Технічний дефолт "Нафтогазу". Що це означає та чи готова Україна до опалювального сезону

Технічний дефолт "Нафтогазу". Що це означає та чи готова Україна до опалювального сезону

Технічний дефолт "Нафтогазу". Що це означає та чи готова Україна до опалювального сезону
. undefined

26 липня НАК “Нафтогаз” не розрахувався із держателями єврооблігацій, що означає технічний дефолт держкомпанії. За п’ять днів до цього Кабмін заборонив “Нафтогазу” сплачувати борги по єврооблігаціям без погодження. Експерти розповіли Суспільному, чому уряд пішов на свідомий дефолт “Нафтогазу” та як це вплине на підготовку до опалювального сезону.

Що змінилися після дефолту “Нафтогазу”

Технічний дефолт означає, що НАК “Нафтогаз” теоретично може погасити взяті зобов’язання. У своїй заяві “Нафтогаз” вказав, що має кошти для погашення, але Кабінет міністрів рекомендував йому провести перемовини щодо реструктуризації.

Як зазначає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, технічний дефолт несе за собою іміджеві втрати для держкомпанії та проблеми із залученням інвестицій у майбутньому. “Це погано для залучення нових коштів у розвиток. Але це не може відобразитися на господарській діяльності компанії, на виконанні зобов’язань в середині держави. На закупівлі і постачання енергоносіїв”, - каже Рябцев.

Конфлікт із урядом

Своєю заявою “Нафтогаз” переклав всю відповідальність за наслідки непогашення євробондів на Кабмін.

“Ця заява — скоріше вияв образи за те, що керівництву компанії не дозволили робити те, що воно робило раніше. Йдеться про те, що плани компанії “Нафтогаз” виявилися такими, що не співпадають з планами уряду. І замість того, щоб виконувати всі вказівки єдиного акціонера, НАК “Нафтогаз” вирішив зняти з себе всю відповідальність”, — говорить Геннадій Рябцев.

Ще 19 липня Кабмін доручив Міністерству фінансів почати перемовини з кредиторами щодо відтермінування виплат за зовнішнім боргом на два роки.

“Якщо вся держава йде на реструктуризацію боргів до 2023 року, то чекати від “Нафтогазу” виконання взятих на себе зобов’язань навряд вартувало. Що зробив “Нафтогазі”? Дочекався до дати погашення і всю вину переклав на уряд”, - відзначає експерт з економічних питань Олег Пендзин.

Поки що Кабінет міністрів не робив офіційних заяв щодо дефолту “Нафтогазу”. За даними “Інтерфакс-Україна” в Кабміні, “Нафтогазу” доручено розпочати другий раунд переговорів щодо реструктуризації боргів на 335 млн доларів та 45 млн євро відповідно.

Переговори про реструктуризацію своїх боргів вже почали “Укренерго” та “Укравтодор”, повідомив у телеграм прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чи готовий “Нафтогаз” до опалювального сезону

Оголошений дефолт не впливає на підготовку та проведення опалювального сезону. Продовжується видобуток та закачка газу в підземні сховища.

Експерт інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що цієї зими споживання газу населенням має знизитися до 10 млрд кубів газу. Власного видобутку може не вистачити для проходження опалювального сезону. Своїми силами Україна зможе закачати у сховища приблизно 15 млрд кубометрів газу з мінімально необхідних 19-ти.

“По факту нам би вистачило газу, якби була мирна ситуація. Але в умовах припинення транзиту російського газу, падає тиск в системі і нам доведеться з підземних сховищ піднімати і качати цей газ. 19 мільярдів кубів має вистачити “впритик”. Тому нам буде потрібно придбати 4 мільярди імпортного газу як подушку безпеки”, — каже Юрій Корольчук.

Що відомо

  • 26 липня НАК “Нафтогаз” оголосив дефолт через заборону Кабміну сплачувати борги за єврооблігаціями.
  • 19 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на газ в Україні не зміниться до 31 травня 2023 року.
  • Раніше Шмигаль пообіцяв, що попри війну українці не залишаться без субсидій в опалювальному сезоні 2022-2023 років.
  • Кабінет міністрів зобов’язав компанію "Нафтогаз Трейдинг" постачати газ для забезпечення централізованого постачання гарячої води за пільговою ціною.
  • 7 червня Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін створює штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону, який стане найскладнішим в історії України.

Автор: Богдан Красовський

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок