План відновлення України. Що презентували в Лугано

План відновлення України. Що презентували в Лугано

План відновлення України. Що презентували в Лугано
. Міжнародна конференція з питань відновлення України в Лугано, фото: Міністерство цифрової трансформації

У Швейцарському місті Лугано завершилась Міжнародна конференція з питань відновлення України. На ній представили план післявоєнної відбудови держави. Всього у конференції взяли участь понад 40 країн світу і близько 20 міжнародних організацій. Підсумком стала спільна декларація про підтримку України на шляху відновлення після військової агресії РФ. Суспільне з‘ясовувло, скільки грошей треба на відбудову, як фінансуватиметься проєкт та на що саме піде бюджет.

Що представили в Лугано

У Швейцарському місті Лугано прем'єр-міністр України Денис Шмигаль представив план відбудови України. "План МаршаллаПлан Маршалла — програма економічної допомоги Європейським країнам після Другої світовіої війни. Названа в честь держсекретаря США Джорджа Маршалла, який був її ініціатором." розрахований на 10 років та оцінюється у 750 млрд доларів. "Нам важливо показати іноземним урядам та компаніям, що Україна має чітку візію того, як нам стати успішними, стати членом ЄС та здійснити українське економічне диво", — заявив Денис Шмигаль.

План включає в себе 15 програм. Найдорожчими стали пункти про відновлення та модернізацію житла та інфраструктури регіонів. На неї потрібно 150-250 млрд доларів. Розширення та інтеграція логістики з ЄС коштуватиме 120-160 млрд доларів. Третьою за вартістю стала програма енергетичної незалежності та "зеленого" курсу. Вона вартує 130 млрд доларів. Також план відбудови включає виділення 60-80 млрд доларів на макрофінансову стабільність, 75 млрд доларів на забезпечення конкурентного доступу до капіталу, та по 50 млрд доларів на розвиток секторів оборони та економіки.

"Ми точно розуміємо, що План відновлення і дорожня карта цього відновлення мають бути готові ще до завершення війни".

Сам план ділиться на два етапи. Перший — 2023-2025 роки, в якому планують втілити більшу частину проєктів. Наступний — 2025-2032. Усього за цей час мають виконати 850 проєктів. За підсумками, Україна має увійти до топ-25 країн світу за індексами людського капіталуІндекс людського капіталу вимірює майбутні навички, знання, здоров’я, які матимуть нароженні сьогодні діти на момент досягнення повноліття. та економічної складностіІндекс економічної складності — міра виробничих можливостей великих економічних систем, як правило, міст, регіонів чи країн..

Як фінансуватимуть проєкт

Відповідно до плану цьогоріч Україні потрібно 60-65 млрд доларів на оборону та безпеку, відбудову зруйнованого житла та інфраструктуру й макроекономічну стабільність, тобто зростання економіки при стабільному рівні цін та мінімальному безробітті. Частину з цих коштів вже нам надали.

Згідно з представленим планом 750 млрд доларів планують профінансувати так:

  1. 250-300 млрд доларів — партнерські гранти. Ці гроші підуть на оборону та безпеку, відбудову зруйнованого житла тощо;
  2. 200-300 млрд доларів — кредити від партнерів. З них фінансуватимуть модернізацію інфраструктури, підтримку фінансової системи тощо;
  3. 250 млрд доларів — приватні інвестиції. Вони вкладатимуться в інфраструктурні проєкти тощо.

Проте Денис Шмигаль заявляв, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи Росії та російських олігархів. За словами прем'єр-міністра, це — 300-500 млрд доларів. Також частина коштів на відновлення надходитиме з бюджету України.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що отримати ці кошти від Росії реально: "Це може бути тільки в тому випадку, якщо Україна переможе повноцінно. Тобто добровільно Росія виконувати нічого не буде. Тільки повна перемога України, і Росія має бути економічно і військово ослаблена, щоб вона була змушена виконувати відповідні вимоги. Якщо у нас буде якийсь гібридний мир, я сильно сумніваюсь, що ми ці гроші отримаємо".

Читайте також: "Ми можемо втратити 5 млн людей" — демографиня Елла Лібанова

Чи на часі план відбудови держави

4 липня у щоденному зверненні Володимир Зеленський заявив, що відбудовою України потрібно займатися не після перемоги у війні, а вже зараз. Те саме казав і Денис Шмигаль в Лугано: "Ми точно розуміємо, що план відновлення і дорожня карта цього відновлення мають бути готові ще до завершення війни. Звичайно, план може бути скоригований залежно від різних обставин, але його каркас має бути готовий".

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у коментарі Суспільному також заявив, що відновлення України потрібно починати, не чекаючи на закінчення війни. Нині ЄС працює над програмою макрофінансової допомоги вартістю 9 мільярдів євро. "Перша частина надійде вже до літніх канікул. За умови підтвердження Європарламентом вона становитиме один мільйон євро. Інші донори надають часткове фінансування. За оцінкою українців, дефіцит фінансування цього року становить 39 мільйонів доларів. Це те, над чим нам потрібно працювати", — каже Валдіс Домбровскіс.

Читайте також: Знедолені чи колаборанти. Як українські підприємці виживають в окупації та чи багато з них йде на співпрацю з РФ

На важливості нинішньої відбудови України наголошує і директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський: "Важливо вже це робити, бо нас очікує важка зима. Нас очікує доволі велике безробіття, зупинені підприємства та відсутність житла у величезної кількості українців". За останніми данними, понад 220 тисяч українців вже подали заявки через "Дію" на відновлення пошкодженного або зруйнованного житла.

Наступна конференція по відновленню України відбудеться у Великій Британії в 2023 році.

Читайте також

"Ми хочемо побудувати найзручнішу державу у світі" — Михайло Федоров про технологічні досягнення України попри війну

Перемишль — Київ: як українці повертаються з-за кордону в Україну

Екокомісар ЄС — про екологію Київщини, хвороби в зруйнованих містах та тонни спаленої техніки РФ, яка шкодить екології

Статус кандидата до ЄС, 9 млрд євро допомоги та європейська родина: що Україна здобула на саміті Євроради

На початок