На "Армію дронів" зібрали вже майже половину суми — голова Держспецзв’язку

На "Армію дронів" зібрали вже майже половину суми — голова Держспецзв’язку

Ексклюзивно
На "Армію дронів" зібрали вже майже половину суми — голова Держспецзв’язку
. Безпілотник проєкту "Армія дронів". Фото: Голова Мінцифри Михайло Федоров

Із 1 липня Мінцифра та Генеральний штаб ЗСУ запустили спільний проєкт зі збору коштів на 200 безпілотників для військових. За перший місяць через платформу United24 на "Армію дронів" перерахували більш як 750 мільйонів гривень, що сягає майже половини від необхідної суми.

Про це Суспільному розповів голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

"За перший місяць зібрано 755 мільйонів гривень. Це пожертви українських громадян так і з усього світу: США, Сполучене Королівство, Польща, Естонія, Литва, Латвія, Швеція, Ізраїль Австралія. Вже укладено контрактів на 440 мільйонів гривень", — сказав Щиголь.

За його словами, на цю суму вже доставили більш як 30 дронів різних типів. Посадовець пояснив, що загалом ЗСУ потребують різні типи дронів: одні для розвідки й корегування вогню, інші — ударні безпілотники.

"Ми випробували понад 100 типів дронів саме військових, щоб укласти контракт. Компанії надають свої дрони для випробувань. Ми літаємо, щоб вони могли протистояти засобам радіоелектронної боротьби росіян. Якщо вони показують гідний ефект — ми їх закуповуємо", — пояснив Щиголь.

Військові вже визначились із деякими фаворитами випробувань.

"Дронів DJI Matrice ми будемо купувати стільки, скільки є на ринку. А "FlyEye", "Puma", "Penguin" — будемо купувати стільки, скільки потрібно військовим", — зазначив голова Держспецзв’язку.

В рамках проєкту можна не лише пожертвувати кошти, а й подарувати Збройним силам власний дрон. Від початку збору власники з усього світу віддали понад сто безпілотників.

При цьому до БПЛА існує низка вимог.

"Повинна бути батарея понад 5000 ампер/годин, повинен бути справний і літати на відстань від 2-х кілометрів. Все інше, щодо прошивки, щоб його не міг збити ворог — це вже роблять наші військові", — сказав Щиголь.

Окрім цього, для "Армії дронів" готують пілотів. Нині до програми долучилося дві льотні школи, які можуть випускати в місяць майже 500 спеціалістів. Додатково відібрали дванадцять шкіл, які невдовзі розпочнуть навчання.

"Наша мета, щоб в кожному підрозділі були пілоти, які вміють керувати всіма типами дронів. На сьогодні ми підготували понад 300 пілотів для ЗСУ", — сказав очільник Держспецзв’язку.

Першочергова мета придбати для армії 200 військових безпілотників, розповів Щиголь. Однак збір на цьому збір не завершать і допомагатимуть армії й надалі.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 171. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок