"Сади Перемоги". Як проєкт реалізовуватимуть на Кіровоградщині

"Сади Перемоги". Як проєкт реалізовуватимуть на Кіровоградщині

"Сади Перемоги". Як проєкт реалізовуватимуть на Кіровоградщині
. pngwing.com

У Кіровоградській області до реалізації всеукраїнської кампанії "Сади Перемоги" залучатимуть землі громад та приватні садиби. Про це в етері Українського радіо Кропивницького розповіла виконувачка обов’язків директорки обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Ведуча Леся Журавська дізнавалась у неї про реалізацію проєкту в області, а у начальника відділу земельних відносин Онуфріївської громади Андрія Колоса про залучення громади до кампанії.

Сади Перемоги – всеукраїнська кампанія, спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування всіх ресурсів для вирощування продуктів задля недопущення продовольчої кризи в Україні.

Скільки області потрібно овочів

За розрахунками міністерства економіки України, на кожного члена родини треба 164 кілограми овочевої продукції на рік – сказала Валерія Фурманова: "Це так званий борщовий набір, крім картоплі. Так склалося, що в містах овочі, зазвичай, купують, в селах – вирощують самі. Овочами Кіровоградщина була частково забезпечена за рахунок приватних домогосподарств – жителі області продавали вирощене".

За словами керівниці департаменту, у попередні роки сільгосппідприємства області не вирощували овочів у достатній кількості, тому овочі імпортували з-за кордону і привозили з інших регіонів: "Розуміємо, що, зокрема, з північних і південних регіонів, де тривали і тривають бойові дії, нічого не привезуть. Раніше місцеві виробники забезпечували овочами виключно заклади соціальної інфраструктури та свої власні потреби. Це близько 20 тисяч тонн на рік. А економічно обґрунтована норма для Кіровоградської області – 151 тисяча тонн. Це обрахована нами потреба місцевих жителів та переселенців, які оселилися в нашій області – прогнозована, адже ці цифри, а саме кількість переселенців, змінюються щодня".

Покинуті земельні ділянки

Зі слів Валерії Фурманової, департамент рекомендував громадам зробити ревізію закинутих ділянок, зокрема дачних, і визначити, як їх можна використовувати в рамках кампанії "Сади перемоги": "Якщо жителі громади ініціюють обробку таких земель, захочуть там щось вирощувати, вони мають звернутись до місцевої влади – сільської, селищної чи міської – для погодження. Звертатись потрібно до тих, кому та чи інша ділянка належить – дачного кооперативу, громади тощо".

Важливо розуміти, сказала керівниця департаменту, що використовувати вільні земельні ділянки можна за ініціативи кооперативу, власника, місцевої ради, однак законодавчо цей процес не врегульовано: "Тому ніхто нікому не дасть право використовувати цю землю назавжди. Нині – посадили, виростили, це ваш урожай. Але, за програмою "Сади перемоги", ділянка не може стати вашою власністю".

Пустирі

За інформацією керівниці департаменту, у переважній більшості так звані пустирі – це комунальна власність, землю треба підготувати до вирощування, а це потребує ресурсу. Тому основними гравцями кампанії "Сади перемоги", сказала, є органи місцевого самоврядування: "Вони розуміють ситуацію зсередини. Наприклад, чи придатний взагалі пустир до вирощування чогось на ньому".

Купівля-продаж землі не здійснюється

Купити чи продати ділянку на час дії воєнного стану неможливо – сказала Валерія Фурманова: "Реєстри закриті, і громади не бачать, кому належить та чи інша ділянка. Тому орієнтують на власні документи, досвід і бачення розвитку територій".

8 квітня у своєму офіційному телеграм-каналі голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович написав, що 19 громад регіону готові долучитись до проєкту "Сади перемоги". На це, з його слів, передбачили більше 76 тисяч гектарів землі.

За словами Валерії Фурманової, у громадах питання продовольчої безпеки мають обговорити з максимальною кількістю людей – від фермерів, науковців і директорів шкіл до священників та активістів: "Це забезпечить прозорість процесу. У кожної громади своя ситуація із землею – десь є вільні ділянки, десь готові вирощувати овочі на шкільних ділянках разом з дітьми тощо. Крім того, не скрізь чорнозем, є зони ризикованого господарства. Усі нюанси обговорюємо під час онлайн-зустрічей з ініціаторами програми, і коли матимемо більш чітку картину бачення і розрахунків – передамо інформацію в громади".

Кампанію впроваджують за фінансової підтримки уряду Канади – сказала керівниця департаменту: "Це не означає, що міжнародні фонди нас повністю забезпечать пальним, посівматом та технікою. Сподіваємося на методичну допомогу і певні гроші. Механізми фінансування – на стадії розробки".

Приклад громади

Начальник відділу земельних відносин Онуфріївської громади Андрій Колос розповів, що для реалізації проєкту "Сади Перемоги" мають близько 3,5 тисяч гектарів земель, які не використовуються: "Це присадибні ділянки та ділянки для ведення особистого господарства в межах населених пунктів громади".

Кожен житель, зі слів Андрія Колоса, збільшив посіви овочів, щоб забезпечити і себе, свої сім’ї, і віддати переселенцям: "Усі ставляться з розумінням. Ми – абсолютно аграрна громада, промислових підприємств немає в нас. Більше 90% населення вирощують сільгосппродукцію самі, ніхто не сподіватиметься на торговельні мережі. Роз’яснюємо основні положення програми через засоби масової інформації, на нарадах, через сільських старост".

За інформацією начальника відділу земельних відносин, у громаді проживають близько 17 тисяч людей, до них, на 11 квітня, додались близько тисячі переселенців: "Думаю, кожен виростить вдвічі, а то й втричі, більше за свої потреби. Особливу увагу приділять овочам, баштанним і кормовим культурам. По структурі посівів – наприклад, якщо на одному гектарі вирощували 80% зернових і 20% картоплі та інших овочів, то нині намагаємось змінити співвідношення до 50/50 чи 60/40".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок