Росія — "найбільша загроза". Про що ідеться у Стратегічній концепції НАТО

Росія — "найбільша загроза". Про що ідеться у Стратегічній концепції НАТО

Важливо
Росія — "найбільша загроза". Про що ідеться у Стратегічній концепції НАТО
. Лідери країн-членів НАТО на саміті в Мадриді, 29 червня 2022 року. Фото: АР

Лідери країн НАТО визнали Росію "найбільш значущою та прямою загрозою" безпеці Альянсу. У заяві дії РФ прирівнюються до тероризму. Лідери країн Альянсу різко засудили напад Росії на Україну.

Про це йдеться в Стратегічній концепції, яку ухвалили на саміті в Мадриді.

"Російська Федерація є найбільш значною і прямою загрозою безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні. Тероризм у всіх його формах і проявах продовжує становити пряму загрозу безпеці нашого населення, міжнародній стабільності та процвітанню. Ми категорично засуджуємо тероризм. З рішучістю, солідарністю союзники продовжуватимуть протидіяти російським загрозам і реагувати на її ворожі дії та боротися з тероризмом у спосіб, що відповідає міжнародному праву", — ідеться в заяві.

Союзники працюють над притягнення до відповідальності воєнних злочинців

У підсумковій заяві ідеться, що НАТО засуджує війну Росії проти України: "Це грубе порушення міжнародного права. Жахлива жорстокість Росії спричинила величезні людські страждання та масові переміщення, непропорційно вплинувши на жінок і дітей. Росія несе повну відповідальність за цю гуманітарну катастрофу".

Повідомляється, що союзники співпрацюють з відповідними зацікавленими сторонами міжнародної спільноти, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах, включаючи сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом.

Росія навмисно загострила продовольчу та енергетичну кризу

"Росія також навмисно загострила продовольчу та енергетичну кризу, вплинувши на мільярди людей у ​​всьому світі, в тому числі через свої військові дії", — ідеться у заяві.

Союзники співпрацюють, щоб підтримати міжнародні зусилля щодо експорту українського зерна та пом'якшення глобальної продовольчої кризи.

"Ми продовжимо протидіяти брехні Росії та відкидати її безвідповідальну риторику. Росія повинна негайно припинити цю війну і вийти з України. А Білорусь має припинити свою причетність до цієї війни", — заявили глави країн НАТО.

Україна може розраховувати на підтримку країн НАТО

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що члени НАТО вирішили трансформувати та зміцнити Альянс "у цей ключовий для нашої безпеки час".

"Війна президента Путіна проти України порушила мир в Європі та створила найбільшу кризу безпеки в Європі з часів Другої світової війни. НАТО відповіло силою та єдністю. Президент Зеленський, його лідерство та мужність надихають усіх. Він дав чітко зрозуміти, що Україна розраховує на нашу триваючу підтримку. І наш меседж був ясний: Україна може розраховувати на нашу підтримку скільки знадобиться", — сказав Столтенберг.

За його словами, союзники продовжуватимуть надавати військову та фінансову допомогу Україні.

"Сьогодні лідери погодилися посилити нашу підтримку, узгодивши комплексний пакет допомоги Україні. Сюди входять безпечні засоби зв’язку, медичні засоби та бронежилети, обладнанням для протидії мінам і хімічними та біологічним загрозам, а також сотні портативних систем боротьби з дронами. У довгостроковій перспективі ми допоможемо Україні перейти від обладнання радянських часів до сучасного обладнання НАТО", — додав генсек НАТО.

На саміті лідерів країн НАТО "запросили" Фінляндію та Швецію стати членами альянсу.

Окрім того, союзники вирішили "на добровільній основі та з використанням національних ресурсів" створити та застосувати "кіберспроможності швидкого реагування для реагування на значну шкідливу кіберактивність".

Наступний саміт НАТО буде у Вільнюсі у 2023-му році.

Читайте також

"Завдання Росії — зламати вас". Зеленський звернувся до НАТО

Стефанчук закликав НАТО допомогти Україні протиракетним озброєнням

Війна. Усі новини

На початок