири гімнасти, то Україна у чоловічому та жіночому багатоборстві може бути представлена не більше, ніж чотирма гімнастами. На Євро-2022 від чоловіків за медалі в особистому багатоборстві боролися два гімнасти - Ілля Ковтун та Петро Пахнюк, а у жінок - три гімнастки - Валерія Осіпова, Юлія Касьяненко та Єлизавета Губарєва.

Читайте також: На Мультиспортивному Євро розіграно перший комплект медалей: результати жіночого багатоборства у гімнастиці

Крім боротьби за медалі чемпіонату світу, Україна також боротиметься за відбір на Олімпійські ігри-2024. Чемпіонат світу-2022 є одним з ліцензійних турнірів на Ігри у Парижі, на ньому розіграють перші три командні квоти (отримають медалісти командного багатоборства у чоловічому та жіночому турнірах).

Що відомо

  • На Мультиспортивному Євро-2022 Україна матиме чотири фінали. Ілля Ковтун виступить у вільних вправах та вправах на паралельних брусах, а Ігор Радівілов - у вправах на кільцях та опорному стрибку.
  • На чемпіонаті світу-2021 зі спортивної гімнастики Україна здобула лише одну медаль. Ілля Ковтун став бронзовим призером в особистому багатоборстві.
  • На Олімпіаді-2020 Україна була представлена у повному складі лише у чоловічому турнірі. Від жінок у Токіо виступала лише Діана Варінська, яка у серпні оголосила про завершення кар'єри.
Читайте також: "Не вистачає сил і бажання". 21-річна гімнастка Діана Варінська завершила спортивну кар'єру
На початок