В Україні розгорнуть центри надання допомоги жертвам сексуального насильства

В Україні розгорнуть центри надання допомоги жертвам сексуального насильства

В Україні розгорнуть центри надання допомоги жертвам сексуального насильства
. pexels.com

Україна підписала меморандум з ООН, що передбачає термінові заходи співпраці й більш стратегічні напрямки взаємодії щодо запобігання випадкам сексуального насильства під час війни.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час спільного брифінгу з заступницею генсекретаря ООН з питань сексуального насильства у конфлікті Прамілою Паттен.

Зокрема, по всій країні планують розгорнути центри для надання допомоги громадянам, які стали жертвами сексуального насильства під час російського вторгнення. 24 групи бригади соціально-психологічної допомоги вже працюють, але, за словами Стефанішиної, формат, як збирати інформацію про кількість випадків зґвалтування тільки напрацьовується.

"Усі тіла цивільних осіб, які були ідентифіковані та ексгумовані, які знаходяться на територіях, які знаходяться під контролем української влади, вони проходили відповідну судово-медичну експертизу на предмет наявності ознак зґвалтування", — наголосила віцепрем'єрка.

Патен своєю чергою заявила, що скоро буде створена Міжнародна комісія з розслідування з повноваженнями від Ради з прав людини.

"Міжнародне гуманітарне право чітко каже, що навіть у війни є чіткі границі й сексуальне насильство виходить за ці границі. Моя роль — посилити голос жінок, які пережили сексуальне насильство і доводити ці проблеми, до уваги усіх органів, що приймають рішення", — зазначила вона.

Що відомо

  • ПАРЄ підтримала створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії.
  • Канада та Британія вимагають покарати російських солдатів за сексуальні злочини в Україні.
  • Російська армія включила у свій "арсенал" зґвалтування як знаряддя війни, що є воєнним злочином, заявила послиня Сполученого королівства в Україні Мелінда Сіммонс.
  • 25 квітня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що юридично зафіксований один випадок зґвалтування у Київській області – більшість жертв бояться про це повідомляти у поліцію.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 69. Текстовий онлайн

"Ми вже шукаємо понад 16 тисяч людей" — Денісова про воєнні злочини, зниклих безвісти та вивезених у РФ

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Чому НАТО не закриває небо та як Україна протистоїть російській авіації та ракетам

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок