Пресконференція “Азову”, Зеленський на G7, дипломати США й Канади знову в Києві. Війна. Головне за 8 травня

Пресконференція “Азову”, Зеленський на G7, дипломати США й Канади знову в Києві. Війна. Головне за 8 травня

Пресконференція “Азову”, Зеленський на G7, дипломати США й Канади знову в Києві. Війна. Головне за 8 травня
. Smoke rises from the Metallurgical Combine Azovstal in Mariupol during shelling, Saturday, May 7, 2022. AP Photo

Володимир Зеленський взяв участь у зустрічі з лідерами країн Великої Сімки, “Азов” з Маріуполя дав пресконференцію, США й Канада повернули дипломатів до Києва, Джилл Байден зустрілася в Ужгороді з Оленою Зеленською, росіяни знизили наступ на Харківщині, група U2 виступила в київському метро. Суспільне зібрало головні новини 74-го дня повномасштабної війни.

Бійці “Азову”, які знаходяться в Маріуполі, дали онлайн-пресконференцію. Головні тези: обстріли “Азовсталі” не припиняються, за час оборони міста бійці полку знищили 2,5 тисячі російських військових, на заводі залишається багато поранених, яких треба евакуювати, в Маріуполі вбито 25 тисяч людей, влада не змогла підготувати захист міста.

Володимир Зеленський взяв участь у віртуальній зустрічі з лідерами країн Великої Сімки (G7). Там говорили про посилення підтримки України, економічну ізоляцію Росії та кампанію проти російських еліт, які підтримують Путіна.

На півночі окупованого Криму неподалік Херсонської області, до села Філатівка росіяни стягують зенітно-ракетні комплекси — про це свідчать супутникові знімки, які опинились у розпорядженні журналістів проєкту "Схеми".

Пресконференція “Азову”, Зеленський на G7, дипломати США й Канади знову в Києві. Війна. Головне за 8 травня
Супутникові знімки Філатівки, які опинились у розпорядженні журналістів "Схем". Satellite images of Filativka, which "Skhemy" Journalists got

За минулу добу українські військові збили 14 повітряних цілей РФ, у тому числі вертоліт Мі-28Н й дві крилатих ракети. В Харківській області Росія перекидає війська на Ізюмський напрямок, проте український Генштаб повідомляє, що росіяни знизили наступ на Харківщині, але активізували на Донбасі — у напрямку Сєверодонецька та Лисичанська. Українські військові відійшли зі зруйнованої Попасної на більш міцні позиції.

В Запорізькій області РФ активізувала повітряну розвідку в районах Оріхова, Гуляйполя, Комишувахи і Ясної Поляни. Вдень військові літаки РФ обстріляли узбережжя Одеси. Три ракети з Чорного моря. Одну збила ППО, дві інші влучили в житловий район та зруйнували зону відпочинку. В Миколаєві російські військові обстріляли житлові квартали та об’єкти цивільної інфраструктури, а в Сумській області влучили ракетою по території Шосткинського району.

Читайте також: “На вулиці повісили людожера. Люди стояли кілька діб і чекали цього” — щоденник киянки, яка пережила фашистську окупацію

Міністерство оборони Великої Британії повідомляє, що через військові невдачі Росія змушена відправляти на поле бою командирів старшої ланки, через що сили РФ зазнають непропорційно високих втрат серед офіцерів.

США й Канада повернули дипломатів до Києва. Від Америки про це повідомила тимчасова повірена у справах США в Україні Христина Квін, а прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо особисто підняв біля будівлі посольства прапор країни. Ще, до Києва прибула голова Бундестагу Бербель Бас. Вона візьме участь у пам'ятних заходах, присвячених закінченню Другої світової війни. Джилл Байден — дружина президента США зустрілася в Ужгороді із першою леді України Оленою Зеленською, а учасники рок-гурту U2 Боно та Едж сьогодні дали концерт на одній зі станцій метро української столиці.

США оголосили нові санкції проти РФ. Вони торкнуться трьох пропагандистських телеканалів, очільників Газпромбанку, керівників російського Сбербанку й ще 2,6 тис. росіян і білорусів. Плюс — заборона експорту до РФ ядерних матеріалів та бульдозерів і обмеження видачі віз військовим РФ. І це — не повний список.

ЄС знову не узгодив шостий пакет санкцій проти Росії. Все — через позицію Угорщини, яка виступає проти обмежень на експорт нафти з Росії, повідомляє Bloomberg. Очікується, що постпреди країн ЄС знову зберуться найближчими днями.

Читайте також: "Заяви Путіна свідчать про ненависть до українського народу" — інтерв’ю з генеральною секретаркою Amnesty International

Велика Британія надасть Україні додаткову військову допомогу — 1,6 мільярда доларів. Це майже вдвічі перевищує попередні зобов’язання королівства щодо підтримки у війні проти Росії.

Через військове вторгнення РФ в Україну загинули щонайменше 225 дітей, ще 413 дістали поранення. Дані — Офісу генерального прокурора.

Через додаток “Дія” на армію вже зібрали понад 300 мільйонів гривень, а до збору коштів долучилися більш ніж 280 тисяч людей — Мінцифра.

Читайте також

"Давайте, наваляйте їм там" — шість фраз, які не варто казати військовим

Росіяни говорили: "За два дні будемо в Києві". Як мешканці Демидова затопили село і зламали плани армії РФ

"Звуки зброї були колисковою — наші борються, ми ще потрібні" — херсонець, який їхав з українським прапором на БТР РФ

"Це мєрзость": як чоткий паца з Рівненщини захищає Україну від окупантів

На початок