Канада та Британія вимагають покарати російських солдатів за сексуальні злочини в Україні

Канада та Британія вимагають покарати російських солдатів за сексуальні злочини в Україні

Канада та Британія вимагають покарати російських солдатів за сексуальні злочини в Україні
. Мелані Жолі та Ліз Трасс. Фото: Mélanie Joly /Twitter

Велика Британія та Канада спільно домагатимуться покарання для російських військових, які чинили сексуальне насильство в Україні.

Про це йдеться у статті спільного авторства міністерок закордонних справ Канади та Британії Мелані Жолі та Ліз Трасс.

Вони констатують, що жінки по всій Україні мають справу "зі зростаючою реальністю зґвалтування, яке використовується як зброя війни" і яка, за їх словами, така ж руйнівна, "як міни й хімічна зброя".

"Після вторгнення Росії в Україну продовжують з’являтися жахливі повідомлення про сексуальне насильство з боку російських солдатів. Ми ніколи не забудемо жахливе видовище таких міст, як Буча, після російської окупації та жахливі злочини, скоєні, особливо проти жінок", — пишуть міністерки.

За їх словами, міжнародна спільнота має посилити реагування та вжити усіх заходів для припинення практики сексуального насильства.

“Об’єднане королівство та Канада роблять усе можливе, аби всі відповідальні за злочини Путіна постали перед судом за всією суворістю закону”, — заявили Жолі і Трасс.

Вони додали, що саме тому Британія та Канада підтримали "Кодекс Наді Мурад", який був представлений цього тижня в ООН. Йдеться про новий глобальний кодекс, розроблений Надією Мурад, яку терористи ІДІЛ продали в сексуальне рабство в Іраку і яка отримала Нобелівську премію миру за свої зусилля щодо припинення сексуального насильства як зброї війни.

"Він (кодекс) має на меті покращити пошуки справедливості для тих, хто пережив насильство, пов’язане з конфліктом. У ньому будуть встановлені чіткі стандарти, спрямовані на те, щоб постраждалі могли безпечно записувати переживання зі зниженим ризиком травм", — зазначили дипломатки.

На початку березня Канада і Британія скоординували подальші заходи реагування на війну Путіна проти України.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • 25 квітня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що юридично зафіксований один випадок зґвалтування у Київській області – більшість жертв бояться про це повідомляти у поліцію.
  • Низка населених пунктів Київської області були окуповані російськими військами близько місяця. 2 квітня у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від російських військових. Після звільнення міст журналісти та українські військові виявили факти масових убивств, жорстокого поводження із цивільним населенням, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Україна офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей зокрема в Бучі.
  • Російська армія включила у свій "арсенал" зґвалтування як знаряддя війни, що є воєнним злочином, заявила послиня Сполученого королівства в Україні Мелінда Сіммонс.
  • За даними омбудсменки Людмили Денісової, російські військові катували захоплених у полон українських жінок-військовослужбовиць. Їм голили голови, змушували роздягатися до гола, били та принижували.
  • 30 березня у Міністерстві оборони України повідомили, що у Маріуполі російські окупанти упродовж кількох днів по черзі ґвалтували молоду жінку на очах у її малолітньої дитини. Хлопчик посивів. Жінка померла.

Читайте також

"А білі пов'язки треба ще вдягати?" — Ірпінь та Буча після російських окупантів. Фоторепортаж

Що лишила після себе російська армія на Київщині. Фоторепортаж

33 дні окупації Бучі: що відбувається у місті після звільнення

Вторгнення Росії в Україну, день 62. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 2.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок