Чим ініціатива Тримор’я вигідна для України ― думка експертів

Чим ініціатива Тримор’я вигідна для України ― думка експертів

Чим ініціатива Тримор’я вигідна для України ― думка експертів
Президент Польща Анджей Дуда на саміті Тримор’я, Болгарія, 9 липня, 2021 р. Президент Польща Анджей Дуда на саміті Тримор’я, Болгарія, 9 липня, 2021 рік. Фото: АР

У Ризі триває саміт ініціативи Тримор'я. Як повідомив президент Польщі Анджей Дуда, Україна цього разу отримала спеціальний статус партнера-учасника. Яке значення для України має Ініціатива трьох морів? Як країни Європи координуватимуть протидію Росії? Чи допоможе це з вивезенням зерна? В ефірі Українського радіо на ці питання відповіли експерти.

Що таке ініціатива Тримор’я

До Тримор’я долучені 12 країн Центральної та Східної Європи, об’єднані трьома морями ― Балтійським, Чорним та Адріатичним. Ініціатива трьох морів (ІТМ) створена у 2016 році, її основна мета ― масштабні інфраструктурні та логістичні проекти. Проте країни-учасниці мають різні проекти (загалом їх 98), які пов’язані з іншими секторами економіки, наприклад, з кібербезпекою, розповідає доцентка кафедри Міжнародних відносин та міжнародного права Київського університету ім. Грінченка Вікторія Вдовиченко. Хоча найбільшу фінансову підтримку фонд Тримор’я надає на економічне відновлення та інфраструктуру.

Україна вже була частково долучена до декількох проектів, а на саміті 20 червня отримала новий статус ― партнера-учасника ініціативи.

Які можливості відкриваються для України в рамках ініціативи Тримор’я

"Враховуючи ту агресію, з якою має справу Україна, є неймовірно важливим долучення до когорти країн, з котрими можна ділити проекти з відновлення інфраструктури, сполучення транспортними вузлами, ― пояснює Вікторія Вдовиченко. ― Долучення до ІТМ є економічно і політично вигідним. Адже сьогодні РФ штовхає усіх нас і сусідок України до реальної політики, де все орієнтоване на виживання. Країни Європи вважають, що тільки таким поміркованим і поетапним розширенням, об’єднанням, долучаючись до економічно вигідних проектів, можна здійснювати поступову інтеграцію між собою".

Основним двигуном Тримор’я були Польща і Румунія, інші країни ставилися "прохолодно" до цієї ініціативи, зокрема і Чехія, додає старший аналітик та голова Східноєвропейської програми у Безпековому центрі "Європейські цінності" Давід Стулік. Але все змінила повномасштабна війна, яку розв’язала РФ.

"Останнім часом новий чеський уряд разом із Польщею обговорює, яким чином використати Тримор’я для підвищення рівня безпеки і стабільності у нашому регіоні. У рамках Тримор’я йдуть розмови, щоб посилити взаємну інфраструктуру, транспортну чи енергетичну, ― каже експерт. ― Ще одна важлива справа ― пов’язання ініціативи Тримор’я з європейським проектом ЄС. Європейський Союз вкладає величезні гроші у розвиток інфраструктури, і тут питання, наскільки Тримор’я буде доповнювати і стане частиною політики ЄС. В ідеалі було б, щоб Тримор’я стало такою ініціативою, яка підтримується з боку ЄС, тоді можна буде залучати потужні кошти".

Читайте також: Україна може допомогти країнам Триморʼя стати незалежними від російської енергетики — Зеленський

За його словами, зараз має бути створений інвестиційний фонд "трьох морів", з якого будуть фінансуватися проекти, проте наразі цей фонд існує лише на папері.

Як Тримор’я допоможе з експортом зерна

Зараз єдиний логістичний маршрут для українського зерна проходить через румунський порт Констанцу, куди вантажі можуть дістатися лише залізницею, нагадує Вікторія Вдовиченко.

"Зараз шляхом Ініціативи трьох морів іде адаптація, яка дозволить уніфіковано допомогти у відновленні тих частин залізничних колій, які були зруйновані. Бо одна з ідей доправляти збіжжя і через інші країни Центральної та Східної Європи. Тому ініціатива Тримор’я вигідна усім учасницям" ― зазначає експертка.

Україна разом із країнами, які входять в об’єднання, має багато завдань щодо транспорту, зазначає аналітик Безпекового центру "Європейські цінності".

"Україна має основну інфраструктуру на річках та морі, але зараз це заблоковано. Треба буде створити склади-магазини для перевантаження зерна, влаштувати залізничні термінали і зміцнити залізничну інфраструктуру. Бо вона не така густа ― країни Тримор’я не дуже інтегровані між собою по залізниці, як країни Західної Європи, ― вважає Давід Стулік. ― Це стосується й інших транспортних мереж. Наприклад, між Чехією та Австрією, які є сусідніми країнами, і досі немає єдиної автостради, немає швидкісної колії, лише зараз її будують. А Чехія входить до Європейського Союзу..."

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 118. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 3.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок