Вімблдон офіційно заборонив участь тенісистам із Росії та Білорусі

Вімблдон офіційно заборонив участь тенісистам із Росії та Білорусі

Офiцiйно
Вімблдон офіційно заборонив участь тенісистам із Росії та Білорусі
. AP

Це перший турнір Великого шолома, який наважився усунути від змагань росіян і білорусів.

Найстаріший тенісний ґрендслем Вімблдон відбудеться без гравців із Росії та Білорусі. Про це офіційно заявив Всеанглійський клуб, що організовує єдиний трав'яний "шолом" сезону. Раніше про план організаторів запровадити такий бан повідомляли в New York Times.

Заборона на участь росіян і білорусів є реакцією на повномасштабну війну, яку ці дві країни розв'язали проти України 24 лютого. Також суворіші санкції пов'язані з політикою уряду Великої Британії, яка нині намагається зменшити вплив Росії на британські інституції.

"Ми усвідомлюємо, що це важко для окремих осіб, на яких це вплине. І нам прикро, що вони страждатимуть через дії лідерів російського режиму", – заявив керівник Всеанглійського клубу Ян Г'юїтт.

Організатори обговорювали інші варіанти, проте вирішили, що зараз це найбільш прийнятна опція, зважаючи на "безпрецедентну мілітарну агресію" Росії та впливовість такої масштабної події, як Вімблдон. Проте не виключають, що можуть переглянути рішення, якщо "обставини зміняться до червня".

Читайте також: Костюк і Світоліна опублікували звернення із закликом відсторонити усіх тенісистів з РФ і Білорусі

Після повномасштабного вторгнення представники країн-агресорок не були відсторонені від тенісних змагань під егідою ATP та WTAЧоловіча та жіноча тенісні асоціації. Натомість вони виступають як нейтральні атлети, тобто без прапора та іншої державної символіки. Повна дискваліфікація стосувалася лише турнірів, де змагалися збірні, тобто Кубків Девіса та Біллі Джин Кінг. Крім того, Росію та Білорусь позбавили права на проведення змагань.

Тож Вімблдон, який має відбутися в червні-липні 2022 року в Лондоні, став першим великим турніром із тенісу, який заборонив росіянам і білорусам участь у особистих змаганнях.

Востаннє Вімблдон запроваджував подібну дискваліфікацію після Другої світової війни, коли не допускав до турніру гравців із Німеччини та їхніх союзників.

Які топгравці Росії та Білорусі пропустять Вімблдон

  • Чоловіки: Даніїл Мєдвєдєв (Росія, №2 ATP), Андрєй Рубльов (Росія, 8), Карен Хачанов (Росія, 26), Аслан Карацев (Росія, 30), Ілья Івашка (Білорусь, 44)
  • Жінки: Арина Сабаленка (Білорусь, №4 WTA), Анастасія Павлюченкова (Росія, 15), Вікторія Азаренка (Білорусь, 18), Дар'я Касаткіна (Росія, 26), Вєроніка Кудермєтова (Росія, 29), Людміла Самсонова (Росія, 31), Єкатєріна Алєксандрова (Росія, 39), Аляксандра Сасновіч (Білорусь, 50)
Читайте також: Україна втратила дві позиції в рейтингу жіночих збірних з тенісу: хто в топ-10

Санкції міжнародної спортивної спільноти проти Росії

Читайте також: Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн
На початок