Зеленський взяв участь у віртуальній зустрічі з лідерами країн Великої Сімки

Зеленський взяв участь у віртуальній зустрічі з лідерами країн Великої Сімки

Зеленський взяв участь у віртуальній зустрічі з лідерами країн Великої Сімки
. ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у віртуальній зустрічі з лідерами країн Великої Сімки (G7). Про це йдеться в офіційній заяві лідерів G7.

“Президент Зеленський підкреслив тверду рішучість України захистити свій суверенітет і територіальну цілісність. Він заявив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення збройних сил та техніки Росії з усієї території України”, — йдеться у заяві.

За даними джерел CNN у Білому домі, ця зустріч була спеціально запланована за день до щорічного святкування "Дня Перемоги" в РФ.

Як повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, 8 травня G7 обговорили з українським президентом посилення підтримки на тлі російського вторгнення.

“Від подальшої фінансової допомоги для підтримки функціонування економіки та заходів щодо допомоги українському експорту, зокрема, сільськогосподарських товарів”, — написала фон дер Ляєн у Twitter.

Лідери також заявили у спільній заяві, що вони посилять економічну ізоляцію Росії та посилять кампанію проти російських еліт, які підтримують президента РФ Володимира Путіна.

Після віртуальної зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським лідери країн Великої Сімки повідомили, що припиняють ключові послуги, від яких залежить Росія. Таким чином йдеться про посилення ізоляції Росії “в усіх секторах її економіки”.

Країни Великої Сімки також взяли на себе зобов’язання поступово відмовитися від російських енергоносіїв, у тому числі шляхом заборони імпорту російської нафти.

"Ми будемо продовжувати і посилювати нашу кампанію проти фінансових еліт і членів сімей, які підтримують президента Путіна у його військових зусиллях і розтрачують ресурси російського народу", — йдеться в заяві.

Також країни Великої Сімки заявили, що продовжать надавати військову підтримку Україні.

“Ми продовжуватимемо нашу постійну військову та оборонну допомогу Збройним Силам України, продовжуватимемо підтримувати Україну в захисті її мереж від кіберінцидентів та розширюватимемо наше співробітництво, у тому числі з питань інформаційної безпеки. Ми й надалі підтримуватимемо Україну у підвищенні її економічної та енергетичної безпеки”, — йдеться у заяві лідерів Великої Сімки.

Також у заяві йдеться про посилення колективної короткострокової фінансової підтримки України.

“Разом із міжнародним співтовариством ми, G7, надали та пообіцяли додаткову підтримку з початку війни, яка перевищує 24 мільярди доларів США на 2022 рік і далі. Найближчими тижнями ми посилимо нашу колективну короткострокову фінансову підтримку”, — заявили лідери. Вони привітали створення багатодонорського рахунку Міжнародного валютного фонду для України та заяву Європейського Союзу про створення Трастового фонду солідарності України.

“Ми підтримуємо пакет підтримки Групи Світового банку Україні та пакет підтримки стійкості Європейського банку реконструкції та розвитку”, — йдеться у заяві.

Разом з Організацією Об’єднаних Націй лідери країн Великої сімки закликали Росію припинити блокаду та будь-яку іншу діяльність, яка перешкоджає українському виробництву та експорту харчових продуктів.

“Невиконання цього буде розцінено як напад на харчування світу. Ми будемо активізувати зусилля, щоб допомогти Україні зберегти виробництво з огляду на наступний сезон збору врожаю та експортувати, в тому числі альтернативними маршрутами”, — заявили лідери Великої Сімки.

G7 (Велика сімка) — міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу. Йдеться про США, Японію, Німеччину, Велику Британію, Францію, Італію та Канадау. Лідери цих країн регулярно зустрічаються для обговорення спільних економічних проблем і намагаються узгоджувати свою економічну політику.

Що відомо

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про шостий пакет санкцій ЄС проти Росії. ЄС пропонує заборонити весь імпорт російської нафти в рамках шостого пакету санкцій, спрямованих проти агресії президента Росії Володимира Путіна в Україні.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 74. Текстовий онлайн

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

"Через напад РФ вплив на психічне здоров’я буде спостерігатися протягом десятиліть" — голова Бюро ВООЗ в Україні

"Заяви Путіна свідчать про ненависть до українського народу" — інтерв’ю з генеральною секретаркою Amnesty International

Росіяни говорили: "За два дні будемо в Києві". Як мешканці Демидова затопили село і зламали плани армії РФ

The Economist: економіка Росії "знову стоїть на ногах" попри санкції. Чому

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок