ООН: кожне третє робоче місце в Україні зникло через війну

ООН: кожне третє робоче місце в Україні зникло через війну

ООН: кожне третє робоче місце в Україні зникло через війну
. Ілюстративне фото

Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україні зникли приблизно 4,8 мільйона робочих місць, що становить 30% від довоєнної кількості. Про це йдеться у звіті Міжнародної організації праці (МОП) — спеціалізованої установи ООН.

За оцінками МОП, якщо воєнні дії загостряться, то зникне вже до семи мільйонів робочих місць в Україні. Натомість якщо негайно настане перемир’я, вдасться відновити 3,4 мільйона робочих місць — таким чином безробіття зменшиться до 8,9%.

Організація також зауважує, що з-поміж понад 5,2 мільйона українців, які виїхали через війну за кордон, приблизно 2,75 мільйона — робочого віку, з них 1,2 мільйона раніше працювали і були змушені піти з роботи або втратили її через агресію Росії.

Читайте також: "Ми маємо орієнтувати людей на перекваліфікацію" — експерти про безробіття в умовах війни

Війна Росії проти України також вплинула на ситуацію на ринку праці сусідніх Угорщини, Молдови, Польщі, Румунії та Словаччини. Якщо біженці не зможуть повернутися додому, ринки праці й системи соціального забезпечення цих країн перебуватимуть під усе більшим тиском.

Своєю чергою економічна криза в Росії впливає на заробітчан із країн Центральної Азії, які поступово втрачають доходи. Якщо вони будуть змушені повернутися додому, це обернеться "серйозними економічними втратами" для всього регіону.

Окремо у звіті МОП згадується і вплив війни в Україні на ситуацію з COVID-19, від якого світова економіка ще не встигла повністю оговтатися. Навіть країни з найбільшим доходом зазнають погіршення робочих умов та економічні проблеми.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Станом на 5 травня в Україні зареєстровано біля 420 тисяч безробітних, тоді як місяцем раніше їх було 270 тисяч. Проте, за оцінкою Федерації роботодавців України, реальний показник безробітних може становити до 500 тисяч.
  • В Україні спостерігається поступове зростання кількості людей, які повертаються до роботи. Зокрема зросла кількість тих, хто працює у звичному режимі, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг". Серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати 59% (у березні таких було 46%).
  • Міністерство цифрової трансформації запустило гарячу лінію для консультацій щодо виплат внутрішньо переміщеним особам і допомоги безробітним. А президент України підписав закон, що передбачає спрощення процедури надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю.

Що відомо

Вторгнення Росії в Україну, день 77. Текстовий онлайн

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок