"Мусолиться лозунг, що дзюдо – міст між країнами". IJF попередила, що протести проти Росії каратимуться дискваліфікацією

"Мусолиться лозунг, що дзюдо – міст між країнами". IJF попередила, що протести проти Росії каратимуться дискваліфікацією

"Мусолиться лозунг, що дзюдо – міст між країнами". IJF попередила, що протести проти Росії каратимуться дискваліфікацією
. IJF/Emanuele Di Feliciantonio

Дзюдоїстів "попередили", що протести проти участі росіян і білорусів під час турнірів можуть призвести до 10-річного усунення від спорту.

Міжнародна федерація дзюдо (IJF) заборонила спортсменам влаштовувати протести чи виражати політичну позицію або позицію щодо війни під час турніру, до якого вперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну були допущені російські та білоруські спортсмени. Про це в інтерв'ю XSport повідомив президент Федерації дзюдо України Віталій Дуброва.

Спершу IJF, як і більшість інших міжнародних спортивних федерацій, усунули дзюдоїстів із Росії та Білорусі від змагань під своєю егідою. Проте в червні федерація змінила це рішення та дозволила росіянам і білорусам виступати з нейтральним статусом, тобто без прапора й іншої державної символіки.

З 24 до 26 червня у столиці Монголії Улан-Баторі відбувся міжнародний турнір рівня ґрендслем, що став першим у процесі кваліфікації дзюдоїстів на Олімпійські ігри-2024. Російські спортсмени, які змагалися на ньому під нейтральним прапором IJF, завоювали дев'ять медалей, п'ять із яких були золотими.

Водночас Федерація дзюдо України заявила, що бойкотуватиме будь-які турніри, в яких братимуть участь російські та білоруські спортсмени.

Читайте також: Україна бойкотуватиме усі міжнародні турніри з дзюдо до повного усунення Росії і Білорусі

Якою була позиція IJF щодо реакції спортсменів на повернення Росії та Білорусі

За словами Дуброви, представники IJF "попередили" спортсменів перед турніром, що спроби протестів проти участі росіян і білорусів можуть призвести до усунення команд від змагання та 10 років дискваліфікації для окремих спортсменів.

"Дзюдо – це спроба легітимізувати росіян в міжнародному спорті, – вважає президент ФДУ. – І варто сказати, що у Міжнародної федерації дзюдо була жорстка позиція на початку змагань в Улан-Баторі. Вони зібрали представників команд і попередили, що, якщо хтось буде бойкотувати сутички чи якщо будуть якісь жести політичні, проти війни, то команди відразу зніматимуть зі змагань".

"Ось таку лінію вони гнуть з приводу виступів росіян і білорусів... Постійно мусолиться лозунг "спорт – внє палітікі", що дзюдо – це дружба, це міст між країнами".

На думку Дуброви, головна задача української спортивної спільноти наразі – "в жодному разі не дозволити росіянам і білорусам виступати на чемпіонаті світу".

Наступний чемпіонат світу з дзюдо відбудеться з 6 до 13 жовтня 2022 року в столиці Узбекистану Ташкенті.

Як у дзюдо реагують на війну в Україні та зняття санкцій з Росії та Білорусі

На початок