Росію і Білорусь допустили до міжнародних турнірів з дзюдо під нейтральним прапором. Україна готова їх бойкотувати

Росію і Білорусь допустили до міжнародних турнірів з дзюдо під нейтральним прапором. Україна готова їх бойкотувати

Росію і Білорусь допустили до міжнародних турнірів з дзюдо під нейтральним прапором. Україна готова їх бойкотувати
. Дзюдоїст Башаєв, фото: AP

Дзюдоїсти вже заявилася для участі на Грендслемі у Монголії.

Міжнародна федерація дзюдо (IJF) дозволила спортсменам з Росії та Білорусі змагатися на турнірах. Про це повідомляється у пресрелізі організації.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну IJF запровадила санкції проти РФ і Білорусі у дзюдо. У середині березня Міжнародна федерація заборонила спортсменам цих країн виступати на турнірах, що проходять під її егідою.

Читайте також: Російським і білоруським дзюдоїстам заборонили виступати на всіх міжнародних турнірах

Рішення IJF було чинним упродовж трьох місяців, за цей час відбувся чемпіонат Європи з дзюдо, а також низка турнірів серії гран-прі та Грендслем.

Тепер ж Міжнародна федерація дзюдо вирішила лише обмежити виступи російських та білоруських атлетам. Дзюдоїстам цих країн дозволено змагатися на турнірах під егідою IJF як нейтральним - під прапором організації та без гімну і символіки Росії та Білорусі відповідно.

Своє рішення IJF мотивувала "необхідністю забезпечити рівні можливості усім атлетам", унеможливлюючи дискримінацію, а також вплив "політики та конфліктів" на спорт. А також послалася на заяву очільника МОК Томаса Баха, який у нещодавньому інтерв'ю наголосив, що спортсмени мають отримувати право змагатися на турнірах, якщо не підтримують війну, оскільки їхні права мають поважати.

Читайте також: Президент МОК розкритикував Вімблдон через "політичність" рішення про недопущення тенісистів з РФ і Білорусі

Рішення Міжнародної федерації дзюдо означає, що атлети з Росії та Білорусі можуть виступити вже на найближчому Грендслемі у монгольському Улан-Баторі (24-26 червня). У заявку на турнір потрапили 28 нейтральних атлетів з РФ та Білорусі.

Як Україна відреагувала на допуск дзюдоїстів з РФ та Білорусі?

У федерації дзюдо України засудили рішення IJF. Президент федерації Михайло Кошляк наголосив, що українські спортсмени готові бойкотувати змагання, якщо атлети з РФ та Білорусі все ж виступлять у Монголії.

"Я шокований такою позицією IJF і як президент Федерації дзюдо України, і як простий українець. Агресія з боку Росії нікуди не поділася, у нас 107-й день війни, люди гинуть, міста горять від російських ракет та артилерії... Це як взагалі? Якщо IJF допустить до своїх стартів команду країни-терориста Росії та Білорусі, збірна України з дзюдо відмовиться від участі у всіх наступних змаганнях під егідою Міжнародної федерації дзюдо", - написав Кошляк на своїй сторінці у Facebook.

Засудив рішення Міжнародної федерації й титулований український дзюдоїст Георгій Зантарая. Він готовий відмовитися від усіх своїх трофеїв у дзюдо, якщо IJF все ж не змінить свою позицію.

"Нагадаю те, що я вже писав раніше: спорт не може стояти осторонь політичних питань, особливо коли йдеться про війну. Тому я хочу зробити важливу заяву. Якщо російських спортсменів допустять до участі в турнірі, я офіційно відмовляюся від усіх своїх титулів і титулу чемпіона світу. Прикро, що моя улюблена спортивна федерація, яка завжди наголошує на таких цінностях, як мир, єдність і дружба, зараз пасивно підтримує війну в Україні", - написав Зантарая на сторінці в Instagram.

Дзюдо - не єдиний вид спорту, де відмовилися від недопущення атлетів з Росії та Білорусі. У квітні РФ відновили у правах у санному спорті.

Читайте також: Як федерація санного спорту України реагує на відновлення Росії в спортивних правах

Що відомо

  • На час дії відсторонення дзюдоїстів з Росії та Білорусі відбулися два турніри серії Грендслем, а також чемпіонат Європи з дзюдо.
  • На Олімпіаді-2020 спортсмени з ОКР здобули три бронзові нагороди. Одна з медалісток турніру у Токіо - Мадіна Таймазова - заявлена для участі на Грендслемі у Монголії.
  • Останній турнір серії Грендслем відбувся у Тбілісі. Україна на ньому здобула одну медаль - "бронза" Наталі Чистякової у вазі до 70 кг.
На початок