Чому не "Залізний купол". Які ПВО та ПРО допомогли б закрити небо над Україною — військовий аналітик

Чому не "Залізний купол". Які ПВО та ПРО допомогли б закрити небо над Україною — військовий аналітик

Чому не "Залізний купол". Які ПВО та ПРО допомогли б закрити небо над Україною — військовий аналітик
Ізраїльська система протиповітряної оборони "Залізний купол" перехоплює ракети. 21 квітня 2022 року. Фото: Фото: Mustafa Hassona/Anadolu Agency через Getty Images/Anadolu Agency через Getty Images

"Залізний купол" не допоміг би захистити Київ та інші українські міста від російських обстрілів, вважає головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense ExpressDefense Express — українська інформаційно-консалтингова компанія, що спеціалізується на огляді військової техніки, озброєнь та оборонно-промислового комплексу України. Заснована в 2013 році. Має однойменний вебпортал. Олег Катков. Натомість Україні потрібні інші системи ПВО та ПРО та, зокрема винищувачі. Про інші "шари" оборони Ізраїля і про те, що саме допоможе Україні захиститись російських бомб та ракет він розповів в ефірі радіо "Промінь".

Чи потрібен Україні потрібен "Залізний купол"?

Перший раз про нього мова йшла ще рік тому. Тодішній міністр оборони Андрій Таран заявив про те, що необхідно розглядати можливість купівлі чогось на кшталт Залізного купола. Але вже у лютому, напередодні вторгнення, чинний міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що ця система нам не потрібна. Пояснив тим, що ця протиракетна система призначена виключно для того, щоб збивати некеровані реактивні снаряди.

"Залізний купол" в Ізраїлі це взагалі один з найнижчих рівнів протиракетної оборони, який заточений під конкретну задачу, — збивати саморобні ракети, що збирають в підпільних лабораторіях палестинців та використовують для обстрілу жилих кварталів міст Ізраїля. Завдяки цьому система працює з великою долею ефективності — збиває 9 з 10 ракет. Якщо така саморобна ракета коштує умовно 200 доларів, то ракета Залізного купола — 20 тисяч доларів. Її призначення — знищення боєприпасів, які летять з некерованою траєкторією. Тобто, вони будуть корисні лише в аналогічних умовах.

"Залізний купол" не є необхідним". Що допоможе закрити небо над Україною — військовий аналітик
Батарея протиповітряної оборони "Залізний купол" на околицях Єрусалиму, Ізраїль, 15 червня 2021 року. Фото: AHMAD GHARABLI/AFP через Getty Images.

З чого складається протиракетна оборона Ізраїля?

Вона складається з декількох шарів. На найвищому рівні — це система Arrow, яка призначена для знищення балістичних ракет середньої та більшої дальності. Нижче неї знаходиться "Праща Давида", яка призначена для знищення ракет оперативно-тактичних комплексів – таких як "Точка-У" або "Іскандер". Нижче — "Залізний купол". А ще нижче — лазерна система оборони, яка призначена для знищення артилерійських снарядів і мінометних мін.

Тобто, якщо розглядати побудову протиракетної оборони для України, "Залізний купол" — це, нажаль, не те, що нам необхідно. Коштує він доволі багато: мова йде про 50-120 мільйонів доларів в залежності від версії.

Скільки ланок протиповітряної оборони має бути вибудовано в Україні для ефективного захисту?

Побудувати протиракетну оборону — це просто астрономічне завдання. Якщо взяти Patriot, то ціна цих комплексів з 4-х батарей складає близько 4 мільярда доларів. Це цілий воєнний бюджет України на все озброєння і модернізацію всієї військової техніки та спорядження.

Треба йти шляхом, який вже пройшли такі країни, як Польща. Закуповувати винищувачі. Наприклад, зараз в Польщі діє контракт на 30 винищувачів 5-го покоління F35 і на 4 батареї Patriot сумарним цінником близько 10 мільярдів доларів. Це десь 10-річний довоєнний бюджет України на все озброєння і техніку.

Які шанси в України отримати найближчим часом принаймні окремі ланки ПВО або винищувачі?

Зараз ми абсолютно зав’язані на допомогу з боку країн-союзників, на НАТО. Саме від їхньої волі залежить: як і в якому темпі ми будемо отримувати озброєння. Для розуміння: лише навчання і операційна готовність комплексу Patriot вимірюється роками. Польща їх замовила десь приблизно в 2016 році — і досі ще не отримала жодної батареї, бо вони лише на стадії виготовлення. А операційна готовність — тобто, коли ти вже отримав комплекс, навчив персонал, він інтегрований в систему оборони — очікується на рівні 2033-2034 років.

Такі системи не вибудовуються за місяці. Це роки. Більше того, потрібно розуміти, що батарея Patriot – це понад 600 спеціалізованих фахівців. І вона може в кращому випадку прикрити одне місто. Вона не універсальна, вона має певні обмеження.

"Залізний купол" не є необхідним". Що допоможе закрити небо над Україною — військовий аналітик
Система протиракетної оборони США Patriot під час спільних навчань в Ізраїлі, 8 березня 2018 року. Фото: JACK GUEZ/AFP через Getty Images.

Всі зенітно-ракетні комплекси працюють у країнах НАТО у жорсткій прив’язці до загальної системи протиповітряної оборони, основою якої є винищувальна авіація. Необхідно завоювати перевагу у повітрі шляхом того, що в тебе просто є сучасні винищувачі. Саме винищувачі — це основа ППО. Саме винищувачі, на мій погляд, треба розвивати першочергово з того, що ми маємо отримати з найтехнологічніших систем озброєння. Саме винищувачі виконують завдання як зі знищення крилатих ракет, так і з придушення авіації противника — тобто завоювання переваги у повітрі. А вже після цього — знищення противника на землі. Саме так воює НАТО.

Яку протиракетну оборону ми можемо вибудувати швидко, наприклад, до року — щоб убезпечити міста України від російських обстрілів?

Треба розрізняти протиракетну оборону в тому значенні, яке існує у військовій справі — це оборона від балістичних ракет, таких як "Іскандер". Є оборона від крилатих ракет, яка відноситься ближче до протиповітряної оборони, бо крилата ракета — це такий реактивний дрон, грубо кажучи.

Якщо ми говоримо про побудову оборони від крилатих ракет, на першому місці мають бути саме винищувачі. Винищувачі 4-го покоління є зараз виключно лише у США. Вони якраз переозброюються і замінюють 4-те покоління на 5-те. Але про передачу, закупівлю нових літаків країна поки не йдеться.

Потрібно ще зрозуміти, що літак — це не лише підготовка пілота. Це величезне завдання з підготовки наземної інфраструктури. Підготовка величезної кількості наземного персоналу — зокрема, команди техніків, які цей літак відправляють у небо. Це вкрай масштабна задача. Ми зараз в такій ситуації, що нам її потрібно вирішувати у рази швидше, ніж у мирні часи.

Читайте також

"У тебе є 3 тижні зібрати 5 млн євро" — литовський журналіст про те, як знайшов гроші на "Байрактар" для України

"Нормальні будиночки нам поляки зробили, але у своїй хаті краще". Як живуть у модульному містечку в Бородянці

"Неоціненний життєвий досвід, який нікому не варто пережити" — історія лікаря з Маріуполя

Інтернет-війська — це ексклюзив України. Заступник глави Мінцифри про кіберпатизанів і атаки на російські сервіси

"Евакуація гвинтокрилами – це було божевілля". Як витягали поранених з "Азовсталі"

Війна. Всі новини
На початок