Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть виступити у парі на Олімпіаді-2024. Це перший випадок доступу до командних змагань

Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть виступити у парі на Олімпіаді-2024. Це перший випадок доступу до командних змагань

Російські тенісистки Вєра Звонарьова і Анастасія Потапова
Вєра Звонарьова і Анастасія Потапова. Фото: Getty Images

Як це стало можливо.

Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть виступити у парному турнірі на Олімпійських іграх у Парижі. Відповідне рішення ухвалили у Міжнародній федерації тенісу, повідомляє Reuters.

ITF ухвалила рішення дозволити спортсменам з Росії та Білорусі виступити в Олімпіаді у середу, 6 березня. В організації повідомили, що тенісисти з цих країн мають виконати умови для відбору та критерії відповідності у контексті антидопінгової політики та "нейтралітету".

При цьому Міжнародна федерація тенісу не конкретизувала, в яких саме турнірах зможуть грати тенісисти з Росії та Білорусі у разі допуску. МОК у березні 2023 року рекомендувала міжнародним спортивним федераціям повертати російських та білоруських атлетів для виступів в особистих, але не командних турнірах.

Втім, як повідомив представник ITF у коментарі Reuters, рішення стосується як одиночних, так і парних турнірів.

"Ми хочемо переконатися, що до всіх тенісистів ставляться справедливо й послідовно, незалежно від того, в якому турнірі [одиночному чи парному] вони змагаються. Чинна міжнародна тенісна політика, яка діє з березня 2022 року, дозволяє російським і білоруським спортсменам виступати в одиночному та парному розрядах як індивідуальним нейтральним спортсменам", — зазначив представник ITF у коментарі Reuters.

Позицію допуску спортсменів з Росії та Білорусі до парних турнірів пояснили тим, що в основі кваліфікації лежать саме рейтинги WTA та ATP та особисті результати тенісистів.

"Пари утворюються на основі їхніх індивідуальних результатів у турі (вимірюються за рейтингом) і не стосуються їхньої країни", — додав представник ITF.

Що потрібно для відбору на Олімпіаду у парному турнірі?

  • Потрапити у топ-10 парного рейтингу (автоматичний відбір), або через комбінований рейтинг (до 24-х команд)
  • додатковою умовою для участі в Олімпіаді та Паралімпіаді є залучення тенісистів у матчах за свою національну збірну упродовж олімпійського/паралімпійського циклу. Наприклад, аби бути допущеним до Олімпіади, тенісисти мають щонайменше двічі за цикл зіграти за збірну – і одна з цих зустрічей має бути у 2023 або 2024 році.

Тенісисти з Росії та Білорусі не мали матчів за збірну починаючи з повномасштабного вторгнення РФ в Україну — березня 2022 року.

Водночас у правилах, які визначають право участі на олімпійському турнірі з тенісу, зазначається, що тенісистам, яким не вдалося виконати необхідну умову участі на Кубку Девіса/Кубку Біллі Джин Кінг, можуть надати право зіграти на Іграх у Парижі після розгляду питання компетентним органом. Одним з критеріїв є "високі досягнення на міжнародних турнірах", завдяки яким частина російських та білоруських тенісистів зможуть отримати право зіграти на Олімпіаді.

На початок