"Втомлена після закінчення сезону". Скелелазка Казбекова - про виступ на Євро у Мюнхені та плани на олімпійський відбір

"Втомлена після закінчення сезону". Скелелазка Казбекова - про виступ на Євро у Мюнхені та плани на олімпійський відбір

Ексклюзивно
"Втомлена після закінчення сезону". Скелелазка Казбекова - про виступ на Євро у Мюнхені та плани на олімпійський відбір
. vladekzumr.com

Ексклюзивний коментар української фіналістки чемпіонату Європи для Суспільне Спорт.

На чемпіонаті Європи зі скелелазіння, що проходить у рамках Мультиспортивного Євро в Мюнхені, жіночі змагання закінчилися фіналом турніру з двоборства. Участь у ньому взяла українка Євгенія Казбекова.

25-річна скелелазка пройшла до фіналу двоборства завдяки своїм результатам у змаганнях з болдерингу й трудності, ставши однією з восьми претенденток на медалі. У підсумку Євгенія продемонструвала шостий найкращий результат, закінчивши виступи на своїй четвертій континентальній першості в кар'єрі.

Читайте також: Українка Казбекова увійшла до топ-6 жіночого двоборства в скелелазінні: результат

"Золото" ж здобула титулована словенка Яня Ґарнбрет. Олімпійська чемпіонка Токіо підходила до фіналу двоборства вже в статусі триразової чемпіонки Європи завдяки перемогам у цьогорічних змаганнях з трудності та болдерингу.

Як розповіла Казбекова в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт, для неї турнір у Мюнхені стане останнім у поточному сезоні. Надалі спортсменка планує відновлюватися після операції на пошкодженому лікті.

"Що далі? Для мене не буде жодних змагань. Мабуть, [наступним буде] чемпіонат України. Тому що за два дні в мене операція на лікті, і я буду відпочивати, а потім - готуватися до наступного сезону. Чи серйозна травма? Це ушкодження від початку 2021 року. Все добре, але рука повністю не розгинається, і потрібна операція, аби я могла розігнути руку до кінця. Це незначна операція, не дуже серйозна. Тільки два-три тижні без лазіння. А потім можу починати знову", - зазначає Казбекова.

Також скелелазка поділилася враженнями від виступів у Мюнхені, розповіла про хороші стосунки з олімпійською чемпіонкою Ґарнбрет й окреслила плани щодо потрапляння на Олімпійські ігри в Парижі у 2024 році.

  • Про виступ у фіналі двоборства в Мюнхені:

"Сьогодні було дуже здорово. Дуже кайфова була публіка, неймовірна. Болдеринг пішов мені набагато краще, ніж трудність. Я змогла залізти [на] три болдери. Болдери зробили не дуже важкими, тому мій хороший результат в болдерингу не був таким важливим. І треба було краще лізти трудність. Але я все одно рада, що була тут і виступала у фіналах. Це дуже крутий досвід.

Почуваюся не на 100 відсотків, але набагато краще. Чи заважало це? Ні, сьогодні - ні. Мабуть, рівень моєї енергії був не найкращий, але все одно все було добре".
  • Про суперництво з Ґарнбрет:

"Чи хороші стосунки з Янєю Ґарнбрет? Так, я її обожнюю. Моя дуже хороша подруга, тому я за неї завжди дуже радію, коли вона перемагає. А перемагає вона дуже часто".

  • Про плани на наступний сезон та олімпійські амбіції:

"Так, для мене сезон закінчується тут. Він був дуже довгим - [тривав] з березня. І я вже втомлена та хочу відпочити, розпочати тренування до наступного сезону.

Він дуже важливий - це відбір на Олімпіаду, і я хочу бути в дуже хорошій формі для цього. У відборі будуть змагання - думаю, наступного року це тільки чемпіонат світу і тільки три місця там будуть віддані на Олімпіаду. Тобто ти маєш бути на подіумі, щоб потрапити на Олімпіаду. А наприкінці наступного року або у 2024-му буде серія змагань - три відбіркові змагання, до яких потрібно потрапити з Кубків світу 2023 року. Там віддаватимуть вісім місць. А потім ще чемпіонат Європи 2024 року. Там тільки одна [для мене] дисципліна - двоборство".

Хто така Євгенія Казбекова

  • 25-річна українська скелелазка, яка народилася в Дніпрі, але з 2015 року тренується в Києві.
  • Дворазова призерка чемпіонатів світу зі скелелазіння серед юніорів: "золото" у 2010-му та "срібло" у 2011 році в трудності.
  • Для Казбекової Євро-2022 - четверте в кар'єрі. Її найкращий результат до цьогорічної континентальної першості - 13-14-те місце в болдерингу 2017 року. У 2022-му вперше ввійшла до топ-8 у лазінні на трудність.

Що відомо

  • На цьогорічному чемпіонаті Європи зі скелелазіння збірна України має одну медаль - "золото" Даниїла Болдирєва у швидкісній дисципліні.
Читайте також: Скелелаз Даниїл Болдирєв здобув друге "золото" України на Мультиспортивному Євро
  • Континентальна першість зі скелелазіння добігає кінця в четвер, 18 серпня. Останнім стартом на турнірі стане фінал чоловічого двоборства. Українці в ньому представлені не будуть.
  • Скелелазіння буде представлене на літніх Олімпійських іграх у Парижі. Старт наступної Олімпіади запланований на 26 липня 2024 року.
На початок